Путин случайно направи революция в Германия“. Именно така звучи заглавието

...
Путин случайно направи революция в Германия“. Именно така звучи заглавието
Коментари Харесай

Руската операция преобръща курса на Германия

„ Путин инцидентно направи гражданска война в Германия “. Именно по този начин звучи заглавието в публикацията на авторитетното издание на “Форин Полиси ”. Руската специфична интервенция в Украйна, съгласно западните специалисти, се трансформира в спусъка, който сложи началото на смяна във външната и отбранителната политика на Германия. За каква смяна приказваме и какво ще даде тя на Русия?

В последните дни на февруари канцлерът Олаф Шолц приказва в Бундестага и сподели, че „ е време Германия да порасне “. Израстването, съгласно немския водач, ще бъде реализирано посредством три значими стъпки.

Тухлите на Шолц

Първо, изоставянето на предходната политика по отношение на Русия, ориентирана към взаимоотношение посредством стопанската система. Без повече специфични връзки - Берлин в действителност претендира за водачество в отбраната на Европа от Москва, а също по този начин ще търси различни снабдители на газ.

Второ, Германия внезапно усилва разноските за защита. Правителството отпуска спомагателни 100 милиарда евро за въоръжените сили тази година, а също по този начин усилва бюджета за защита за идващите години до 2% от Брутният вътрешен продукт.

И най-после, трето, Шолц има намерение внезапно да усили военното наличие на Германия в Източна Европа. Както военно (доставка на оръжие и вероятно войници), по този начин и политическо. Освен това под Източна Европа се схващат както страните-членки на Европейски Съюз и НАТО, по този начин ивъншни страни – по-специално Украйна. Олаф Шолц разгласи поддръжката си за „ наркоманите и нацистите в Киев “, като ги достави не с каски, а стотици противотанкови и противовъздушни оръжия.

Да, по-рано призраците от предишното, военните закононарушения на хитлеристка Германия, стояха на пътя на дейната политика на Федерална Република Германия в Източна Европа. Сега обаче и тези закононарушения се трансфораха в тухли в аргумента на последователите за „ порастването”.

„ Не би трябвало ли Германия да изпитва специфична отговорност да пази и поддържа Украйна, която още веднъж стана жертва на нападателна война на фона на страданията, които понесе от отприщването на войната от Хитлер? И по-широко: не е ли военната поддръжка за Украйна единствено от позиция на нашите източни сътрудници в Европейски Съюз, като балтийските страни, които бяха травмирани освен от зверствата на Нацистка Германия, само че и от траялата десетилетия руска тирания “, споделя някогашният дипломат на Германия в Гърция Петер Шуф.

Редица западни медии похвалиха упоритостите на канцлера Шолц. „ Военният поврат на Германия ще бъде повратна точка в европейската история “, твърди Си-Ен-Ен. „ За седем дни Германия започва курс, който ще я трансформира в най-голямата европейска страна във връзка с разноските за защита, с най-модерната авиация и възходящото военно наличие в страните от Централна и Източна Европа “, написа “Форин Полиси”.

Самият немски водач се трансформира в водач на Европа. „ Когато Шолц за първи път се появи като канцлер в чужбина, в Париж или Брюксел, да вземем за пример, той изглеждаше въздържан, доста спокоен и изцяло лишен от наличие. Сега той обикаля света „ като спешен канцлер “ с желанието да постави завършек на войната “, написа “Шпигел”.

Трудности при израстването

Въпросът обаче е има ли Германия запас за такова узряване? Съвпадат ли с нейните стремежи? Да, в действителност има лидерски вакум в Европейския съюз – само че задоволителен ли е канцлерът Шолц, с цел да запълни този вакум?

„ Досега Шолц, даже като началник на немското държавно управление, не наподобява като първия политик в Европейски Съюз. Тази роля пасваше доста повече на холандския министър председател Марк Рюте, който е отпред на своята четвърта най-мощна страна в Европейски Съюз от 2010 година насам. От него значително зависи както политиката на Европейски Съюз по отношение на Русия, по този начин и дейностите в Източна Европа “, изяснява Вадим Трухачов, специалист.

„ На Шолц не му стигат доверие и власт. Той наподобява бледен спрямо Меркел и го схваща добре. Неговият предходник беше нещо като майка на цяла Европа, а самият Шолц не е притеглен от тази роля “, споделя Дмитрий Офицеров-Белски, старши теоретичен помощник в ИМЕМО РАН. Германските елити също не са привлечени от тази роля.

Да, на прословутото съвещание на Бундестага (където Шолц разгласи израстването си) имаше бурни и продължителни овации, само че страстите бяха сменени от полемики. „ Германските елити са разграничени и от време на време разцеплението става в границите на една партия. Политиците нямат възприятие на увереност”, изяснява Вадим Трухачов. Новите упоритости носят нови отговорности и нови политически опасности, а редица членове на немския хайлайф са прекомерно привикнали с комфорта на американския управнически и военно-политически пашкул. Припомняме, че великата Меркел се опита да заеме поста „ Лидер на Запада “ след идването на Доналд Тръмп – и тогава не получи поддръжката на немския естаблишмънт в тази благородна идея.

Що се отнася до военния съставен елемент на новата външна политика, упоритостите на Шолц не се поддържат от техническото положение на немската отбранителна промишленост. „ Някои се чудят дали 100 милиарда евро - по-малко от двугодишния боен бюджет на страната - могат да извърнат две десетилетия на военно неуважение. В средата на 90-те години на предишния век немските въоръжени сили разполагаха с 2100 танка, в този момент имат 220. В продължение на седем години Бундесверът се бореше да откри, поръча и вкара нова общоприета пушка. От четирите фрегати, поръчани през 2019 година, нито една не е подготвена за морски интервенции “, написа вестник “Айриш Таймс”.

И специалистите задават същия въпрос. „ Германия не можа да усвои изцяло предходните военни бюджети заради спецификата на личната си промишленост. Добрите инженери в Германия от дълго време са отишли не във военно-промишления комплекс, а в автомобилната промишленост да вземем за пример. Всъщност целият защитителен бранш в Германия е в бездънен крах. Оживяват фрагментите от нашите излъчвания от 90-те години – продънените покриви на казармите, техниката, която не потегля и така нататък Съответно 100 милиарда евро за спомагателни разноски за защита няма да отидат за немската стопанска система, а ще бъдат изпратени от Джоузеф Байдън от Вашингтон “, споделя Дмитрий Офицеров-Белски. Разбира се, всеобщите покупки на американско оръжие ще укрепят връзките с Вашингтон, само че надали ще бъдат сериозна инвестиция в немското управление.

Рискове и благоприятни условия

Що се отнася до руско-германските връзки, на пръв взор новата външна политика на канцлера Шолц се трансформира в сериозна опасност за Русия. И в действителност, заледяване в връзките не може да бъде избегнато - немските наказания ще ударят съветската стопанска система, старите бизнес връзки ще бъдат прекратени. От друга страна обаче, също не се чакат трагични и необратими процеси.

Да, Германия желае да се отърве от доставките на съветски газ - само че по какъв начин? Експертите неведнъж са писали, че няма различни снабдители и пазарът на ВПГ не може да обезпечи надеждни доставки на газ на рационални цени, които са от изгода за стопанската система. Следователно германците ще би трябвало или да насочат вниманието си към нуклеарната енергетика, или – след деескалацията на обстановката в Украйна – последователно да лимитират своята „ диверсификация “.

Да, Германия доставя оръжие на Украйна. Но какво?

„ Повечето от 2700 ракети „ Стрела “, които ще бъдат изпратени в Украйна, са на възраст над 35 години, а една трета бяха оповестени за неизползваеми преди 10 години заради наслойка “, написа “Шпигел”. Германското министерство на защитата не можеше да не знае за това - и, допустимо е, то е изпратило точно такова оръжие, с цел да показва от една страна, присъединяване, а от друга да не ядосва доста руснаците.

Да, Германия замрази " Северен поток 2 ". Но можеше ли по различен метод? „ Тя просто извърши това, за което Меркел се споразумя. Германия подписа взаимно изказване с Байдън през юли 2021 година В него се споделя, че в случай че Русия предприеме нов акт на експанзия против Украйна и/или употребява силата като оръжие, тогава Германия е длъжна да наложи наказания против този газопровод. Тогава това изказване изглеждаше като победа за Германия, защото никой не можеше да чака сегашните събития “, изяснява Игор Юшков, учител във Финансовия университет към държавното управление на РФ..

В същото време новата външна политика на Федерална Република Германия основава, колкото и да е необичайно, редица благоприятни условия за Русия. И в случай че укрепването на суверенитета на немската външна политика въпреки всичко не си коства да се чака, то европейското разединение е много огромно. Всъщност в страните от Източна Европа страховете от мощна Германия са доста по-сериозни от тези от мощна Русия.

Да, в този момент не са толкоз високи. „ В Източна Европа, несъмнено, малко се стегнаха – изключително в Полша. Въпреки това те имат вяра, че Германия въпреки всичко ще бъде арестувана от редица точки. Първо, въздействието на Съединени американски щати. Второ, от процедурна позиция Европейски Съюз е организиран по този начин, че Германия, даже дружно с Франция и Италия, не може да взема решение всичко. Ето за какво, несъмнено, би трябвало да се опасяваме от нея, само че не доста и повече няма да има проблеми, които германците причиняваха преди “, споделя Вадим Трухачов.

Горното обаче работи единствено в случай че Германия продължи да работи в границите на Европейски Съюз. Предвид сериозната институционална рецесия, която изпитва Европейският съюз, германците могат да излязат отвън надзор. Да раздължен пруските си мускули и напомнят геополитическите си концепции. И тогава Европа най-сетне ще си спомни Русия, без чието присъединяване европейската система за сигурност постоянно е била дефектна.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР