Путин и Макрон по време на миналогодишното посещение на руския

...
Путин и Макрон по време на миналогодишното посещение на руския
Коментари Харесай

Макрон отива в Русия, за да намери допирни точки по деликатни теми с Путин


Путин и Макрон по време на миналогодишното посещаване на съветския президент в Париж

Еманюел Макрон ще направи на следващия ден и в петък първото си публично посещаване в Русия, където се надява да откри " точки на единодушие " с съветския президент Владимир Путин по деликатните въпроси за иранската нуклеарна стратегия и Сирия макар различията сред двете страни.

Срещата на Макрон с Путин е предстояща с огромен интерес - една година след тази във Версайския замък край Париж, която остави мощен отпечатък и стартира новия френски президент на интернационалната сцена.

Двамата водачи ще се срещнат на следващия ден в края на деня посред декора на величествения Константиновски замък, лятната резиденция на Петър Велики, на двайсетина километра от Санкт Петербург. В този голям дворец с аспект към морето се организира срещата на върха на Г-20 през 2013 година

В петък сутринта Макрон, придружаван от брачната половинка си Брижит, ще отдаде респект на жертвите на ужасяващата блокада на Ленинград през Втората международна война, преди да се срещне с представители на гражданското общество.

Следобедът ще бъде отдаден на 22-ия Санктпетербургски стопански конгрес, на който Макрон е почетен посетител дружно с японския министър председател Шиндзо Абе.

По въпросите за Иран, Сирия и Украйна Макрон желае да организира " един изчерпателен разговор..., с цел да откри точки на единодушие " (с съветската страна), уточни Елисейският замък.

" Ние вършим това, оставайки нащрек " и " със съзнанието какъв брой мъчно е това ", добави френското президентство.

След изтеглянето с гръм и тропот на Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение Франция и Русия, които също са страни по него, потвърдиха решимостта си да го спасят.

След години на напрежения, свързани с украинската рецесия и неотдавнашната спекулация с отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал във Англия, Русия има какво да завоюва от едно доближаване с европейците по иранския въпрос.

" За Путин ще бъде огромен триумф да реализира приемането на обща декларация по тематиката ", обобщава Татяна Кацуева-Жан, специалист от Френския институт за интернационалните връзки, визирайки иранското нуклеарно съглашение.

" Парадоксално, поради историята с иранската нуклеарна стратегия, ние имаме късмет да намерим нови основи за съдействие сред Русия и Европа ", споделя съветски дипломатически източник.

Москва и Париж обаче имат разминавания по тактиката за иранската нуклеарна договорка. Москва, която се сближи с Техеран, желае съглашението да остане такова, каквото е, до момента в който Париж е за ново " разширено съглашение ", което да взима поради контрола на нуклеарните действия след 2025 година, балистичната стратегия на Иран, както и обстановката в Сирия и Йемен.

По време на визитата ще бъдат подписани двустранни съглашения в региона на стопанската система, университетите, културата и спорта (между федерациите по ръгби).

" Уважавам го. Познавам го. Давам си ясно сметка за нещата ", сподели френският президент, визирайки съветския си сътрудник, който, по думите му " е мощен и образован ". Макрон направи това изказване на 22 април пред американската телевизия Фокс нюз, преди да предизвести:

" Вярвам, че ние в никакъв случай не би трябвало да се демонстрираме като слаби пред президента Путин. Когато вие сте слаби, той употребява това ".

Държавният глава приложи този принцип, казвайки някои неприятни истини за медийните намеси или за химическите оръжия пред един индиферентен Путин посред златното величие на Версайския замък предходната година.

" Преди избирането му за президент Макрон бе цел на една много мощна офанзива за очерняне в Русия ", напомня Татяна Кацуева-Жан.

" Той към този момент е представян като водач в Европа, обещаващ общественик, реалист и прагматик, само че с лимитирано поле за деяние във връзка с Съединени американски щати и на НАТО. Официалните медии даже употребяват даже термина " васализация ", добавя тя.

В Москва, където Путин преди малко стартира четвъртия си мандат, взима връх изчаквателната позиция, година след избирането на Макрон за президент.

" Той пробва да нарежда Франция още веднъж като международна мощ... Ако желанията му са съществени, тогава Путин и Макрон има защо да си приказват. Ако става дума единствено за приказки, тогава Путин ще го разбере доста бързо ", предизвестява специалистът Фьодор Лукянов, ръководител на Съвета за външна политика и защита.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР