Путин няма да спре, докато не унищожи Украйна- това каза

...
Путин няма да спре, докато не унищожи Украйна- това каза
Коментари Харесай

Професор от Харковския университет: Путин няма да спре, докато не унищожи Украйна

Путин няма да спре, до момента в който не унищожи Украйна- това сподели проф. Михаил Станчев от Харковския университет. В сряда вечер той изнесе обществена лекция „ Анатомия на украинско-руските връзки “ в Нов български университет.

„ Особеността на колониалната политика на Руската империя е, че те завземат нови територии. Без да се внася нещо прогресивно, без да се развива стопанската система, без да се построява нещо ново. И руснаците вършат тези територии себеподобни, с невъзпитан метод на живот. Ние не желаеме да бъдем такива. Вижте този модел, който е предлаган и от Съветския съюз преди и в този момент от Русия, той си проличава. Вижте къде е Северна и къде е Южна Корея. Дори Източна и Западна Германия “, сподели проф. Станчев.

Според него украинският народ ще се съпротивлява до последно. По думите на проф. Станчев „ с помощта на Путин украинците станаха още по-украинци “.

Руските бойци не желаят да водят война против украинците . Цял взвод в Харков се съобщи. Курсанти от военното учебно заведение смъкнаха оръжието и споделиха: „ Не желаеме да водиме война “, съобщи проф. Михаил Станчев.

Той уточни, че украинците са мощно стимулирани да продължат да пазят домовете и родината си. За разлика от тях руснаците нямат мотивация да водят война за концепциите на Путин.

„ Руският президент има войска, ракети, само че няма бойци. Затова наземните интервенции стопираха и той стартира да стреля със системи „ Град “, системи „ Кинжал “ от Каспийчко море се целят от 2000 км. Дано това да спре Путин “, надява се ученият.

Той си дава сметка, че генералите споделят на Путин това, което той желае да чуе и по този метод го вкарват в един измамлив свят.

Доскоро проф. Михаил Станчев беше в Украйна. Той завежда катедра по нова и най-нова история в историческия факултет на Харковския народен университет „ Василий Каразин “. Бяга от вйната и сега търси леговище в България.

Пред студенти и преподаватели от департамент „ Политически науки “ на Нов български университет той описа от първо лице за военните дейности в Харков и Украйнаи по какъв начин е дошъл у нас с „ една раница на гърба “.

„ Русия не съумя да закрепи позициите си в постсъветското пространство. Организацията Обединение на самостоятелните страни, която беше несполучливо начинание на Путин, доста го раздразни “, счита проф. Станчев. Руската концепция беше Оперативно-наблюдателно дело да стане самобитен приемник на Съюз на съветските социалистически републики, само че това на процедура не се случи.

„ Когато Русия стартира първата война против Грузия през 2008 година, тя продължи 5 дни. Когато започнаха бомбардировките в Украйна, всички се надявахме, че ще те приключат за толкоз време. С жена ми чакахме и си казвахме: „ Хайде, на следващия ден ще свърши, на следващия ден ще свърши. “. На десетия ден разбрах, че няма и ѝ споделих: „ Тръгваме, до момента в който сме живи “, споделя ученият.

Бягат от Харков, когато са разрушени единствено десетина здания. Днес градът, който се намира наоколо до съветската граница, е погубен съвсем на 70% от съветската войска. Разрушени са над 700 здания.

„ Много от моите другари, сътрудници избягаха в разнообразни страни. Аз пристигнах тук, тъй като тук живеят моите деца. Аз не знам какво става с моето жилище през днешния ден. Цяло ли е? Ограбено ли е? “, сподели проф. Станчев.

По покана на ръководителя на Настоятелството на Нов български университет проф. Веселин Методиев и ректора проф. Пламен Дойнов, проф. Станчев ще се включи като посетител преподавател в курсовете на департамент „ Политически науки “ през този учебен срок.

Планира се Издателството на Нов български университет да разгласява за първи път на българския пазар книгата на проф. Михаил Станчев и съветския историк Юрий Фелщински - „ Третата международна война: Битката за Украйна “. Книгата излиза в разгара на руско-украинските връзки и слага въпроса за геополитическия темперамент на спора в Украйна, който се развива в сърцето на Европа.

Михаил Станчев в роден в Казахстан през 1953 година в семейство на бесарабски българи, интернирани по времето на Сталин.

Завършва Историческия факултет на Харковския държавен университет. През 1982 година пази дребен докторат, специализира в Софийския университет (1988/1989 г.) От 1991 година е завеждащ интернационален отдел на кметството в Харков. Временно ръководещ и консултант в посолството на Украйна в България (1998-2001). Бил е шеф отдел за Югоизточна Европа в Министерството на външните работи на Украйна (2001–2002) и шеф на дирекция " Международна активност и европейска интеграция " в Харковската регионална администрация. От 2012 година завежда катедра по нова и най-нова история в историческия факултет на Харковския народен университет " В.Н. Каразин ". Има 15 монографии и над 200 научни труда по българистика.

Проф.Михаил Станчев е създател и почетен ръководител на българското сдружение „ Марин Дринов “ в Харковския университет и създател и теоретичен началник на Център за българистични и балканистични проучвания.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР