Путин подписа укази за признаването на независимостта на двете територии.

...
Путин подписа укази за признаването на независимостта на двете територии.
Коментари Харесай

Зеленски: Москва ще носи отговорност за последствията. Путин заяви, че няма имперски амбиции

Путин подписа укази за признаването на независимостта на двете територии. В Украйна, президентът Володимир Зеленски съобщи, че Москва подкопава напъните за реализиране на мир и изключи каквито и да било териториални промени в рамките на страната си.

Президентът Путин подписа указите за независимостта в наличието на водачите на Донецка и Луганска национални републики - Денис Пушилин и Леонид Пасечник. По силата на тези документи, беше подредено изпращането на военни в Източна Украйна, за осъществяването на " миротворческа задача ".

Потвърждение за фактическо нахлуване на съветски войски няма. След ратификацията на указите, Путин направи близо едночасово послание към руснаците.

" Считам за належащо да взема от дълго време назрялото решение да призная неотложно независимостта и суверенитета на Донецката национална република и на Луганската национална република. Моля, Федералното заседание на Руската федерация да поддържа това решение и по-късно да ратифицира контракта за дружба и взаимопомощ с двете републики ", съобщи Владимир Путин.

Няколко часа по-късно, Путин сподели, че страната няма никакво желание да възвръща Руската империя.

" Веднага желая да кажа - виждаме, а и бяхме планували спекулации по тематиката, че Русия има желание да възвърне империята в имперски граници. Това безусловно не дава отговор на действителността. След разпада на Съветския съюз, Русия призна всички нови геополитически реалии, и както знаете, интензивно работи за подсилване на съдействието с всички страни, появили се в постсъветското пространство ", сподели президентът на Русия.

Парламентът, предстоящо, утвърди указите, с които се признава независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национални републики и договорите за съдействие с тях.

Часове откакто Кремъл разгласи решението си, съветската рубла поевтиня по отношение на $ до най-ниското равнище за последните 15 месеца. Азиатските, американските и европейските показатели на търговията означиха наклонност на спад, до момента в който цените на суровините, изключително на пшеницата, петрола и златото, се покачиха заради възходящите геополитически опасности.

В Украйна, президентът Володимир Зеленски свика изключително съвещание на Съвета за сигурност след решението на Путин.

" Ние не се опасяваме ", увери Зеленски.

" Украйна дефинира дейностите на Руската федерация като нарушаване на териториалната целокупност на Украйна. Отговорността за следствията от тези решения е напълно на политическите управляващи на Русия. Признаването на независимостта на окупираните Донецка и Луганска области значи едностранно отдръпване на Русия от Минските съглашения и занемаряване на решенията, взети в Нормандския формат. Много е значимо да забележим кои са същинските ни другари, и кои просто ще плашат Русия с думи. Киев има потребност от ясна и ефикасна поддръжка от интернационалните си сътрудници ", сподели още Зеленски.

А няколко часа по-късно, президентът съобщи, че Киев ще обмисля преустановяване на дипломатическите си връзки с Москва.

" Смятаме, че това беше стъпка към ескалация от страна на Русия. С дейностите си Русия сътвори правната основа за по-нататъшна военна експанзия против Украйна ", съобщи украинският президент.

В Донецк решението на Путин за признаването на двете сепаратистки републики беше посрещнато с фойерверки и химна на Русия.

Повече по тематиката четете
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР