Pумънският президент Клаус Йоханис най-накрая подписа указа за освобождаването на

...
Pумънският президент Клаус Йоханис най-накрая подписа указа за освобождаването на
Коментари Харесай

Тъжният край на г-жа “Антикорупция” в Румъния

Pумънският президент Клаус Йоханис най-сетне подписа указа за освобождението на Лаура Кьовеши като началник на Националната дирекция „ Антикорупция “ (ДНА). Направи го в последния вероятен миг, макар нежеланието си. Всъщност, в петък изтече срокът, в който можеше да направи това, откакто в края на май румънският Конституционен съд задължи президента да в профил Кьовеши. Ако Йоханис не беше подписал указа, през вчерашния ден в Народното събрание го очакваше пускане на процедурата импийчмънт против него поради нарушение на Конституцията. Затова предизвести предходната седмица и шефът на Сената там Калин Попеску-Търичану.

„ Труд “ няколко пъти тази година срещна читателите си със обстановката в прилежаща Румъния и сподели с обстоятелства, че прокламираният модел „ Антикорупция “ там е цялостна злополука. Колкото и да не имаме вяра на това, тъй като мнозина у нас мечтаеха в България да се случи и тук тъкмо това, което чувахме, че става оттатък Дунав от десетина години – зад решетките в Румъния се оказаха надали не цели държавни управления, предприемачи, политици. Друг е въпросът, че в България до момента няма нито един наказан върховен политик, въпреки не един или двама да са отговорни с дейностите си за разрухата в страната ни. Затова след всяка вест за наказан румънски политик се чуваха ръкопляскания. Но да се върнем в Румъния, където се оказа, че доста от всеобщите арести там през годините са били осъществявани с превишаване на правата на основен прокурор Лаура Кьовеши и нейните подчинени.

Така митът за същата тази битка с корупцията се оказа тотално разрушен. Започнаха всеобщи митинги, откакто някои висши чиновници в разузнаването взеха решение да опишат какво в действителност се случва. Заедно с тези, които заслужават да седят години зад решетките, в арестите и пандизите се оказаха и доста други, които са били сплашвани, взет им е бизнеса или просто, не са били послушни.

Представяте ли си какво значи шест милиона подслушвани румънци от 9 милиона интензивно население! Миналата седмица в Румъния изтече информация, че ДНА е употребила противозаконна инсталация за подслушване на стотици хиляди хора. Толкова доста сересета, без да има никакво правно съображение за тях. Само за юни месец оправдателните присъди от съдилищата там са над 100, оповестиха преди дни. Колко ли правосъдни каузи ще бъдат заведени от тези хора, оправдани от съда, не е елементарно да се досетим.

Данните за последните години в Румъния са просто фрапиращи. Разбира се, не са малко тези, които справедливо се оказаха зад решетките. Но дружно с тях хиляди румънци бяха наказани след манипулирани правосъдни процеси, изфабрикувани доказателства и въз основата на секретни протоколи сред новата Секуритате (Румънската разследваща работа – СРИ) – по този начин я назовават в северната ни съседка, Националната дирекция „ Антикорупция “ и правосъдната власт.

Сега след разсекретяването на част от тайните протоколи излиза наяве, че редица прокурори и цели правосъдни сформира са под контрола на СРИ и официално са взели участие в правосъдния развой, изпълнявайки напътствията, давани им от офицерите в разследващата работа. В резултат на подправена оперативна информация, подавана от там към съдиите, са наказани хиляди жители без те да имат достъп до тези данни и опция да се защитят.

Ето по какъв начин лъсна същинският облик на обстановката в Румъния, която се трансформира в разединена и унищожена страна, „ ръководена от прокурори “. Фактите, показващи, че лицето на антикорупцията, както назовават госпожа Лаура Кьовеши, е осъществявала шантаж над политическия хайлайф там, разбуни пристрастеностите в страната. Последваха многохилядни митинги, които желаеха този произвол да спре, а госпожа Кьовеши да си отиде.

За това обаче се изискваше храброст от страна на президента, който по конституция е индивидът, който би трябвало да подпише декрет за освобождението й. Той към този момент няколко пъти беше отказал да се подчини да решение на Конституционен съд там. Лъснаха и други скандални обстоятелства към митичната госпожа Кьовеши и ръководената от нея „ Антикорупция “. Едни от последните разкрития потвърдиха, че Кьовеши и някогашният към този момент действен шеф на СРИ – военачалник Флориан Колдя, са получавали инструкции и надлежно по-късно са давали доклади за изпълнените задания непосредствено на представителите на Централно разузнавателно управление на САЩ за района. С това се изяснява и прикриването на абсурда, по отношение на разкритата неотдавна информация за съществуването на секретни бази на Централно разузнавателно управление на САЩ на територията на Румъния, в които са измъчвани и изтезавани хора. Наяве излязоха и други фрапиращи обстоятелства, че наоколо до Букурещ действа една от най-големите секретни бази на Централно разузнавателно управление на САЩ в Европа, където са подслушвани политически водачи, крупни предприемачи, публични персони от Румъния и други европейски страни, в това число и от България.

Информацията, че са подслушвани 6 милиона румънци безусловно шокира страната, а специалисти разясниха, че това приказва за огромен проект, основан от Румънската разследваща работа и Дирекцията „ Антикорупция “ под контрола на Централно разузнавателно управление на САЩ, целящ отстраняването на неуместните лица посредством правосъдни „ изтезания “. В резултат на това румънският бизнес се оказва, че е изцяло погубен за сметка на огромните интернационалните корпорации и ползи.

„ Страната ни в този момент стартира да наподобява на Румъния от времето на Чаушеску “ – такава констатация направи пред „ Труд “ още в края на февруари вторият човек в страната господин Калин Търичану. Системата след Кьовеши обаче остава. На Румъния й следва сложна борба – против корупцията, която би трябвало да продължи. Но и против модела „ Кьовеши “.

Спаси ли кожата Йоханис?


Процедурата „ импийчмънт “ против президента Клаус Йоханис можеше да стартира още през вчерашния ден в Румъния. Като нищо президентът можеше да получи червен картон от долната и горната камара на румънския парламент. Срещу брачната половинка му към този момент се водят няколко каузи за имотни измами. Засега той избави кожата си. А най-вероятно и американците към този момент нямат потребност от нея. Според специалистът по сигурността Николай Иванов госпожа Кьовеши е допустимо да получи висок пост в Еврокомисията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР