Пускането на третия лъч на метрото ще се забави поне

...
Пускането на третия лъч на метрото ще се забави поне
Коментари Харесай

Подземни води забавят пускането на третия лъч на метрото

Пускането на третия лъч на метрото ще се забави най-малко с два месеца, поради избили подземни води по време на строителството. " Много подземни води, такава геология до момента не сме имали! Вода мазета при строителството на станциите на Орлов мост, при НДК беше извънредно, при " Попа " - също. Въобщи на всички места ", изясни през днешния ден за " Дневник " инж. Стоян Братоев, изпълнителен шеф на " Метрополитен " АД.

За забавянето заяви " Капитал ", като уточни, че се чака строителството по осемте метростанции – при Военна академия, НДК, " Попа ", Орлов мост, спектакъл " София " и при бул. " Вл.Вазов ", да завърши на 5 декември, вместо при започване на октомври, както обещаваше кметът Йорданка Фандъкова през август в медиите.

 Кметът Йорданка Фандъкова и инж. Стоян Братоев инспектираха дружно трасето на третия метродиаметър при започване на септември.
© Надежда Чипева

Кметът Йорданка Фандъкова и инж. Стоян Братоев инспектираха дружно трасето на третия метродиаметър при започване на септември.

Тунелопробивната машина е стигнала с 4 месеца забавяне до метростанцията при Военна академия, заради насилствени прекъсвания за укрепване на почвите. По проект строителството в тези сектори трябваше да завърши през септември. Изпълнителите на плана от " Джи Пи груп " и " Трейс груп холд " са показали в договорите си, че ще го завършат за 35 месеца, считано от декември 2015 година

Причината за 4-месечното забавяне на " къртицата " в този сектор е в избилите значителни подземни води. Трасето на третия лъч минава на няколко места наоколо до Перловската река. Наложило се е да се построяват общо 2800 колони, които да укрепят почвите и да се ограничи достъпът на водата до трасето.

" На станцията при НДК ни беше изключително мъчно, тъй като 5-6 месеца се борихме с водата. Направиха се сондажи, които да лишават налягането на водата, с цел да може да влезе машината. На " Попа " също имаше доста подземни води и се направи дренаж, с цел да се заздрави основата под ънната плоча на танцията, преди да мине машината ", изясни инж. Братоев пред " Капитал ".

 27 февруари 2019 година
© Надежда Чипева, Капитал

27 февруари 2019 година " Къртицата " стига до метростанцията при спектакъл " София ".

Предстоят проби на автоматиката

Изпитанията на автоматизираните системи на производителя на метровлаковете - " Сименс ", включват синхронизирането на перонните автоматизирани порти, инсталирани на станциите. Те са транспарантни загради, които отделят трасето на метрото от перона и ще защищават жителите от произшествия. При прекъсване на метровлака, вратите му би трябвало да съвпаднат тъкмо с перонните порти на преградите.

" За първи път се ползва толкоз комплицирана автоматика и всеки обект е друг и по тази причина не можем твърдо да кажем по кое време ще е готово ", изяснява инж. Братоев. По контракта със " Сименс " тестванията би трябвало да са 6 месеца, само че никой не може да каже какъв брой дълго ще продължат, тъй като периодите имат друга начална дата за всеки обект. " За първия сектор срокът е от май, а за другите обекти – от лятото ", споделя Братоев пред " Капитал ". И показва, че тестванията на две от станциите към този момент са завършили, а идващите три ще са подготвени в идващите няколко месеца.

 Подземни води забавят стартирането на третия лъч на метрото
© Надежда Чипева

Кога ще бъде пуснат първият сектор

Първият сектор – от станция " Красно село " до спектакъл " София ", който трябваше да бъде пуснат до края на годината, съгласно кмета Фандъкова, най-вероятно ще проработи през февруари 2020 година " До края на ноември ще приключат строителните работи и ще проработи преди началото на пролетта ", съобщи за " Дневник " инж. Братоев. Той добави, че въпреки всичко ще се търсят способи и за стартиране по-рано на този сектор.

Третият и четвъртият стадий на трасето ще се строят до 2025 година

Вторият стадий на новия метродиаметър включва 3.8 км трасе от ул. " Житница " през кв. " Овча купел " до Околовръстния път. По догвор той би трябвало да е подготвен през март 2020 година, защото строителството му стартира през юли 2017 година и срокът за осъществяването е 32 месеца. Стойността му е 101.9 милиона евро, от които 68.5 милиона са обезпечени по Оперативна програма " Транспорт ". Според предходни изказвания на Фандъкова и инж. Братоев вторият стадий ще е подготвен " в първата половина на 2020 година "

За третия стадий, който е с три метростанции – от кръстовището на бул. " Вл.Вазов " и ул. " П.Хитов " до жк " Левски Г ", до края на годината ще бъде оповестена публичната поръчка за реализатори.

За четвъртия стадий – отклонението от третия метролъч при Военна академия в посока кв. " Гео Милев ", кв. " Слатина ", зала " Арена Армеец " и бул. " Цариградско шосе ", търгът ще бъде пуснат през първото тримесечие на 2020 година Строителството на тези два стадия ще стартира след 2021 година при обезпечено финансиране от новия програмен интервал на Европейска комисия и се чака да са подготвени за употреба през 2025 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР