Пурпурните продукти дават енергия, сила и великолепно настроение през есента,

...
Пурпурните продукти дават енергия, сила и великолепно настроение през есента,
Коментари Харесай

Лилавите храни, които задължително да включите в менюто си през есента

Пурпурните артикули дават сила, мощ и превъзходно въодушевление през есента, настояват специалисти.
 
Специалистите са потвърдили, че лилавият цвят е физиологически по-силен от всеки различен цвят - забавя дишането и усилва продължителността на издишването, може да забавя и управлява пулса, усилва издръжливостта на сърцето и съдовете.

 
Лилавият цвят потиска рационалното мислене, пробуждайки вместо това интуицията, настояват пък психолозите. Увеличава работоспособността, усъвършенства съня, подтиква потребностите от духовно развиване.
 Лилавият цвят потиска рационалното мислене, пробуждайки вместо това интуицията, усъвършенства и съня Лилавият цвят потиска рационалното мислене, пробужда интуицията и усъвършенства съняThinkStock/Getty Images
В страните от Европа и Америка , където царят са логиката и рационализмът (и по тази причина обичан е синият цвят), лилавото се счита за непрестижно.-->
 
В страните от Азия и Африка , които са по-склонни към емоционалност и мистичност, уважението към този цвят е доста по-голямо.
 
Лилавите храни са богати на флавоноиди, витамини и минерали
 
Лилавите храни съдържат витамини и минерали , които са от жизненоважно значение за положителното здраве. Плодовете и зеленчуците в виолетов цвят са богати на флавоноиди .
 Лилавите храни дават сила, мощ и превъзходно въодушевление през есента Лилавите храни дават сила, мощ и превъзходно въодушевление през есентаThinkStock/Getty Images
Флавоноидите са познати като мощни фитохимикали, потребни за здравето на сърцето и намаляващи риска от появяването на сърдечносъдови болести. Това са патладжаните , лилавото зеле , както и лилавият лук , лилавите картофи и лилавите чушки , виолетов карфиол и други.

 
Лилавите храни предотвратяват преждевременното стареене. Те дължат своя хубав цвят на пигмент, наименуван антоцианин . Той е мощен антиоксидант , който може да помогне за понижаване на риска от появяването на рак, усъвършенства паметта и се грижи за общото здраве, дефинират диетолозите.
 
Лилавите артикули, които експертите предлагат
 
В патладжана се съдържат доста хранителни субстанции, част от които са фибри за здравословно храносмилане. Калият, който е нужен за регулирането на кръвното налягане, също се съдържа в патладжана. Освен това този зарзават е богат на калций , магнезий , витамин С и витамин А .
 Лилавите храни дават сила, мощ и превъзходно въодушевление през есента Лилавите храни дават сила, мощ и превъзходно въодушевление през есентаThinkStock/Getty Images
Гроздето се среща в разнообразни цветове, само че лилавите са едни от най-хубавите сортове за дегустация. Лилавото грозде също по този начин съдържа обилие от витамини и минерали - желязо , ка л ий, фосфор и витамин К .

 
Лилавият карфиол е извънредно здравословна опция. Карфиолът е от кръстоцветните зеленчуци, за които някои изследвания са открили, че са свързани с предварителната защита на рака.
 
Карфиолът има високо наличие на калций , калий , фосфор , витамин С , витамин К и доста други витамини, които несъмнено ускоряват имунитета и защищават от респираторни болести през есента и зимата.

 
Някои хора назовават боровинките сини, само че в реалност специалистите ги слагат дружно с лилавите храни в една категория. Малките зърна са цялостни с антиоксиданти, които оказват помощ в битката със свободните радикали.
 Лилавите храни дават сила, мощ и превъзходно въодушевление през есента Лилавите храни дават сила, мощ и превъзходно въодушевление през есентаThinkStock/Getty Images
С потреблението на боровинки се усилва приема на калий , витамин С и витамин К . Консумацията на боровинки , даже и замразени, ускорява имунитета и защищава от респираторни болести през есента и зимата.

 
Сливите съдържат здравословни въглехидрати, калий, фибри и витамин А. Дори и сушени те са доста потребни и дават на организма нужните субстанции за битка с настинките.
 
Лилавото зеле е извънредно потребно. В него се съдържат фибри, както и калций , желязо , калий , витамин С , витамин К и B . Лилавото зеле оказва помощ извънредно доста при бронхити, фарингити и ларингити. При понижен глас си направете салата от лилаво зеле и гласът ви ще се възвърне, поучават експертите.
 Лилавото зеле е извънредно потребно Лилавото зеле е извънредно полезноThinkStock/Getty Images
Къпините са богат източник на фибри , калций , калий , витамин С и витамин А
 
Лилавите чушки са витаминозно средство с висока хранителна стойност, съдържат малко и " нежна " целулоза. Богатото наличие на витамин С и на каротин ги прави скъпа притурка към всяко диетично хранене.

Лилавата пиперка подтиква отделянето на стомашен сок, усъвършенства храносмилането и възбужда апетита. Оказва удобно влияние на стомашно-чревния тракт и тонизира организма, описват диетолозите.  
 Лилавите чушки са витаминозно средство с висока хранителна стойност Лилавите чушки са витаминозно средство с висока хранителна стойностThinkStock/Getty Images
Лилавите аспержи са познати от Нова Зеландия и Австралия. Те порастват като зелените аспержи над земята. Подобно на зелените не се белят. На усет са малко по-сладки от другите типове. Те губят лилавия си цвят откакто се сварят. Известно е, че аминокиселината аспарагин в аспержите в действителност подтиква бъбречната функционалност. 
 
Лилавите картофи от епохи са наричани храна за боговете. Според експерти картофите в по-тъмни цветове имат в пъти повече антиоксиданти от останалите. Те са добър източник на въглехидрати , калий , витамин С и фолиева киселина .
 
Лилавите билки
 
Има и билки, обагрени в лилаво, които носят доста изгоди за здравето - да вземем за пример лавандулата . Ароматът на лавандуловото масло работи успокояващо, понижава безсънието, безпокойствието, мигрената, депресията, акнето, псориазиса и други.

 лавандула поля Ароматът на лавандуловото масло работи успокояващо/ Gulliver/Getty Images
Друга известна лилава билка е лилавият босилек , който е богат на витамин А, витамин С и калций. Той е доста потребен за здравето на косата, кожата и очите, а чаят от него е балсам през студените есенни и зимни дни.
 
Чудодейният лимец
 
Чудното антично жито лимец , също има лилава вариация. Зърна див лимец са открити в разкопки, датиращи от епипалеолита в район на Близкия изток, прочут като Плодородния полумесец .
 Лимецът е доста по-поносим за хора, които другояче демонстрират нетърпимост към глутена и не могат да употребяват бяло брашно Лимецът е доста по-поносим за хора, които другояче демонстрират нетърпимост към глутена и не могат да употребяват бяло брашноThinkStock/Getty Images
Смята се, че за пръв път лимецът е обработен към 7500 година прочие Хр. в интервала на така наречен догрънчарски неолит. Лимецът е мощен антиоксидант и биопродукт с положителни лечебни свойства. Изключително богат е на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор). Той въплъщава изцяло Хипократовата фантазия храната да бъде лекарство.

Учени споделят, че витамин Е играе защитна роля за сърдечно-съдовата система, подкрепя функционалността на половите жлези, а като добър антиоксидант спомага за бързото извеждане от организма на свободните радикали. Минералите от своя страна способстват за естественото физиологично положение на организма.
 
Интересен факт е, че наличието на цинк в лилавият лимец е доста по-голямо от това в елементарния. Високото наличие на магнезий пък го прави извънредно потребна храна за спортуващи хора и изключително за страдащите от мускулни контузии и разтягания.
 
И не на последно място - този тип пшеница се оказва доста по-поносима за хора, които другояче демонстрират нетърпимост към глутена и не могат да употребяват бяло брашно.
 
Професор Жу Вейбиао , откривател на питателните субстанции към Националния университет в Сингапур, основава виолетов самун, богат на антиоксиданти , с 20 % по-бавно разградим от елементарния бял самун и основан напълно от естествени съставки. Според него лилавият самун може да се окаже първата суперхрана в света на тестените произведения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР