Работа за близо 10 000 безработни ще бъде осигурена по

...
Работа за близо 10 000 безработни ще бъде осигурена по
Коментари Харесай

Осигуряват работа за близо 10 000 безработни

Работа за близо 10 000 безработни ще бъде обезпечена по стратегии и ограничения от Националния проект за деяние по заетостта за 2023 година, който беше утвърден от държавното управление.

Приоритетните цели на документа са да насърчи икономическата интензивност и заетостта на популацията, в това число измежду младежите, които не работят и не учат, и да понижи безработицата. Сред главните задания на проекта е и повишението на качеството на работната мощ посредством придобиване на цифрови умения съгласно потребностите на стопанската система. Предвижда се към 9 500 работещи и безработни да бъдат включени в образования, с цел да станат по- конкурентоспособни на пазара на труда.

Бюджетът на Плана по заетостта за 2023 година е 73 млн. лева В резултат от осъществяването на заложените в него действия се чака средногодишната стойност на безработицата в България да се намали до 4,1% от стопански дейното население.

Включените в стратегии за претовареност безработни на цялостен работен ден ще получават трудово заплащане от 780 лева, което ще се субсидира от страната. Субсидия със същия размер ще получават и работодателите, наели безработни по ограничения от Закона за поощряване на заетостта. Трудовото заплащане на младежите, включени в стратегия „ Старт на кариерата “ ще се увеличи от 860 лева на 920 лева

Увеличават се и заплатите на наетите по националната стратегия „ Активиране на неактивни лица “. Възнагражденията на младежките посредници към общините ще се покачат на 950 лева, на психолозите и мениджърите на случай - на 1 070 лева, а на ромските посредници - на 950 лева На 820 лева се усилват и заплатите на наетите висшисти по стратегиите „ Помощ за пенсиониране “ и „ Мелпомена “, както и по Националната стратегия за образование и претовареност на хора с трайни увреждания.

По двугодишния проект на държавното дружество „ Българо-германски център за професионално образование “ ще бъдат подготвени 1 566 безработни от разнообразни групи в неравностойно състояние на пазара на труда. Около 530 души ще работят по план „ Красива България “. По планове на обществените сътрудници 6 246 безработни ще се включат в образования за придобиване на основни компетентности и професионална подготовка по търсени на пазара на труда специалности.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР