Пушачите в България са 38%, бившите пушачи са 21%, а

...
Пушачите в България са 38%, бившите пушачи са 21%, а
Коментари Харесай

58% от пушачите искат да се въведе по-строг контрол върху забраната за тютюнопушенето

Пушачите в България са 38%, някогашните пушачи са 21%, а тези, които в никакъв случай не са пушили са 41%.
Това демонстрират резултатите от извършеното през септември изследване на „ Екзакта Рисърч Груп”. Данните от него бяха изнесени от Сдружение „ Без дим”, Коалиция за живот без тютюнев пушек и маркетинговата организация във връзка Международния ден без цигари, който се отбелязва през днешния ден, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Такова изследване е направено през 2017 и 2018 година с 1000 пълнолетни жители в 92 обитаеми места в страната.
" Данните от 2018 година демонстрират, че най-често пушат мъжете. И през 2017 и 2018 година в групата на „ някогашните пушачи” има по-често мъже, хора на възраст над 50 година, както и поданици на столицата и дребните обитаеми места”, съобщи шефът на маркетинговата организация Елена Дариева.
Тя сподели още, че 71% от българите поддържат настоящата цялостна възбрана за тютюнопушене в закрити и на някои открити места. 65% от интервюираните поддържат цялостната възбрана на всякаква форма на промоция на тютютеви произведения и тяхното разпространение, което е с 12% повече спрямо даденото мнение от запитаните през 2017 година
От изследването излиза наяве още, че 58% от пушачите и 78% от непушачите желаят да се вкара по-строг надзор върху възбраната за тютюнопушене.
" Данните от двете изследвания демонстрират, че хората по-често виждат реклами на тютюневи произведения в комерсиалните обекти, където те се продават, в сравнение с рекламите навън. Те вършат усещане на младежите на възраст до 40 години, които са високообразовани и живеят в огромните градове. Същевременно проучването записва растяща непоносимост към опцията децата да виждат реклами на тютюневи произведения. Тази наклонност се следи както измежду пушачите, по този начин и измежду непушачите”, посочи Дариева. Според нея през 2018 година се следят съществени позитивни промени, една от които визира смяната в съзнанието на пушачите. Все по-малко постановат своя усет и не постановат своето користолюбие.
По време на конференцията доктор Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев пушек разяснява измененията в Закона за здравето.
" На 6 август Министерството на здравеопазването показа за публично разискване промени в Закона за здравето. С тези промени те желаят да покрият тези дефекти, които бяха заложени при приемането му през 2012 година Те дадоха опция на бизнеса да го заобикалят”, съобщи доктор Гешанова. Тя изиска в закона да залегне възбраната за приложимост на електронни цигари на закрити публични места, както и да се глобяват обектите, които постоянно нарушават възбраната за тютюнопушене или в тях бъдат открити угарки, пепелници, наргилета или уреди за пушене.
" Освен обектите за хранене и забавление настояваме и другите да бъдат затваряни в случай че се откри, че не извършват закона. Искаме да се отстранен обособените места за пушене по летищата”, добави още тя.
Д-р Гешанова сподели също по този начин, че е належащо да се даде право на инспекторите, които ревизират заведенията да имат право да изискват документ за идентичност, както и към екипите им да има опция да се включват и подготвени доброволци.
" Искаме още, посредством преходните и заключителни разпореждания на Закона за здравето да се промени законът за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения, посредством които да бъде наложена цялостна възбрана за външна реклама на тютюневите произведения и в комерсиалните обекти ", съобщи доктор Гешанова.
Целта на днешния ден без тютюнопушене е да призове хората да не пушат, а събраните средства да бъдат дадени за щедрост. Нека през днешния ден не миришем на сътрудниците си, прикани доктор Маша Гавраилова от Сдружение „ България без дим”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР