Путин е по-склонен от който и да било друг лидер

...
Путин е по-склонен от който и да било друг лидер
Коментари Харесай

Нина Танънуолд: Лидер, който нарушава всички норми, би употребил и ядрено оръжие

Путин е по-склонен от който и да било различен водач да " извади нуклеарната сабя “, съобщи в изявление за БНР военният специалист Нина Танънуолд – тя оглавява програмата за интернационалните връзки в института " Уилсън " към университета " Браун " в щата Роуд Айлънд.

„ Очевидно е, че Путин е подготвен да наруши всевъзможни правила - нормите за териториалната целокупност на други страни и законите за водене на война. И в Чечня, и в Сирия, и в този момент в Украйна руснаците стрелят против цивилни и правят невероятни жестокости. Когато има такава податливост към нарушение на всевъзможни правила, е закономерно да има терзания и за нуклеарното табу. Един водач, подготвен да извърши геноцид, надали би се спрял и пред нормите за използването на нуклеарни оръжия. А Путин сподели ясно, че е по-склонен от който и да било различен водач да " извади нуклеарната сабя ". “ – отбелязва събеседничката.

„ Въпреки това мисля, че рискът Русия да прибегне до нуклеарно оръжие е още дребен. Но въпреки всичко той не е нулев и колкото повече продължава войната, толкоз повече ще се усилва. Уверена съм, че Путин и генералите му осъзнават, че в случай че употребяват нуклеарно оръжие против НАТО, последствията ще са пагубни. Вероятно си дават сметка и за това, че изобщо използването на такова оръжие няма да е от изгода за никого - нито за Путин, нито за Русия като цяло. Това обаче допуска, че става дума за разумен водач. А за Путин не знаем дали това е по този начин. “ – разяснява специалистът.

Тя разяснява и вероятните разновидности при сюжет с приложимост на ядерно оръжие от страна на Кремъл.

„ Русия може да действутина по разнообразни начинирий. Единият е да детонира такова оръжие в морето - като проява. Никой няма да загине, само че посланието ще е недвусмислено - че Украйна би трябвало да се съобщи. Стратегия на принудата ще е това. " Трябва да се предадете незабавно или ще създадем нещо още по-лошо! "
Друг вид е Русия да употребява тактическо нуклеарно оръжие в самата Украйна - в западната ѝ, незасегната от бойните дейности част, или в някой селскостопански регион, да вземем за пример. Дори градовете биха могли да са цели, само че това би било извънредно военно закононарушение. Дали обаче Украйна ще се съобщи? Не зная. “ – показва Танънуолд.

Според нея, при такова развиване Съединени американски щати биха нанесли удар против Русия с стандартни оръжия:

„ А по какъв начин ще реагира Западът? Това, което знам от общодостъпни източници, е, че Съединените щати плануват при подобен сюжет неядрен ответен удар - в действителност огромен стандартен отговор. Много неща може да направи Западът с стандартни средства, с цел да я заболи Русия. Но няма да използва нуклеарна мощ и това, съгласно мен, би било безусловно вярно. Защото в случай че искаш да заклеймиш и да накажеш някого поради избран тип държание, не е разумно да се държиш по същия метод. “

Нина Танънуолд се занимава с контрола над нуклеарните оръжия, интернационалната сигурност, законите на войната. През 1999 година разгласява теоретичен труд, а през 2007-а и книга за " нуклеарното табу " - потвърдената злост на генерации водачи към тези най-страшни оръжия, която се оказва по-силен фактор от така наречен " въздържане ", за това те в никакъв случай да не са употребявани след бомбардировките над Хирошима и Нагасаки преди 77 години.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР