Пушенето на цигари губи популярност в Съединените щати, чиито здравни

Пушенето на цигари губи популярност в Съединените щати, чиито здравни ...

Едва 14% от американците са активни пушачи.

Пушенето на цигари губи популярност в Съединените щати, чиито здравни власти съобщиха, че все още едва 14% от населението в момента пушат.
Според проучване за 2017 г. 34 млн. от пълнолетните в САЩ пушат. Този 14-процентов дял е с 1,5% по-нисък, отколкото е бил през 20016 г., казват от Центъра за контрол на болестите (СDС)
Сегашният процент отбелязва спад от 67% спрямо 1965 г., годината, в която Националното здравно изследване (NHIS) започва да събира годишни данни за пушачите, се казва в доклада на CDC.
"Това ново ниско ниво на тютюнопушене сред американските възрастни е огромно постижение за общественото здраве", заяви директорът на CDC Робърт Редфийлд. Докладът на NHIS също така подчерта значително намаляване на броя на младите пушачи за цигари през 2017 г. в сравнение с година по-рано, предава БГНЕС.
Около 10% от американците на възраст 18-24 г. пушат цигари през 2017 г., в сравнение с 13% през 2016 г. Междувременно употребата на електронни цигари се увеличава бързо сред младите хора, а регулаторите в САЩ обмислят забрана на ароматизирания никотин, който се използва в апаратите за захранване с батерии.
Според CDC един от всеки петима възрастни в САЩ (47 милиона души) все още използва някаква форма на тютюнев продукт - цигари, пури, електронни цигари, наргилета или бездимен тютюн - процент, който е останал стабилен през последните години.
Пушенето на цигари все още е главната причина за предотвратими смъртни случаи и болести в Съединените щати, убивайки около 480 000 американци всяка година.
Около 16 милиона американци страдат от заболяване, свързано с тютюнопушенето. "Повече от половин век пушенето на цигари е водещата причина за смъртността от ракови заболявания в Съединените щати", заяви директорът на Националния институт по рака Норман Шарплес.
"Елиминирането на тютюнопушенето в Америка ще отстрани с течение на времето около една трета от всички смъртни случаи от рак".

Източник: actualno.com