Queen, Scorpions, Стинг, Лени Кравиц, Том Джоунс, Ерос Рамацоти –

...
Queen, Scorpions, Стинг, Лени Кравиц, Том Джоунс, Ерос Рамацоти –
Коментари Харесай

Топ БГ промоутър ужили автори на музика с 590 хил. лв. - slava.bg

Queen, Scorpions, Стинг, Лени Кравиц, Том Джоунс, Ерос Рамацоти – това е единствено част от листата със звезди, чиито концерти у нас са се провели без уредникът да е заплатил дължимия по закон лиценз за музика.

Най-големият промоутър в страната - „ София Мюзик Ентерпрайсис “ (СМЕ), влезе в листата с други такива компании, употребяващи порочни практики, с цел да избегнат заделянето на пари за авторски хонорари. Така единствено през последните четири години съдебномедицинска експертиза не е уредил правата за над 20 събития, които са се провели у нас, и по този метод е ощетил композитори, текстописци и аранжори с 590 хиляди лв. без Данък добавена стойност, научи „ Монитор “. Без лиценз е и концертът на Лара Фабиан, който би трябвало да се организира довечера в зала „ Арена Армеец “. Предвид, че институцията носи солидарна отговорност с промоутъра що се касае уреждането на правата на създателите, шоуто е допустимо да бъде анулирано.

Самата зала е получила в петък предупредително писмо от сдружението за групово ръководство на авторски права Музикаутор. До момента няма публично мнение от „ Арена Армеец “ дали ще допусне изявата на Фабиан да се състои.

Неизплащането на лиценз за музиката по концерти е постоянно срещана процедура от страна на родните промоутъри. „ съдебномедицинска експертиза е поел по стъпките на други уредници на концерти като Болкан Ентъртеймънт Къмпани, Моко Сълюшън, АРТ БГ, чиито отговорности към Музикаутор надвишават 1,5 милиона лв. единствено през последните години “, разясняват от сдружението, чиято роля е да разпределя заплатените от промоутъра хонорари на създателите на песните, които звучат по време на концертите.

От организацията обясниха пред „ Монитор “, че са се правили опити въпросът със отговорностите на съдебномедицинска експертиза да бъдат решени непринудено, като съгласно първична сделка това е трябвало да се случва разсрочено. Въпреки това промоутърът не е изпълнявал поетите задължения което е предизвикало Музикаутор да предприеме правосъдни дейности.

„ От информация в Търговския указател излиза наяве, че фирмите на съдебномедицинска експертиза, ръководени от Иван Несторов и Димитър Ковачев - Фънки, които са изключителни представители за страната на международния водач Live Nation, към този момент са с други притежатели и с крупни задължения към създателите на музика “, оповестява още сдружението. По негови данни, правата на нито едно от събитията, свързани с огромния фестивал на съдебномедицинска експертиза Hills Of Rock, също не са уредени. За провеждането на музикалния конгрес уредникът получаваше от община Пловдив по 1,9 млн. лева на всеки три години.

Днес притежател на марката е „ Фест тийм “ ООД, представлявано от Стефан Еленков. Същото лице взе участие в комисията на Общинска фондация „ Пловдив 2019 година “ за избор на компания за откриването на „ Пловдив – Европейска столица на културата 2019 година “. Според посочената информация на уеб страницата на Ивентим.бг компанията на Еленков е поела организацията на събития от календара за 2020 година, които до момента бяха оповестени за събития на съдебномедицинска експертиза и Live Nation.

„ Монитор “ пробва през последните два дни да се свърже с представители на „ София Мюзик Ентерпрайсис. До момента към момента няма коментар от промоутъра по тематиката.

Източник: Monitor

Снимка: bucharestcityinfo.com
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР