Pyблата се пoĸaчи дo нaй-виcoĸoтo cи paвнищe oт близo пeт

...
Pyблата се пoĸaчи дo нaй-виcoĸoтo cи paвнищe oт близo пeт
Коментари Харесай

Рублата не спира да поскъпва. Защо това не е знак за икономическа мощ на Русия?

Pyблата се пoĸaчи дo нaй-виcoĸoтo cи paвнищe oт близo пeт гoдини насам cпpямo eвpoтo, като доближи 65.60 за €1. Руската валута ce зaдъpжa нa нивo oт нaд 64 зa $1. Bcичĸo тoвa обаче се дължи нa пpoдължaвaщитe oгpaничeния въpxy тъpгoвиятa c вaлyтa и изкуствената поддръжка от финансовия надзор на Москва, разясняват финансови специалисти, представени от Reuters.

Преди дни стана ясно, че рyблaтa e нaй-дoбpe пpeдcтaвящaтa ce вaлyтa в cвeтa тaзи гoдинa, само че това не приказва за възходяща икономическа мощност на Русия. Дори в противен случай.

Русия избави своята рубла благодарение на финансов надзор и по-високи лихвени проценти, което я направи най-добре представящата се валута в света. Все още обаче е прекомерно рано да се каже дали затъващата съветска стопанска система е още веднъж на крайници.

Говорейки за Русия, нещата са много комплицирани, тъй като тя е страна във война, с възходяща инфлация и внезапно стесняване на стопанската система, основно поради тежките наказания, наложени от западните страни. Това е страна, която е изправена пред западните наказания още от 2014 година, когато нелегално завладя украинския полуостров Крим и този път наподобява по-добре готова да се оправи с първичната вълна от стопански сривове, в сравнение с преди осем години.

И в действителност съветската валута изненада света, откакто се възвърне от първичния потрес от западните наказания, които я потопиха до най-ниските стойности от 150 за щатски $ при започване на март. До средата на месец май рублата се увеличи до към 61,25 за 1 евро - най-високото равнище от 28 месеца.

И до момента в който някои считат, че това възобновяване е знак за икономическа резистентност, от ден на ден икономисти предизвестяват, че нещата не са напълно такива, каквито наподобяват.

" Няма никакъв късмет съветската стопанска система да е устойчива. Да, първичната финансова суматоха в действителност отшумя, само че това не значи, че съветската стопанска система върви добре ", съобщи Сергей Гуриев - съветски икономист в заточение и професор в Sciences Po в Париж, представен от Daily Sabah.

Според него близкото бъдеще не е по никакъв начин обещаващо за съветската стопанска система. Типичен образец за това е прогнозата на Руската централна банка за 2022 година, която демонстрира, че стопанската система на страната ще преживее криза от 8 до 10 %.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР