Пулев отправи предложение за подписване на Меморандум за разбирателствос фокус

...
Пулев отправи предложение за подписване на Меморандум за разбирателствос фокус
Коментари Харесай

Министър Пулев: С Румъния можем да задълбочим сътрудничеството в сферите на цифровата свързаност и научните изследвания

Пулев насочи предложение за сключване на Меморандум за съгласие

с фокус върху нововъведенията, дигитализацията и високите технологии Стокообменът с Румъния през 2022г. е рекорден - доближава близо 8 милиарда евро, оповестиха от Министерството на нововъведенията и растежа. 

Активизиране на съдействие в региона на нововъведенията, дигитализацията,

високите технологии, вложения в започващи компании, цифрова съгласуваност и

научни проучвания разискаха министрите на нововъведенията и на електронното

ръководство Александър Пулев и Георги Тодоров по време на среща с министъра на проучванията, нововъведенията и цифровизацията на Румъния Себастиан Бурдужа.

Пулев и Тодоров са в Букурещ за Министерската среща по цифрова промяна, в границите на дейностите по подготовката на срещата на върха на

Инициативата " Три морета ", която ще се организира на 6 септември.

Министър Пулев акцентира, че двете страни имат капацитет за задълбочаване на

връзките в областта на нововъведения, стартъп екосистемата, в развиване на

технологиите и цифрова съгласуваност. Пулев насочи предложение за сключване на

Меморандум за съгласие сред България и Румъния с фокус върху

нововъведенията, дигитализацията и високите технологии.

На срещата беше изтъкнато усилването на икономическите връзки в подтекста на подписаната декларация за издигането на двустранното съдействие на равнище стратегическо партньорство от страна на президентите на България Румен Радев и на Румъния Клаус Йоханис. Те се сплотиха към мнението, че подписаната през март тази година Декларация е нов стадий на връзките сред двете страни.

Министърът на нововъведенията и растежа уточни опциите за съдействие и в областта на научно-изследователска и развойна активност, като даде за образец

първия по рода си Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии

в Източна Европа – INSAIT. " Институтът е основан у нас в партньорство с два от

водещите софтуерни университети в света – швейцарските политехники ETH

Цюрих и EPFL, Лозана, и работи в тясно съдействие с израелския първокласен

университет Технион ", посочи Пулев.

Министър Пулев насочи покана към румънския си сътрудник да открият Българорумънския бизнес конгрес, който се провежда на 16 юни в Русе от Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия (ИАНМСП) към МИР. Целта е да се насърчат двустранните партньорства в предпочитани браншове като хранително-вкусова индустрия и технологии на храните, осведомителни и информационни 2 технологии, нововъведения, агритех и високи технологии в региона на биоземеделието, цифрово земеделие, аутомотив, стартъпи и други, като ще бъдат проведени b2b срещи сред компании.

" България има капацитет, който може да споделя с другите страни. Ние през днешния ден би трябвало да целим редуциране на времето, тъй като времето е запас. По отношение на изкуствения разсъдък и нови технологии като блокчейн не сме на опашката, в противен случай ", съобщи министърът на електронното ръководство Георги

Тодоров по време на тристранната среща. Министър Тодоров акцентира усърдната работа по основаването на съвременна цифрова инфраструктура у нас. " Не сме спрели, тъй че да можем да създадем такива предпоставки, че интернационалните вложители и стратегически сътрудници да избират България като едно място комфортно, несъмнено за развиване на бизнеса им ", попълни още министър Тодоров.

По данни на МИР Стокообменът с Румъния през 2022г. е рекорден като доближава близо 8 милиарда евро, което е растеж от 23.7%, по отношение на миналата година. Румъния е вторият по величина наш външнотърговски сътрудник след Германия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР