Путин е уверил Берлин, че европейските компании ще могат да

...
Путин е уверил Берлин, че европейските компании ще могат да
Коментари Харесай

Руският газ ще може да се плаща в евро. Русия използва фосфорни оръжия и касетъчни бомби?


Путин е уверил Берлин, че европейските компании ще могат да заплащат за съветски газ в евро. Украйна твърди, че Русия приготвя референдум за основаването на " Народна република Херсон ". Организация на обединените нации приказва за военни закононарушения.

Вашингтон заяви, че Украйна ще получи нови финансови помощ от Съединени американски щати. е заречен на украинския си сътрудник Володимир Зеленски 500 милиона $ (около 448 милиона евро) директна бюджетна помощ. Двамата са разговаряли и за методите, по които Съединени американски щати могат да продължат да дават на Украйна военни, стопански и филантропични помощи, оповестиха от Белия дом. По думите на Зеленски предмет на разискване са били ограниченията за защита, нов пакет наказания, както и финансови и филантропични помощи.

Пентагонът: Само дребна част от съветските войски се изтеглят
Редакцията предлага
Обявеното от към Киев не се случва в предстоящите размери. " През последните 24 часа следим евакуиране на дребен % войски... Вероятно към 20% ", разгласи представителят на американското министерство на защитата Джон Кърби. Някои от тези бойци са били трансферирани в Беларус.След диалозите в Истанбул, Русия даде обещание, че ще понижи доста интензивността на боевете край Киев и Черногов. Войските обаче не биват връщани в Русия, акцентира Кърби и добави, че украинската столица е все по този начин застрашена от въздушни удари. Говорителят на Пентагона заяви, че напоследък съветските сухопътни войски по този начин или другояче не са постигнали необикновен прогрес в региона на Киев. Той акцентира, че в Донбас и Източна Украйна руснаците са доста по-активни. Според Вашингтон, в района се борят към 1000 бойци на частната съветска аримя " Вагнер ".

Същевременно съветските войски са почнали да се изтеглят от зоната към някогашната АЕЦ Чернобил. Те се трансферират в Беларус, твърди представител на Пентагона. По думите му става дума за " ново позициониране " на съветските войски.

Москва разгласи, че възнамерява краткотрайно прекратяване на боевете в пристанищния град Мариупол, с цел да могат цивилните жители да изоставен града. От Киев оповестиха, че са изпратили 45 рейса, които да изтеглят цивилни. Украйна и Русия неведнъж се упрекваха взаимно в възпрепятстване на опитите за евакуация.

Същевременно макар уверенията на Русия за " коренно " понижаване на военните дейности в северната част на Украйна, Киев заяви, че ударите над Чернигов не престават. В града, чието население преди войната беше 280 000 поданици, е разрушена цивилна инфраструктура. Хората към момента нямат вода и ток, разгласи губернаторът Вячеслав Чаус в обществените мрежи. На фона на влошаващата се обстановка в Чернигив по-рано тази седмица се заприказва за нова филантропична злополука. След Мариупол в южната част на страната, Чернигив е най-засилено бомбардираният град от съветската войска.

Кадър от град Ирпен

И град Ирпен покрай Киев е към момента под обдстрел. По украински данни в понеделник вечерта киевското предградие е било " освободено " от съветската войска. Кметът Олександър Маркушин осведоми, че " сред 200 и 300 души " са починали. " В момента за жалост не може да се откри по-ниска активност на нападенията на врага в посока Киев и Чернигов ", разгласи Вадим Денисенко, консултант на украинския вътрешен министър.

Данни за използването на фосфорни оръжия в Украйна

Украинските управляващи упрекват съветската войска, че още веднъж е употребила фосфорни оръжия в Източна Украйна. В дребното градче Маринка употребяваните от съветските войски оръжия са провокирали " дузина пожари ", разгласи шефът на военната администрация в района Донецк Павел Кириленко. По думите му руснаците са бомбардирали и три други обитаеми места. Той обаче не разгласи детайлности за типа на употребяваните оръжия.

Употребата на фосфорни оръжия не са категорично неразрешени от интернационалното право, само че съгласно една оръжейна спогодба от 1980 година използването им над цивилни жители и градски области е незаконна. Те могат пъкъл апредизвикат тежки изгаряния и отравяне.

Словакия е отзовала 35 чиновници на съветското посолство заради съмнение в шипонаж. Премиерът Едурад Хегер е оправдал решението със незабавно нужната самоотбрана на Словакия, защото тези 35 съветски дипломати са представлявали " отвратително огромен риск за сигурността ".

Отново сигнали за военни закононарушения

Нападенията над цивилни жители нарушава интернационалното военно право, споделят от Организация на обединените нации. По данни на комисарката за човешки права кам Организация на обединените нации Мишел Бачалет има сигнали за това, че руснаците са употребявали най-малко 24 Streumunition касетъчни бомби в обитаеми места. Освен това Бачелет осведоми за набези над жилищни здания, учебни заведения, лечебни заведения, административни здания.

" ", сподели тя. Масивните опустошения и високият брой жертви са мощен сигнал за това, че съществени правила на военното право не се спазват/събрюдават.

Бачелет изясни, че нейният офин не ревизира единствено сигнали за съветски закононарушения. Употребата на касетъчни бомби от украинските военни елементи също се преглеждат, сподели тя, без да посочва денайли. Освен това има данни за убийството на двама проруски настриени цивилни жители, както и за стотици арести на украинската полиция.

Украински бойци в окопи

Русия приготвя референдум в обсадения град Херсон за основаването на " нардодна република ", другарски настроена към Москва, разгласи Генералният щаб на Украйна. Руската войска се опитвала да аконтролира района с " цивилно-военни администрации ". Начинът, по който се случва това, напомнял на приетите към този момент от Русия за самостоятелни сепаратистки области Донецк и Луганск в Изотчната част на Украйна, подчертаха от Генералния щаб. Референдумът щял да докара до основававнето на " Народна република Херсон ". Засега информациите не могат да бъдат потвръдени то самостоятелен източник. Херсон има 300 000 поданици и играе значима роля в отбраната на пристанищния град Одеса в югозападната част на Украйна.

Берлин: Руският газ ще може да се заплаща в евро

Руският президент Владимир Путин е подсигурил пред немския канцлер Олаф Шолц, че европейските компании и отсега нататък ще могат да заплащат за съветски газ в евро. В телефонен диалог Путин е оповестил, че от 1 април доставките на газ би трябвало да се заплащат в рубли, само че в същото време е подчертал, че за подписаните с Европа контракти нищо няма да се промени, разгласи представителят на канцлерската работа Щефен Хебещрайт. Палщанията и отсега нататък могат да се превеждат в евро - в банките на " Газпром ", които не са наранени от глобите против Русия. " Банката ще оБръща еврото в рубли ", е представен Владимир Путин от Щефен Хебещрайт.

. Това важеше за всички страни от Европейски Съюз. Причината: заплащания в евро и долари към този момент нямат никаква стойност за Русия, заяви тогава Путин.

Засегнатите страни и най-много тези, които са част от формата Г-7, оповестиха, че сходно условие е неприемливо и че няма да се придържат към него.

Шолц не се е съгласявал с оповестения от Путин проект за заплащанията, изясни Хебещрайт. Канцлерът единствено е помолил за писмена информация, с цел да се запознае по-подробно с желанията. От Г-7 споделят: " Доставките на сила се заплащат единствено в евро или долари. Така, както е планувано в договорите. "

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че измененията в разплащателната система ще бъдат въведени последователно. Както и че те не би трябвало да ощетва Германия. В Четвъртък, 31 март, съветското държавно управление, " Газпром " и Централната банка имат намерение да показват своите проекти за осъществяване на новите ограничения.

Същевременно " Газпром " ревизира опцията за прекъсване на газовите доставки за противников страни, излиза наяве от обява в съветския вестник " Коммерсант ". Според изданието, енергийният тръст анализирал и вероятните последствия от сходна крачка.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Сергей и Лена от Киев, които откриха избавление в София
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР