Путин и Ким: Приятели в нужда (от боеприпаси)

...
Владимир Путин и Ким Чен Ун имат много общи неща.Нито
Коментари Харесай

Владимир Путин и Ким Чен Ун имат много общи неща.

Нито един не излиза много. Лидерът на Кремъл не е напускал Русия тази година. В случая на Ким, направете това четири години.

Както Русия, така и Северна Корея са обвинени, че са станали „държави измамници“.

И двете са под тежки международни санкции.

И двете правителства се противопоставят на „хегемонията“ на Съединените щати.

Често общият враг може да сближи лидерите.

Така е и с Путин и Ким. Техният брак е сключен, ако не на небето, то със сигурност в геополитическите реалности на 2023 г.

Бромант? Не точно. За разлика от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който веднъж заяви, че той и Ким Чен Ун са се „влюбили“, лидерите на Русия и Северна Корея са по-малко избухливи в публичните си прояви на обич.

Но и Владимир Путин, и Ким Чен Ун виждат потенциални ползи от по-близки отношения.

Много може да спечелите

И така, какво печели Кремъл?

Като начало, Северна Корея има огромна отбранителна индустрия с широкомащабни производствени възможности. С продължаващата война на Русия в Украйна Пхенян може да се окаже безценен източник на боеприпаси за Москва.

Вашингтон подозира, че Кремъл вече е щракнал върху това. Съединените щати твърдят, че преговорите за оръжия между Русия и Северна Корея "активно напредват", като се твърди, че Русия търси доставки на боеприпаси и артилерийски снаряди.

Няма потвърждение за това от руски официални лица. Но има много нефини намеци, че Русия и Северна Корея възнамеряват да засилят военното сътрудничество.

Още през юли Сергей Шойгу стана първият руски министър на отбраната, посетил Северна Корея след разпадането на Съветския съюз, когато присъства на събития по случай 70-ата годишнина на корейското примирие. Ким Чен Ун играеше ролята на екскурзовод, докато развеждаше Шойгу из оръжейна изложба. Министърът на отбраната намекна също, че предстои съвместни военни учения.

"Ако те търсят оръжие в Северна Корея, една от най-бедните и по-слабо развити страни в света - изолирана страна - според мен това е крайно унижение на пропагандата на руската „велика сила“, смята бившият руски външен министър Андрей Козирев. Г-н Козирев говореше с мен във видеообаждане от Съединените щати, където живее в момента.

„Велика сила не би отишла в Северна Корея за съюз или военни доставки."

Кит и Ким

Но сила, която има намерение да преобърне световния ред, може. С пълномащабното си нахлуване в Украйна Владимир Путин даде сигнал за решимостта си да преработи глобалния ред по вкуса на Русия. Военното сътрудничество със Северна Корея може да е друг знак за това.

Сделка за оръжие между Москва и Пхенян би представлявала доста промяна. Доскоро Русия беше категорична зад санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея заради програмата й за ядрени оръжия. Освен всичко друго, тези санкции забраняват търговията с оръжия със Северна Корея.

„Москва е подписала тези резолюции на Съвета за сигурност“, напомни руският таблоид „Московский комсомолец“. читатели миналата седмица. Но добави:

"Няма значение. Подписът може да бъде отменен."

вестникът цитира думите на председателя на Съвета по външна и отбранителна политика на Русия Фьодор Лукянов:

„Отдавна се задава въпросът: защо ние [Русия ] спазвайки тези санкции? Цялата система на международни отношения е в състояние на пълен хаос.

"Разбира се, санкциите на ООН са легитимни. Трудно е да се отрече това. Гласувахме за тях. Но ситуацията се промени. Защо не отменим нашия вот?"

Това би било музика за ушите на Ким Чен Ун.

Заедно завинаги?

Какво друго Северна Корея може да се надява да получи от Русия? Почти сигурно, хуманитарна помощ помощ за облекчаване на недостига на храна в Северна Корея. Има също така спекулации, че Пхенян търси усъвършенствана руска технология за сателити и военна употреба, включително за ядрени подводници.

Повече от година и половина във война, която се обърка много за Русия, Москва може да се наложи да попълни запасите си от боеприпаси. Може да види сделката с Пхенян като начин да помогне за постигането на това. Но това не означават, че без помощта на Северна Корея военната машина на Русия е на път да спре.

"Путин не е отчаян", смята бившият външен министър Андрей Козирев. „Той може да поддържа това много дълго време и може да се адаптира. Той се учи всеки ден как да заобикаля санкциите, как да си сътрудничи с Китай, със Северна Корея и някои режими в Африка. Това не е алтернатива за бъдещето. Но това е алтернатива за настоящето. И може би за години напред."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР