Пушенето на цигари без филтър убива по-често от употребата на

...
Пушенето на цигари без филтър убива по-често от употребата на
Коментари Харесай

Специалисти установиха кой е най-смъртоносният вид пушене

Пушенето на цигари без филтър убива по-често от използването на цигари с филтър, заяви уеб сайтът MedicalXpress. До този извод стигнаха учени от Медицинския университет на Южна Каролина в Чарлстън. Но съществуването на филтър не прави тютюнопушенето безвредно. Пушенето на цигари с филтър много постоянно провокира белодробен рак.

Специалистите изследвали данни за 14 000 души на възраст сред 55 и 74 години. Бил взет под внимание броят на изпушените всекидневно цигари. Учените следили индикатора пакети цигари/години, който демонстрира изпушените всекидневно пакети цигари в разстояние на избран брой години. Например 30 пакета цигари/години значи, че човек е пушил пакет цигари на ден в разстояние на 30 години или два пакета цигари на ден в разстояние на 15 години.
Средната стойност на индикатора за пушене достигнала 56 пакета цигари/години, като за всеки участник била не по-малко от 30 пакета цигари/години.

По думите на учените, за хората, които пушат цигари без филтър, рискът от белодробен ракнараства с 40%, а рискът от гибел - с 30%. Другите типове цигари - леки, ултралеки и ментолови, също са рискови за здравето, както и елементарните цигари с филтър. При това хората, които пушат леки и ултралеки цигари, по-рядко отхвърлят пушенето.
Учените не открили за какво цигарите без филтър са по-опасни за здравето, само че допускат, че това може да е обвързвано с високата централизация на токсични смоли.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР