Путин е на власт като държавен глава и премиер от

...
Путин е на власт като държавен глава и премиер от
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от почивните дни и какво се очаква през новата седмица

Путин е на власт като държавен глава и министър председател от 18 години насам и неговите критици съпоставят ръководството му с това на цар. В последният му мандат връзките със Запада се изостриха поради анексирането на Крим и спора в Сирия.

© Sputnik Още по тематиката
Вечерни вести: Оптимизъм за българската стопанска система, европарламентът желае ограничения за свободата на медиите

И още: Започват комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай, тест за партията на Мей на избори в Лондон, БЕХ отново ще емитира облигации
3 май 2018
Вечерни вести: Еврофондове против положително правораздаване, стопанската система на Европа се забавя

И още: Армения е под обсада, Шотландия вкара минимални цени на алкохола, по какъв начин ще наподобява новото летище в Истанбул
2 май 2018 Измина следващата доза почивни дни от наситения с празници месец май. Поводът за него – Гергьовден, 6 май, беше почетен с обичайния боен церемониал в центъра на София. Тази година той беше по-голям поради 140 годишнината от основаването на българската войска. На парада не присъстваше министър председателят Бойко Борисов, който беше в Атон на литургия и литийно шествие по случай празника в българския манастир " Св. мчн. Георги Зограф ".

През последните дни сред него и президента Румен Радев още веднъж имаш задочни словесни конфликти (повод за единият от тях беше точно бойната авиация на парада), само че не е ясно дали това е била една от аргументите Борисов да го пропусне.

Празничният уикенд беше придружен и с обичайния трафик от и към огромните градове. Задръстванията ще са в центъра на вниманието и през идващите няколко месеца поради дълго отлагания ремонт на ул. " Граф Игнатиев ".

ПО-ВАЖНОТО ОТ ПОЧИВНИТЕ ДНИ
Новините, които заслужава да се знаят

На фона на митинги и арести Путин постави клетва за четвърти президентски мандат
Владимир Путин постави клетва за четвърти мандат като президент на Русия. Той е на власт като държавен глава и министър председател от 18 години насам и неговите критици съпоставят ръководството му с това на цар. " Ние възвърнахме гордостта на нашата татковина. Като държавен началник ще направя всичко по силите си, с цел да умножа силата и напредъка на Русия ", уточни Путин. И добави, че в предишното страната се е възраждала от неуспехите " като феникс ".

В събота полицията влезе в конфликт с протестиращи против ръководството му в Москва и другаде. Над 1000 ареста са били осъществени в 19 града. Демонстрантите издигнаха лозунги " Не ни е цар " и " Русия без Путин ". Опозиционният водач Алексей Навални, на който не бе разрешено да взе участие в изборите през март, бе арестуван за малко, когато е опитал да се включи в забранен митинг в столицата. Путин бе избран отново за президент с над 76% от гласовете.

Президентът Румен Радев няма да приема доклад на министри от кабинета " Борисов "
Президентът Румен Радев няма да се среща с министри от кабинета, с цел да регистрират за активността си пред него, както беше предложил министър председателят Бойко Борисов. Това сподели основният секретар на президента Димитър Стоянов в изявление за " Дарик ". В президентството към този момент са получили две писма от министри от кабинета " Борисов ", които са в отговор на заръката на премиера към министрите си да рапортуват за работата си на президента поради неговия апел " да се пуснат прожекторите " и страната да излезе на ярко.

Според секретаря на президента контролът върху министрите би трябвало да бъде упражняван от Министерския съвет и от Народното събрание, защото Радев няма такива функционалности. Единият от механизмите за това е точно парламентарният надзор.

Алпинистът Боян Петров е в неопределеност от няколко дни в Тибет
Най-добрият български планинар Боян Петров е в неопределеност от няколко дни (към 17.30 часа е понделник). Информацията заяви брачната половинка му Радослава Ненова в своя профил във Фейсбук, както и Министерството на външните работи (МВнР), че Петров е в неопределеност от 3 май. Вече е почнало търсене на алпиниста, който е в Тибет и по проект нападна най-ниския от осемхилядниците Шиша Пангма.

От екипа на Боян Петров обаче са обяснили пред " Дневник ", че към този момент няма аргументи за терзание, тъй като Петров всекидневно е по-бърз от другите и се движи нагоре с ден напред, а и тази обстановка, при която няколко дни няма връзка с него, е нормална. " Няма ясни признаци, че Боян има проблем. "

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА
Събитията, които ще следим в идващите дни

Фотограф: Надежда Чипева Започнаха измененията в придвижването в центъра на София, свързани с ремонта на ул. " Граф Игнатиев " и няколко от пресечните й улици. В продължение на една година ще бъдат затворени южната част на ул. " Алабин " (между бул. " Витоша " и ул. " Граф Игнатиев " ), ул. " Иван Денкоглу " (между ул. " Ангел Кънчев " и ул. " Граф Игнатиев " ), ул. " Княз Александър I " (между ул. " Стефан Караджа " и ул. " Граф Игнатиев " ), и ул. " Солунска " (между бул. " Витоша " и ул. " Ангел Кънчев " ). Променя се посоката на придвижване по ул. " Иван Денкоглу " и по ул. " Д-р Георги Вълкович ". До 1 октомври се закрива и придвижването на трамвайни линии 10,12 и 18 в сектора от бул. " Витоша " до пл. " Журналист " и до Метростанция " Витоша " (за трамвай № 10). На тяхно място ще бъде открита краткотрайна автобусна линия ТМ 10 по маршрут Зоопарка - бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " - ул. " Гурко " - бул. " Христо Ботев " - площад " Св Неделя " - площад " Независимост ". Ремонтът на ул. " Граф Игнатиев " стартира с няколко месеца забавяне, ще коства 24 млн.лв. и ще бъде изпълнен от " Джи Пи Груп ".

В Специализирания съд стартира всъщност делото КТБ
На 9 май в Специализирания углавен съд би трябвало да стартира всъщност разглеждането на делото против Цветан Василев и още 17 подсъдими. Мажоритарният акционер в КТБ, който е упрекнат задочно, защото се укрива в Сърбия, е обвиняем и за основаването и ръководенето на проведена незаконна група, източила КТБ. По делото са подсъдими и двамата някогашни подуправители на Българска народна банка Румен Симеонов и Цветан Гунев.

Тръмп взема решение дали да извади Съединени американски щати от иранската нуклеарна договорка
С наближаването на крайния период за иранската нуклеарна договорка, избран от Доналд Тръмп за 12 май, американският президент би трябвало да реши дали да върне глобите против Техеран, което на процедура ще заплаши съглашението. Това ще стане факт, в случай че Конгресът и съдружниците на Съединени американски щати не намерят компромис по отношение на " пагубните пропуски " на сделката, както ги назовава Тръмп. Той счита договорката, реализирана по времето на предшественика му Барак Обама, за " прекомерно мека " и за " нещо, което в никакъв случай не е трябвало да бъде сключвано ". Документът лимитира избрани нуклеарни дейности на Техеран и разрешава по-задълбочени инспекции в подмяна на облекчение на глобите.

OUT-OF-OFFICE
Няколко хрумвания за свободното време през седмицата

Денят на Европа
9.05


Внушително 3D мапинг шоу ще означи Деня на Европа в София. Прожекцията върху постройката на Министерския съвет ще опише за европейското културно завещание от позиция на " Днешния ден ". От 21.30 ч. на площад " Независимост ". Вход свободен. Филмът ще бъде излъчен 4 пъти, в това число и онлайн на интернет страницата на Европейския парламент www.europarl.bg, както и във фейсбук страницата на Бюрото за връзка посредством Фейсбук Live.

Наука
10 - 13.05


Най-богатата стратегия до момента на Софийския фестивал на науката. Тази година той събира над 100 събития с присъединяване на над 80 вдъхновяващи учени от 17 страни, които ще дават отговори на въпроси като за какво умни хора имат вяра в нелепости, да се опасяваме ли от изкуствения разсъдък, допустима ли е грипна пандемия днеси т.н в лекции, полемики, работилници. В " София тех парк ". Цялата стратегия тук.

Вино
11-12.05


Второто издание на Discover.Vino World насочва предизвикателство: 450 виновност от Стария и Новия свят и специфичен акцент върху пенливите виновност и розето. Понеже храната и виното са неразделни, ще има и зона с деликатеси, а също и мобилен магазин CasaVino, с цел да не се чудите по какъв начин да се сдобиете с виновността, които са ви допаднали. В зала 5 на " Интер експо център " от 17:00 до 21:00 ч. в петък и от 12:00 до 20:00 ч. в събота. Вход 25 лева за ден или 30 лева за двата дни.

Спорт
13.05


Първият независим полумаратон в София ще събере над 500 участници. Освен дистанцията от 21 км събитието ще включва и бягания по 5 и 10 км, както и надпреварата " RUN 4 EU " – самодейност на представителството на Европейска комисия в България. Стартът и финалът са на площад " Св. Александър Невски ", а трасето е с една обиколка. Организатори са състезателен клуб " Бегач ", а събитието е част от деянията от " София 2018 – Европейска столица на спорта " и европредседателството на България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР