Путин и Ердоган преговаряха над шест часа при закрити вратa

...
Путин и Ердоган преговаряха над шест часа при закрити вратa
Коментари Харесай

Путин и Ердоган сключиха поредно примирие за Сирия – важно е дали ще го спазват

Путин и Ердоган преговаряха над шест часа при закрити вратa

Русия и Турция се договориха за ново помирение в сирийската провинция Идлиб, откакто през последните месеци напрежението непрекъснато се повишаваше и Анкара организира военна интервенция против ръководещите в Дамаск. Руският президент Владимир Путин и турският му сътрудник Реджеп Ердоган оповестиха след няколко часа договаряния в Москва късно в четвъртък, че двете страни също по този начин ще създадат всичко допустимо филантропичната рецесия да не се изостря.

Турско-руски патрули ще охраняват в така наречен " кулоар за сигурност " - на няколко километра от двете страни на автомагистралата М4, свързваща Алепо и Дамаск и станала един от мотивите за напрежение.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Поредното помирение - след дни на ескалация и фактическо начало на турска военна интервенция против силите на Башар ал Асад стартира от среднощ в четвъртък. Идлиб, последната провинция със значимо наличие на (предимно радикални) бунтовници, воюващи против Асад, от години е във фокуса на опити за преустановяване на огъня, водени от Русия, Турция и Иран, само че те остават несполучливи.

Турция обаче си резервира " всяко право да отговори на експанзия от Сирия, " сподели Ердоган по време на конференцията след договарянията. И той, и Путин увериха, че двете страни ще работят дружно, с цел да почитат териториалната целокупност, суверенитета, интегритета и стабилността според договореностите от Сочи (руско-турско-ирански) и от Женева (под егидата на ООН).

Декларацията

Съвместна декларация на Русия и Турция, прочетена от външните министри, демонстрира, че ще се положат старания " да се помогне на хората да се върнат - както бежанци, по този начин и вътрешно разселени ". Това единствено индиректно визира въпроса за мигрантската вълна, която Ердоган още веднъж се пробва да насочи към Европейския съюз след случая в Идлиб през предходната седмица, когато бяха убити няколко десетки турски бойци.

Ще бъде открит кулоар от 6 км южно и северно от автомагистрала М4 - основна за режима на Башар ал Асад и отвоювана предишния месец за пръв път от 8 години - в част от който ще има съветски и турски патрули. Патрулите стартират от 15 март. Това не е първото място на взаимни патрули сред Русия и Турция - такива бяха контрактувани и за Северна Сирия през предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР