Пушенето на марихуана за забавление вече легално в Канада. Новите

...
Пушенето на марихуана за забавление вече легално в Канада. Новите
Коментари Харесай

Канада влезе в историята: Легализира канабиса

Пушенето на марихуана за развлечение към този момент легално в Канада. Новите законови промени влизат в действие от през днешния ден.

Страната става втората след Уругвай, която вкарва легален народен пазар за марихуана. Радикалната смяна е едно от обещанията на канадския министър председател Джъстин Трюдо и има за цел да се отстрани черния пазар.

Досега към 25 страни по света са легализирали приложимост с медицински цели на марихуаната или са декриминализирали притежаването на дребни количества.

Наркотиците в Европа: от ден на ден, все по-достъпни, все по-смъртоносни

Освен това артикули съдържащи масла от канабис, като хранителни артикули, козметични артикули и електронни цигари ще бъдат налични през 2019 година

Легализацията на тревата се чака да даде подтик на канадската стопанска система и да генерира от 816 милиона $ до 1.1 милиарда $ за последните три месеца от годината.

В последна сметка се чака да бъдат събрани към 400 милиона $ от налози, от които всички провинции, както и държавното управление ще вземат дял.

Според статистиката 5.4 милиона канадци ще си купят канабис по законен метод през 2018 година, като все още 15% от популацията на страната към този момент пушат.

А светът ще следи, по какъв начин тази заверка ще се отрази на страната.

"Има значителен интерес от страна на нашите съдружници ”, съобщи канадският министър-председател Джъстин Трюдо, който призна пред медиите, че е пушил трева.

"Те (съюзници ни) виждат, че Канада има смелостта да го направи… и те виждат, че актуалният режим не оказва помощ и не пречи на младежите да имат елементарен достъп до канабис”, сподели още Трюдо.

"We're not legalising cannabis because we think it's good for our health. We're doing it because we know it's not good for our children, " Prime Minister Justin Trudeau said on the eve of the reform. https://t.co/r0J9LWDf7k
— RTÉ News (@rtenews) 17 октомври 2018 година
В международен мащаб 21 страни са легализирали използването на марихуана под някаква форма. В множеството страните, в това число Турция и Македония, е легално потреблението на растението за медицински цели. А единствено в Уганда от 2013 година насам е напълно позволено потреблението, развъждането и притежанието на канабис.

Коментар:

Джийн Джонсън, Роб Жил, Асошиейтед прес, 10 октомври 2018 година, Съединени американски щати

На 17 октомври Канада стана втората и най-голямата страна в света с законен народен пазар за марихуана. Уругвай стартира законни продажби предходната година след неколкогодишно обмисляне.

Това е дълбока обществена смяна, обещана от канадския министър председател Джъстин Трюдо и подхранена от желанието след близо вековна възбрана черният пазар да бъде трансфорат в контролирана, обложена с налози система.

Тази позиция е в контрастност с метода на Съединени американски щати, където федералното държавно управление слага марихуаната отвън закона, до момента в който множеството щати позволяват използването й за медицински или развлекателни цели от хора над 21-годишна възраст. Националният метод на Канада разреши на освободената от оковите промишленост да употребява банкови услуги, да прави доставки на канабис сред обособените провинции, да обработва онлайн поръчки, да употребява пощенски доставки и да притегля вложения за милиарди. Националната възбрана в Съединени американски щати блокира по-силното разгръщане на бранша.

Хана Хецър, която следи интернационалната политика за марихуаната за нюйоркската организация Drug Policy Alliance, дефинира решението на Канада като "изключително доста ", поради че към 25 страни към този момент са легализирали здравната приложимост на марихуаната или са декриминализирали притежаването на дребни количества. Няколко, в това число Мексико, се изразили интерес към регулирането на използването за развлекателни цели.

"Това ще промени международния спор за политиката към опиатите. Няма друга страна, която сега да обмисля легализацията за немедицинска приложимост на канабиса. Според мен обаче Канада ще позволи на други да създадат крачка напред ", споделя специалистът.

Най-малко 109 законни магазина за канабис се чака да бъдат отворени в цялата страна с население 37 милиона души в сряда, а в бъдеще евентуално ще проработят още доста, сочи изследване на Асошиейтед прес в канадските провинции. Засега те ще оферират изсушени цветове, капсули, тинктури и семена, а идната година се чака да стартират продажбите на храни с добавка на марихуана и концентрати.

На провинциите е предоставено да наблюдават разпространяването на марихуана. За някои, в това число Британска Колумбия и Алберта, това значи да купуват марихуана от лицензирани производители, да я съхраняват в хранилища, след което да я доставят до магазини за търговия на дребно и онлайн клиенти. Други като Нюфаундленд оставят производителите да доставят непосредствено до магазините или по пощата.

A guide to Canada's legal cannabis https://t.co/N6Vdezg3f6 pic.twitter.com/ymjiyEDZUL
— Paris2015 (MATRICULE 2709) (@paris_2015) 17 октомври 2018 година
Федералните налози ще бъдат 1 $ на грам или 10 %, което повече, в сравнение с за други артикули. Федералните управляващи ще прибират една четвърт от тези приходи, а остатъка ще връщат на провинциите, които могат да включат лични надбавки. Потребителите ще заплащат и локалните налози върху продажбите.
Някои провинции избраха да ръководят лични магазини, сходно на държавните магазини за алкохол в Съединени американски щати, а други дадоха зелена светлина на частните търговци. Повечето позволяват на жителите да отглеждат до четири растения в домовете си.

Най-населената канадска провинция Онтарио няма да разреши откриването на каквито и да е магазини до април следващата година, откакто новото консервативно държавно управление отхвърли проекта за държавни магазини в интерес на частните. Дотогава единствената законна опция за доставяне за жителите на Онтарио ще бъдат доставките по пощата - вероятност, която не се харесва изключително на дългогодишния последовател на тревата, 48-годишният Райън Бос.

"Пушачите на трева не са фамозни с огромно самообладание. Когато желаят трева, те си я желаят. Да чакат два или три дни за доставка по пощата? Не съм сигурен, че мнозина ще го създадат ", споделя той, откакто е купил половин унция (около 14 грама - бел. прев.) от противозаконен пункт за разпространяване на марихуана в Торонто.

Деца на 12 и 13 бяха признати в незабавното, откакто пушили "весел чай "

Шизофренията и пушенето на канабис са генетично свързани

Лекувал ли е Иисус с канабис

Инспектор от БАБХ отглеждал ферма с канабис

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР