Путин се опитва да потисне съпротивата на Донбас, пише британският

...
Путин се опитва да потисне съпротивата на Донбас, пише британският
Коментари Харесай

Ходът на войната в Украйна - прогнози и коментари от западния печат

Путин се пробва да потисне съпротивата на Донбас, написа английският в. " Таймс " във връзка известия от Киев, че украинските сили са отблъснали възобновените съветски офанзиви против района и са си възвърнали локални градове и села. Ограниченото придвижване на съветските войски там наподобява е възпряно от съпротивата на Украйна, прибавя вестникът.

Руските военни ще се стремят да приключат борбата за пристанищния град Мариупол, преди да подхващат маневра " клещи ", с цел да заловен в капан и разбият най-хубавите сили на Украйна към Донбас, считат аналитици, представени в друга публикация в " Таймс ".

Това доста тревожи западните представители - сходен ход може да обезпечи на съветската войска придвижване на север по река Днепър. Тогава съветските сили биха могли да обкръжат украинските на изток, пречейки им да се отдръпват на запад - евентуално да извърнат хода на борбата за Донбас, показва изданието.

Германският в. " Велт " разказва обстановката в Мариупол, който " явно е на ръба на рухването " под натиска на съветските сили. Според кмета Вадим Бойченко коридорите за бягство на практика са напълно под контрола на съветските нашественици.

В самия град животът стана нетърпим, ​​няма ток, вода, парно, по думите на кмета. Според него единствено 160 000 от общо 450 000 поданици към момента се намират в града на Азовско море. Според украински източници близо 140 000 души може би са съумели да избягат преди блокадата и още към 140 000 по-късно, от които 30 000 са отвлечени в Русия.

Според Украйна 90 % от жилищните здания в Мариупол са развалени вследствие на съветските офанзиви, както и седем лечебни заведения, три от които са изцяло разрушени. Пострадали са 57 учебни заведения и 70 детски градини, като 23 от учебните заведения и 28 детски градини са разрушени напълно. Кметът прикани за цялостна евакуация на града, в която вижда единствената вяра, добавя " Велт ".

Инвазията на Русия в Украйна е " повтаряне " на войната в Сирия и повече от месец след началото на спора " военните закононарушения се множат ". Това установи в годишния си отчет, показан през вчерашния ден, " Амнести интернешънъл ", отбелязва френският " Монд ".

" Виждаме умишлени набези против цивилен инфраструктури, жилища ", бомбардировки на учебни заведения, цитира всекидневникът думи на Аниес Каламар, общоприет секретар на организацията. " Наши проверяващи на място в течение на 10 дни документираха потреблението на същите тактики като в Сирия и Чечения ", в това число офанзиви против цивилни и приложимост на оръжия, неразрешени от интернационалното право, декларирала в това време Мари Струтерс, директорка на АИ за Европа и Централна Азия.

Изглежда нито Москва, нито Киев са в положение да реализират решителна победа. Единственият излаз от рецесията очевидно е да се контракти помирение и съглашение за политическо и териториално споразумяване, обобщи френският " Фигаро ".

Изданията разясняват предстоящото през днешния ден начало на нов кръг договаряния " онлайн " сред Москва и Киев в Истанбул. В центъра на полемиките ще бъде възможният неутралитет на Украйна, написа френският " Либерасион ".

През седмиците до момента нямаше ясни дипломатически стъпки за прекъсване на войната, напомня " Ню Йорк таймс ". Говорителят на Путин Дмитрий Песков сподели в понеделник, че решението да се продължат договарянията очи в очи е значимо, само че " към момента не можем да приказваме за прогрес и няма да го създадем ".

В изявление в неделя за самостоятелни съветски медии, цензурирано в самата Русия, украинският водач Володимир Зеленски удостовери готовността си да одобри най-малко някои съветски претенции.

" Гаранции за сигурност и индиферентност, безядрен статут на нашата страна - подготвени сме на това ", сподели той.

Не е ясно обаче какво би означавала неутралността. Путин упорства, че Украйна в никакъв случай не би трябвало да влиза в НАТО, искане, което Зеленски наподобява е приел, само че също по този начин и да се демилитаризира - термин, който не е дефиниран. Остава неразбираемо също дали Путин ще одобри и присъединението на Украйна към Европейския съюз, пита се " Ню Йорк таймс ".

Русия към този момент не изисква от Украйна " денацификация " и е подготвена да разреши на Киев присъединение към Европейски Съюз, в случай че той не се включва във военни съюзи. Това написа английският " Файненшъл таймс ", като се базира на четири източника, осведомени с хода на договарянията сред Киев и Москва.

Русия и Украйна ще разискват през днешния ден в Турция прекъсване на огъня и съответните проектодокументи не съдържат съгласно тези източници три от първичните съществени претенции на Москва - " денацификация ", " демилитаризация " на Украйна и законова отбрана на съветския език в прилежащата страна.

Но Украйна и подкрепящият я Запад остават скептични по отношение на желанията на Путин - притесняват се, че съветският президент може би употребява договарянията като димна завеса, с цел да попълни изтощените си войски и да възнамерява нова атака, акцентира " Файненшъл таймс ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР