Путин в Сърбия – приятелство или интересОсвен с тениски, чаши

...
Путин в Сърбия – приятелство или интересОсвен с тениски, чаши
Коментари Харесай

Путин в Сърбия – приятелство или интерес

Путин в Сърбия – другарство или интерес
Освен с тениски, чаши и плакати с лика му, Сърбия ще посрещне съветския президент Владимир Путин и с рок звезда, която ще одобри през днешния ден, когато дойде в страната - основен съдружник на Москва в Европа.

Путин ще бъде посрещнат с поздравителен церемониал, който се приготвя в столицата Белград и ще го придружи до църквата "Св. Сава", един от най-големите храмове на православното християнство.

Макар Сърбия да се стреми да се причисли към Европейския съюз, тя поддържа тесни връзки с Русия, неин исторически "голям православен брат", чийто народ също е със славянски генезис.

Но това са "по-скоро прочувствени, в сравнение с рационални отношения", изясни сръбският стопански анализатор Биляна Степанович.

Според изследване на сръбското държавно управление от 2017 година една четвърт от популацията счита, че Русия е най-големият донор на тяхната страна, до момента в който същият % споделя, че това е Европейски Съюз.

В реалност 75% от помощта идва от Европейски Съюз или от неговите държави-членки, до момента в който Русия даже не е измежду първите 9.

Западът също изпреварва Русия във връзка с директните вложения и търговията.

Привързаността към Москва обаче е подхранена от нейната непоколебима поддръжка по прочувствения въпрос за Косово, някогашната сръбска провинция, която се откъсна след партизанската война през 1998-99 година.

Сърбия в никакъв случай не е приемала разделянето и Русия също го отхвърля, като употребява правото си на несъгласие в Организация на обединените нации, с цел да осуети фантазиите на Косово за присъединение.

В подмяна на това Белград отхвърля да се причисли към интернационалните търговски наказания, наложени на Русия поради анексирането на Крим през 2014 година

Фразата "Косово е Сърбия, Крим е Русия" от време на време може да бъде видяна по сръбските улици.

- Путин търси "политически престиж" –

Съзнавайки привързаността на своя народ към Русия, сръбският президент Александър Вучич постоянно приказва за връзките си с Путин.

В понеделник той разказа детайлностите от неотдавнашно посещаване в Москва в изявление за проправителствената Пинк ТВ.

"Когато отидох в къщата му, с цел да му подаря икона (религиозна), той ме одобри в 22:45 часа, бяхме сами и свиреше на пиано", описа Вучич, като критиците го упрекнаха, че е прекомерно властнически.

Но фанфарите не прикриват последните неуспехи на Русия на Балканите, където Западът се ускорява.

Москва не съумя да попречи на Черна гора да се причисли към НАТО през 2017 година - цел, която в Македония също е на ръба на постигането.

Ако Македония успее, всички страни, граничещи със Сърбия - която не се стреми да се причисли - ще бъдат в областта на НАТО, като се изключи Босна заради ветото на сръбското й население.

Путин ще се срещне и с водача на босненските сърби Милорад Додик.

Максим Саморуков, анализатор на Русия във фондацията за интернационален мир "Карнеги" съобщи, че Путин посещава Сърбия основно с цел да търси "политически престиж" и да покаже, че има "руско въздействие във всички елементи на света".

"Балканите като такива са от малко значение" и не съставляват "приоритет на съветската външна политика", добави той.

Москва обаче има прочут интерес от района.

Сърбия внася 2/3 от своя природен газ и недопечен петрол от Русия, а съветският колос „ Газпром “ има сръбската петролна компания NIS.

Според анализатор Степанович, Русия "все още не е употребила "този лост", само че „ капацитета за въздействие е налице", тъй като Сърбия не може да "позволи спиране на доставките".

В изявление за Пинк ТВ Вучич сподели, че е подготвен да купува "евтин газ от другаде".

„ Но към момента не съм го видял “, добави той. /БГНЕС

--------------------------------------------------------------------------------------------

Йован Матич и Катарина Субашич за Франс прес
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР