puls.bgфото: gdonna.comСушенето на дрехи навън не само намалява въглеродния отпечатък върху

puls.bgфото: gdonna.comСушенето на дрехи навън не само намалява въглеродния отпечатък върху ...

Не оставяй дрехите да се съхнат в стаята.puls.bg

фото: gdonna.com

Сушенето на дрехи навън не само намалява въглеродния отпечатък върху природата, но също така намалява разходите ни.

Потреблението на енергия и разходите за използване на сушилня са значителни.

Ако нямате сушилня и простирате дрехите си вътре в стаята, рискувате да дишате въздух, който е замърсен с отрови и да повишите значително влагата в помещението.

Средно във въздуха на една средностатистическа къща се съдържат поне 4-5 литра вода. Едно пране обаче може да повиши нивото на влагата с до 2 литра. Твърде много влага може да замърси въздуха и да повиши консумацията на енергия.

Ако ползвате омекотител за тъканите, по време на сушене в стаята се отделят химикали, които вдишвате и които могат да увредят здравето. Вредните съставки, ацеталдехиди, замърсяват въздуха, а освен това в него се отделят отрови от течността за пране, които са още по-опасни в стая с висока влага.

Ако стаята е наситена с влага, това може да повиши опасността от поява на плесен. Плесента може да е опасна за здравето, особено на хора с астма, а освен това може да повреди повърхностите на стените, настилката и мебелировката. Смята се, че в помещенията за пране спорите на плесента са до 3 пъти повече, отколкото в други части на къщата.

Освен това в стая с повече влага могат да се развият повече бактерии и акари. Акарите могат да се намерят в домашната мръсотия и са опасни за дихателната система, тъй като могат да провокират алергии и астма.Прането е вероятно един от най-големите разходи на енергия в дома, ако ползвате и пералня, и сушилня след това. Статистиката показва, че една сушилня за дрехи използва повече енергия, отколкото енергийно ефективен хладилник, миялна машина и пералня взети заедно.

 

 

Източник: petel.bg