Qualcomm притиска сериозно тайванския конкурент MediaTekQualcomm доминира във високия клас

...
Qualcomm притиска сериозно тайванския конкурент MediaTekQualcomm доминира във високия клас
Коментари Харесай

Разгаря се ценова война при SoC за смартфони

Qualcomm притиска съществено тайванския съперник MediaTek

Qualcomm господства във високия клас SoC, само че в този момент притиска MediaTek и в междинния клас
(снимка: Qualcomm)

П азарът на едночипови системи за смарт телефони (SoC) е в положение на ценова война, настояват анализатори, на които се базира репортаж по тематиката на IT Home. Водещият разработчик Qualcomm притиска съществено своя тайвански съперник MediaTek.

Според отчет на анализатора Го Мингю от Tianfeng International, заради по-ниското от предстоящото търсене на смарт телефони от най-голям клас с поддръжка на 5G, Qualcomm доста е понижила цените на SoC от междинен клас, с цел да подтиква търсенето най-малко на 5G устройства от тази категория.

В резултат на това MediaTek, която има доста мощни позиции точно в междинния клас, може да се сблъска със съществени проблеми. Платформата MediaTek Dimensity 1000 е първата жертва на ценовата война, подета от Qualcomm.

Намаляването на цената на дадена SoC стартира нормално след 3-6 месеца от момента на нейното произвеждане и началото на доставките. Това разрешава на производителите на смарт телефони да понижат разноските както на съществуващите, по този начин и на новите модели. Но този път всичко се случва доста по-бързо: Snapdragon 765 поевтиня месец след оповестяването й.

Какво демонстрират цифрите. Цената на Snapdragon 765 пада с 25-30% до 40 $. В същото време MediaTek Dimensity 1000 коства $60-70 (при себестойност $45-50). Да, тази SoC на MediaTek има страхотна продуктивност, само че единствено почитателите на графично-интензивните игри ще виждат това, до момента в който за елементарните консуматори опциите на Snapdragon 765 са изцяло задоволителни.
още по тематиката
Ето за какво се чака най-големите клиенти на MediaTek, в това число Oppo, Vivo и Xiaomi, да пренасочат част от поръчките си – за към 20-25 милиона SoC – към Qualcomm. И това ще се случи през февруари, настояват анализаторите.

Qualcomm ще остане преобладаващ състезател и в сегмента на топ решенията, само че по други аргументи. Комбинацията от SoC Snapdragon 865 и 5G модем Snapdragon X55 коства доста – 120-130 $, само че по-достъпната Dimensity 1000 не е конкурентна по продуктивност. В допълнение, имиджът на производителя на чипове играе огромна роля за водещите производители на смарт телефони, а MediaTek не може да се конкурира с Qualcomm в това отношение.

В резултат, Qualcomm ще упражни напън върху MediaTek във всички сегменти и това непроменяемо ще се отрази на финансовото положение на тайванския разработчик. Очаква се брутните доходи на MediaTek от продажби на 5G решения да намалеят до 30-35%, спрямо 40-50% приблизително за пазара.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР