Пуснаха за обществено обсъждане предложенията за промени в Закона за

...
Пуснаха за обществено обсъждане предложенията за промени в Закона за
Коментари Харесай

Строги правила и за електрическите тротинетки!

 Пуснаха за публично разискване предложенията за промени в Закона за придвижване по пътищата, които да регламентират потреблението на електрически тротинетки, написа " Монитор ". Водачите на електрически тротинетки (наречени в закона самостоятелно електрическо транспортно средство) ще би трябвало да са най-малко на 14 години, с цел да имат право да карат по велосипедни алеи.

С навършване на 16 години ползващите модерните двуколесни ще може да ги ръководят по велосипедна инфраструктура, улици и пътища с оптимално позволена скорост до 50 км в час, е записано в заключителните разпореждания на Закона за придвижване по пътищата. Предложенията плануват още тротинетките да се ръководят наложително с каска и да развиват скорост не по-висока от 25 км в час. Електрическите транспортни средства няма да могат да се карат по бус лентите.

Тротинетките наложително ще би трябвало да са оборудвани с машинален или електронен звънец и да нямат различен звуков сигнал. Също по този начин на скутерите ще би трябвало да са инсталирани устройства за лъчение на бяла или жълта добре различима светлина начело и устройство за лъчение на алена светлина откъм гърба.

Водачите на тротинетките наложително да употребява в тъмните часове на денонощието или при понижена видимост светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъде елементарно видян. 

Придвижването със скутерите е позволено по велоалеи, а при липса на такава - допустимо най-близо до дясната граница на платното за придвижване, излиза наяве още от препоръчаните промени. В тъмните часове на денонощието и при понижена видимост електрическо транспортно средство ще би трябвало да се ръководи с включени светлини. Всяка община може с разпоредба на общинския съвет да дефинира по-ниски оптимално възможни скорости за придвижване на територията на съответната община. С разпоредба ще може и да се дефинират ред и условия за потребление на самостоятелни електрически транспортни средства под формата на споделено прилагане, в това число оптимално позволен брой транспортни средства и наложителни зони за тяхното паркиране, както и други ограничавания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР