Пускат 250 зеленоглави патета на различни места в СофияВече 50

...
Пускат 250 зеленоглави патета на различни места в СофияВече 50
Коментари Харесай

Пускат 250 зеленоглави патета на различни места в София

Пускат 250 зеленоглави патета на разнообразни места в София
Вече 50 патета плуват в езерото в столичния квартал „ Дружба “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Патетата са подаяние на ловно-рибарското сдружение „ София-Запад “, което до края на деня ще пусне още 200 зеленоглави патици в разнообразни региони на територията на Столичната община.

„ След това ще пуснем патици в Негован, двете езера в Суходол, а останалите ще пуснем във водоемите в Костинбродския район и така наречен някогашен софийски окръг “, посочи зам.-председателят на ловно-рибарското сдружение Светослав Георгиев и добави, че основната им цел е да дообогатим фауната и природата в страната ни.

"На нас са ни предоставени 500 патици, които би трябвало да ги разпределим в целия окръг “, добави Георгиев.

Директорът на общинското дружество „ Паркове и градски градини “ Милена Васева съобщи, че патиците са подаяние на Столичната община.

„ Миналата година лятото за първи път Столичната общинат внесе диви зеленоглави патици в софийски паркове по случай 135 годишнината на Борисовата градина и възобновяване на езерото с водоплаващите. Тогава бяха импортирани 6 патици, които след това си измътиха яйца. Ние ги обгрижваме, взаимно със експерти от столичния зоопарк, които ни доставят хранителни смески. Пуснахме зеленоглави патици и в Южния парк и парка на „ Врана “, обясни Васева.

На въпрос на БГНЕС дали патиците са летящи и могат ли да основат проблем на кацащите самолети на летище София, от ловно-рибарското сдружение „ София-Запад “ споделиха, че няма такава заплаха.

„ Патиците летят и е обикновено да летят, само че не виждам никаква заплаха за самолетите, защото в територията на летището има доста водоеми, които са обитаеми с този тип патици и не са съдействали с нищо за нарушение на полетите. По-скоро проблем могат да основат гълъбите и яребиците “, акцентира зам.-председателят на ловно-рибарското сдружение Светослав Георгиев.

Той добави, че хората, които идват да видят новодомците в езерото на „ Дружба “ могат да ги хранят с жито, както и със солети. Георгиев изясни, че няма проблем патиците да съжителстват с останалите скотски типове в езерото. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР