Работата като служител, обслужващ полети изглежда интригуващо, но тя е

Работата като служител, обслужващ полети изглежда интригуващо, но тя е ...

Служителите, обслужващи полети страдат по-често от рак.Работата като служител, обслужващ полети изглежда интригуващо, но тя е свързана и с опасности за здравето далеч по-различни от комуникацията с раздразнени пътници. Ново проучване разкрива, че служителите, обслужващи самолетни полети страдат по-често от някои видове рак, за разлика от преобладаващия им процент в общата популация.

Учените са установили, че обслужващите полети страдат по-често от рак на млечната жлеза и малигнен меланом (най-злокачествената форма на рак). Ново проучване, публикувано в списание Environmental Health, установява същата тенденция и при разпространение на други видове рак – на стомашно-чревния тракт, матката, маточната шийка, на щитовидната жлеза и други.

Като научен сътрудник в Харвардското училище по обществено здраве и съавтор в проучването Ирина Мордухович споделя изненадата от резултатите, които показват по-голяма честота на рак на гърдата дори при жени с три или повече деца. Типично за честотата на рака на гърдата е, че рискът за развитието му намалява с по-големия брой раждания.

Според Мордухович жените с три или повече деца най-вероятно редовно недоспиват. Съчетанието на системното недоспиване със честата смяна на часовите пояси, особено

при участващите в международни полети води до нарушения в циркадния ритъм. Тези нарушения в съня се свързват и с повишения риск от ракови заболявания.

Проучването не дава конкретен отговор за причинно-следствената връзка между получените резултати и естеството на работа на служителите, обслужващи самолетни полети. Те по-често са изложени на въздействието на някои канцерогени като пестициди, прах от пожарогасители, реактивно гориво и други. Не за подценяване е и експозицията на по-високи нива йонизираща радиация, което според Световната здравна организация повишава риска за развитие на рак.

Свързани статии.. Меланом – кога съмненията са основателни? 0 Рак на гърдата – стадии и диагностициране 1 Полетите със самолет могат да причинят главоболие 0

На въпроса трябва ли да се притесняваме за собственото си здраве, ако летим често, Мордухович споделя, че не сa проведени достатъчно проучвания сред пасажерите, но въпреки това логично е те да са изложени на сходна експозиция.

Стив Фиринг – професор по микробиология и имунология споделя своето учудване по отношение на високия процент на меланомен и немеланомен рак на кожата сред жените в проучването в сравнение с процента в обшата популация.

В Европа експозицията на йонизираща радиация при служители на полети се наблюдава и взема под внимание от институциите по трудова медицина. За разлика от това в Америка няма законова рамка за това.

Източник: puls.com