Пускането на пазара на потребителските дискове на Samsung от серията

...
Пускането на пазара на потребителските дискове на Samsung от серията
Коментари Харесай

Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова промяна

Пускането на пазара на потребителските дискове на Samsung от серията 860 QVO бележи забавна граница. Това са първите потребителски устройства, които употребяват технологията за запис на 4 бита информация в една клетка (Quad Level Cell), а наклонността и обещанията са, необятното нахлуване на технологията да направи SSD носителите още по-достъпни и с задоволително съответни потенциали.

Поради описаните нагоре аргументи е извънредно забавно да изследваме по-подробно този SATA SSD притежател и точно това ще създадем в идващите редове. 860 QVO идва в три разновидности – 1TB, 2TB и 4TB, като в офиса дойде най-малкият диск от групата. Без да се впускам в непотребни детайлности ще се опитам да ви обясня QLC технологията, нейните преимущества и дефекти и за какво този ход на Samsung има значение за потребителите.

QLC – що е то?

Твърдотелните дискове употребяват кафези, които пазят електрически заряд и според от волтажа, те одобряват една или друга стойност. При SLC (Single Level Cell) технологията всяка клетка дава отговор за 1 обичай информация – единица или нула. След това имаме MLC – които могат да съхраняват 2 бита (чрез разнообразни волтажи в самата клетка), TLC – три бита в една клетка и актуалната QLC технология, позволяваща 4 бита в една клетка.

Очевидно преимуществата на сходна технология се крият в размера, той е четири пъти по-голям от SLC дисковете (които апропо се употребяват в доста сериозни и сървърни сегменти и са прекомерно скъпи), два пъти по-голям от MLC и 25% - от TLC дисковете, които са едни от най-разпространените в потребителския сегмент.

 Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова смяна
Недостатъците на сходен метод се крият в продуктивността и живота на сходни носители. 4 бита в клетка значи, че тази клетка ще бъде достъпвана много по-често, а може би знаете, че SSD имат стеснен цикъл на записи – след които клетката просто не може да задържи нужния волтаж, с цел да се регистрира информация – единица или нула. Друг проблем е продуктивността – когато 4 бита се намират в една клетка, те би трябвало да бъдат достъпвани поредно, в случай че се изискват, казано по-просто.

 Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова смяна
Тези два казуса могат да бъдат решени посредством потреблението на повече физически чипове памет – с цел да бъдат разпределени записите на повече кафези. Друг трик е слагането на бърз кеш, който да форсира процеса на запис и четене. Предстои да забележим дали Samsung сполучливо са се справили с тези проблеми и каква е продуктивността на 860 QVO.

Samsung 860 QVO – спецификации

Няколко неща вършат усещане от таблицата със спецификации на уеб страницата на Samsung. Основната разлика сред трите модела е DRAM кеша – той е респективно 1, 2 и 4GB от бързата LPDDR4 памет. И до момента в който гаранцията е 3 години, трите модела имат разнообразни стойности за оптималната записана информация – 360 терабайта, 720 и 1440. Тези числа са изцяло обясними – Samsung просто са скалирали броя на чипове в другите модели, което води до горните стойности – повече чипове, повече кафези, по-голям цикъл записи. И трите модела би трябвало да поддържат скорости на четене до 550 MB/s и запис до 520MB/s. Което ще бъде тествано в този момент!

 Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова смяна

Тестова настройка

MSI X470 GAMING M7 AC - предоставена от MSI
AMD Ryzen 7 2700X - предоставени от AMD
Arctic Freezer 34 eSports DUO - възложен от Arctic
Corsair Vengeance RGB 4x8 GB DDR4 3000MHz – предоставени от Corsair
MSI RTX 2060 Gaming X 6G
Samsung 860 QVO 1TB
FSP HydroGE 650 - предоставено от FSP
Windows 10 Pro RS3
HP EliteDisplay E232 1920x1080

 Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова смяна

Тестове и резултати

Софтуерът, който употребих за разбор на диска, е много характерен за сходни проби – Crystal Disk Info, Crystal Disc Mark, ASS SSD, ATTO . Предпочитам да върша сходни проби с публикуван и прочут програмен продукт, който потребителите могат да намерят относително елементарно, с цел да създадат лични инспекции и да сравнят резултатите.

Crystal Disc Info
Crystal Disc Info е превъзходен инструмент за проявление на разнообразни характерности, както и положението на устройства за предпазване. Този програмен продукт дава информация за температурите, времето, през което дискът е работил, интерфейса и фърмуера.

 Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова смяна

Crystal Disc Mark
Този бенчмарк се употребява за оценка на скоростите на четене и запис посредством симулация на достъп до инцидентна информация – най-вече некомпресируеми файлове. Може би един от най-разпространените и лесни за приложимост.

 Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова смяна
 Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова смяна
Направих два теста с по пет инстанции при друга величина на файла - резултатите бяха извънредно консистентни. 563/534 MB/s четене/запис, което даже надминава цитираните в спецификациите скорости. Crystal Disc Mark от време на време има наклонност да завишава синтетичния резултат, тъй че - продължаваме нататък.

ASS SSD
Най-сериозният тест за твърдотелни дискове е несъмнено AS SSD – той разчита единствено на некомпресируеми файлове, когато мери продуктивността. В множеството случаи този тест може да бъде одобряван като " най-лошият вероятен сюжет " за SSD дисковете.

 Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова смяна
 Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова смяна
 Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова смяна
ASS SSD е много по-груб и не щади дисковете. Тук скоростите паднаха до 527/500 MB/s, към 20 под оповестените стойности. Интересно е да отбележим, че теста със симулацията на прекопирване дава по-добри резултати при ISO файлове - 650 MB/s.

ATTO
ATTO Disk Benchmark е може би една от най-старите тестови стратегии, която се употребява към момента, само че също по този начин е главен инструмент при сравняване на информацията от производителите и действителните стойности, които дисковете демонстрират.

 Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова смяна
 Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова смяна
Тук при тестванията с разнообразни размери на файла, Samsung 860 QVO сподели много постоянни резултати - към 537/510 MB/s междинни скорости на четене/запис. Резултатите са изцяло консистентни с останалите проби.

Анализ на резултатите и умозаключение

Виждаме, че продуктивността на това SSD не остъпва на към този момент широкоразпространените TLC дискове - със скорости на четене към 530 MB/s и запис 500-510 MB/s. За твърдотелен диск със SATA интерфейс това е изцяло предстоящо (на доктрина SATA дава 6 гигабита за секунда - 750MB/s), тъй че на този фронт Samsung са съумели да предложат добра опция на към този момент публикуваните SATA SSD.

Проблемът на QLC технологията сега е малко по-високата и цена по отношение на TLC дисковете, които освен са по-надеждни и бързи, само че са по-разпространени и не толкоз по-скъпи. 860 QVO моделите се продават у нас надлежно за 230/470/900 лв. за 1/2/4 TB размер. Собственият TLC модел на Samsung - 860 EVO коства 270/660 лв. за 1 и 2 TB. Извън България MSRP цените на 860 QVO са по-високи от 860 EVO, което обаче бързо ще се промени. Очаква се QLC технологията да стъпи по-сериозно на потребителския пазар и цените да паднат доста - само че даже към този миг 230 лв. за 1TB твърдотелен диск е нещо, което беше немислимо преди 5 години.

860 QVO серията е чудесна за спомагателен притежател, който да ползвате за игри, огромни стратегии, които да не ядат от скъпото ви NVMe пространство, както и музика и филми. Новата смяна, на която е отдадено заглавието, е обвързвана с окончателната гибел на стандартните HDD носители - QLC технологията е може би последният гвоздей в ковчега на тези дискове - 1TB HDD от висок клас (Barracuda Pro например) коства 130 лв., което заплашително се приближава до цената на 1TB SATA SSD. Когато тези цени се изравнят, HDD дисковете тотално ще изоставен сцената.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР