Пунктовете за мониторинг на въздуха в Пловдив отчитат подобряване на

...
Пунктовете за мониторинг на въздуха в Пловдив отчитат подобряване на
Коментари Харесай

РИОСВ: По-чист въздух в Пловдив през 2018 година

Пунктовете за мониторинг на въздуха в Пловдив регистрират възстановяване на качеството на въздуха през 2018 година. Проследено е изменението на записаните средногодишни стойности и брой превишения на средноденонощната норма по индикатор фини прахови частици от 2009 година до 2018 година Данните, регистрирани в двата пункта – АИС " Каменица “и АИС " Тракия “, демонстрират низходяща наклонност. Измерените средногодишни стойности през 2009 година в АИС " Каменица “ са 61,65 µg/m3 при регистрирани 165 превишения, а в АИС " Баня Старинна “ – 66,41 µg/m3 със 178 превишения. През 2018 година данните по този индикатор от двата пункта установяват понижаване на измерените средногодишни стойности и на превишенията на средноденонощната норма. В АИС " Каменица “ са регистрирани 78 дни с превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици, а в АИС " Тракия “ са 107. Измерените средногодишни стойности през 2018 година в АИС " Каменица “ са 38,97 µg/m3, като средногодишната норма за запазване на човешкото здраве е 40 µg/m3.

С последните промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух на кметовете на общини, в които има превишаване на нормите за нездравословни субстанции в атмосферния въздух, са  въведени отговорности за отчитане осъществяването на общинските стратегии по КАВ. Оценката на осъществяването се прави от Регионална инспекция за опазване на околната среда и е на база междинната стойност на записаните превишения на нормите и на средногодишните равнища на замърсителите за последните три календарни години.

Качеството на въздуха в Пловдив се характеризира със сезонна взаимозависимост.  Превишенията на фини прахови частици под 10 микрона (ФПЧ10) са най-вече през зимния сезон. Основната причина за тези замърсявания са потреблението на твърди горива с ниско качество и засиления авто трафик в комбиниране с неподходящите метеорологични условия – мъгли, безветрие и температурни инверсии. Експертите предлагат да се премине към потреблението на газ, електричество и централно топлоснабдяване, както и ограничение използването на коли, с цел да се понижи замърсяването на атмосферния въздух.

Данните от измерванията на двата пункта в Пловдив се правят оценка според методите на Ръководството на Европейския комитет по стандартизация и са представителни за региона и другите условия на климата. Това оповестиха през днешния ден от Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР