Пушенето на наргиле става все по-популярно сред младежите. Предстои обаче

...
Пушенето на наргиле става все по-популярно сред младежите. Предстои обаче
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Промени в четири закона регламентират пушенето на наргиле на публични места

Пушенето на наргиле става все по-популярно измежду младежите. Предстои обаче да бъде неразрешено в заведенията, както има възбрана за цигарите и тютюневия пушек. Предстоят и законодателни промени в четири обособени нормативни акта, с цел да стане това факт.

Наргилето се оказва по-вредно даже от цигарите. Според специалисти размерът пушек, който се вдишва от 1 наргиле се равнява на към 100 изпушени цигари.

Водната лула, както още е известно наргилето, се състои от колба за течности, чашка за тютюн и тръбичка, в която тютюневият пушек се смесва с парите. През тръбата човек всмуква парите на дейното вещество и на изгорелия въглен. Доказано е, че този развой форсира всички резултати от пушенето- в началото даже наргилето се е употребило за пушене на опиати.

Тъй като мъчно се почиства, наргилето е източник на доста инфекции, в това число туберкулоза. Освен познатите заболявания на сърцето, белия дроб, рак, пушенето на наргиле води и до пристрастяване.

Растителните смеси с билки и сухи плодове наподобяват на пръв взор безобидни, само че имат доста високи равнища на катран. Това разяснява зам. - министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова.

Тя посочи, че поради въглените, които нагряват наргилето, количеството катран, който влиза в белите дробове е доста високо. Въглеродният окис пречи на кислорода да влиза в кислородната система и това води на сърдечни проблеми. Йорданова даде образец с припаднали деца на 10 и 12 години, които са били лекувани в Спешна помощ.

Високите равнища на тежки метали в наргилето се дължат на това, че растителните смеси се обработват в допълнение, с цел да се ускори усета им, добави тя.

През 2014 година организацията за проучване на рака е излязла със мнение, че пушенето на наргиле води до левкемия.

Зам.-министърът уточни, че с цел да бъде неразрешено наргилето на закрити публични места, както са в този момент цигарите, ще има промени в четири закона . Предстои и да се разширят контролните органи, които да упражнят възбраната.

Модата с наргилето набира мощ измежду младежите в последните години. Ученици признават, че са опитвали най-малко един път, а всеобщо приятелите им пушат всекидневно.

Удоволствието коства сред 15 и 30 лв.. На процедура надзор няма, тъй като все още използването на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.

Родителите считат, че ограниченията против този „ феномен” са закъсняли. В същото време на метри от учебните заведения се оферират цигари, алкохол и енергийни питиета. Затова под прицела на инспекциите с изключение на наргиле питейните заведения, ще попадат и дребните комерсиалните обекти наоколо до образователните заведения.

Модата отвън надзор

„ Като родител считам, че тази мода излезе отвън надзор. Един пункт е, че би трябвало да има надзор върху вноса на тези артикули. Няма компания, която публично да внася този артикул под контрола на държавата”, съобщи Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Зам.-здравният министър добави, че контролът върху произхода на смесите за наргиле към този момент в залегнал в промените на закона за акцизите и данъчните хранилища . „ Така смесите ще би трябвало да имат уверение за състав, генезис и качество”, уточни тя. По думите й контролът върху спазването на възбраната за пушене по заведения би трябвало да се затегне и ще се включат повече институции.

Димитров беше безапелационен, че за пушенето в заведения отговорност би трябвало да носи лицето, нарушаващо възбраната, а не самото заведение. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР