Пуснатата за обществено обсъждане Национална стратегия за детето се оказа

...
Пуснатата за обществено обсъждане Национална стратегия за детето се оказа
Коментари Харесай

Кой си ти, че да казваш мога ли да се разпореждам с утробата си?!

Пуснатата за публично разискване Национална тактика за детето се оказа следващият препъникамък в връзките сред църквата и обществеността у нас. За следващ път вместо точно църквата да е тази, която сплотява, приобщава и сплотява, се оказа арогантният глас, който се " изкрещява " никак, но никак не на място.
Българската православна черква обществено изрече своите терзания, че тактиката заплашва правата на родителите над децата. " Като че ли тази Национална тактика пази детето, а не родителите. Тук не става въпрос, че църквата пази шамарите – само че право на родителите е да възпитават децата си ". Това съобщи западно и средноевропейския митрополит Антоний.
Според отецът доста елементарно можело дете да бъде манипулирано – да вземем за пример от собствен " злоумишлен родственик ". Той добави и, че " един-два шамара " всеки бил изял и никой не станал нападателен от това . Не става въпрос за " един или два шамара ", а че с тази тактика " се изключва напълно шамара " , продължи Антоний, който видя в тактиката заплаха родителите " да бъдат сложени в едни рамки ".
Той, несъмнено, не остана апатичен по тематиката за абортите. Абортът е грях – няма по какъв начин това да бъде толерирано от Българската православна черква. Затова българската юноша би трябвало да знае, че безразборните полови контакти водят до бременност. Църквата утвърждава аборт при медицински потвърдени аргументи, посочи Антоний. А по отношение на образец с изнасилена жена и зачеване, хипотезата на свещеникът за детето беше: " Може пък да е щастливо ".
Позицията на църквата по тази тематика е ясна от дълго време. Ясно е и, че висшите църковни чиновници у нас от дълго време не могат да намерят салдото сред положителния, рационален звук и хилядите нелепости, които изговориха в последните години по значими публични тематики, в това число в дебата за Истанбулската спогодба. Но когато сходни небивалици се подклаждат от водещи медии у нас, нещата наподобяват къде къде по зле.
" Разбира се, че абортите би трябвало да бъдат неразрешени, тъй като са грях. Абортът си е ликвидиране и не може да бъде право на дамата да се разпорежда с утробата си, тъй като тя не е нейна. " Тези думи написа основният редактор на " 24 часа " Борислав Зюмбюлев.

Eдинствените думи, с които бих коментирала написано е СРАМ. Срам ме е, че пребивавам в страна, в която в 21 век ще се откри някой, който да изясни, че дамата няма права и то по отношение на личното си тяло. Срам ме е, че, когато всекидневно стават изнасилвания и извращения с дами, някой назовава аборта ликвидиране. Срам ме е, че този някой е основен редактор на един от вестниците с максимален тираж у нас. Срам ме е, че е мой сътрудник и всекидневно има опция да популяризира сходни глупости.
Може би за някой надълбоко набожен човек гледната точка на господин Зюмбюлев е допустима, само че уви, самият той споделя, че надалеч не е " някакъв християнски фундаменталист ". Уви още веднъж - позор ме е още повече! Поне да беше.
Според данни на Националния статистически институт от края на 2018 година към 300 хиляди дами у нас са били изнасилени в избран интервал от живота си. Близо 10 % от българските дами са били изнасилвани, само че поради позор, боязън или накриво възприятие за виновност огромна част от тях не споделяли прекарванията си. Дали имаме право да ги назовем убийци, в случай че се е наложило и са дръзнали да създадат аборт - не, ни минимум!
Иска ми се въпреки всичко да имам вяра, че през години сме успяли да развием малко повече разсъдък, стигащ надалеч оттатък примитивните разсъждения, че някой човек има право да се разпорежда с тялото и здравето на някой различен. И дано този път да не оставаме без думи, а в противен случай, тъй като когато мълчанието не стига, думите са единственото оръжие!

Автор: Милена Славкова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР