Пул на талантите ще улеснява законната миграция на квалифицирани кадри

...
Пул на талантите ще улеснява законната миграция на квалифицирани кадри
Коментари Харесай

Пул на талантите ще привлича квалифицирани мигранти в ЕС

Пул на гениите ще улеснява законната миграция на квалифицирани фрагменти към Европейски Съюз.

Това се съдържа в оферти през днешния ден от Европейската комисия пакет за подвижност на гениите. За предлагането стана ясно още преди месец, когато еврокомисарят по демографията Дубравка Шуица разгласи серия от ограничения за метод към демографските проблеми.

В момента Европейски Съюз изпитва дефицит на 11 милиона квалифицирани фрагменти, стана ясно от думите на зам.-председателя на Комисията Маргаритис Схинас. Той дефинира дефицита като ендемичен.

В момента 75 на 100 от дребните и междинни предприятия (МСП) в Съюза декларират, че не могат да намерят хората, от които се нуждаят, с цел да работят. Целта е да има 20 милиона експерти до 2030 г. 

Пакетът се състои от три съществени детайла:

• 1. Пул за гениите. Той съставлява платформа, която ще събира и свързва хората, търсещи гении, и такива, които си оферират уменията;

• 2. Препоръка за признаването на професионалните квалификации на жители на трети страни;

• 3. Съобщение за подвижността на учащите – възпитаници, студенти, аспиранти, специализанти и други

Макар Европейски Съюз да не е изчерпал капацитета си и да разполага с вътрешни източници на работна ръка, той не е задоволителен, уточни Схинас.

В момента Европа взе участие в световно съревнование за привличане на гениите. Конкурентите на Европейски Съюз са доста мощни и са основали доста положителни пътища и способи за идването на квалифицирани мигранти. Тези страни са Съединени американски щати, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Пакетът ще се ползва непринудено от страните членки на Европейски Съюз, сподели още Схинас.

Ще бъдат обхванати всички типове трудова претовареност и всички равнища на обучение и образование. Там влизат и сферите, в които по традиция Европейски Съюз изпитва дефицит на хора и се има потребност от повече работна ръка.

„ Но ние не вземаме работата на никого. Просто търсим хора, които да запълнят вакантните места в сериозно нуждаещите се работна мощ браншове “, предизвести гръцкият комисар.

Така той побърза да разсее опасенията, че на мястото на европейски квалифицирани фрагменти ще бъдат наемани по-нископлатени техни сътрудници от трети страни.

Същевременно пакетът планува страните членки да отстранен някои инспекции и проби на квалификацията на претендентите. Този развой страда от несъразмерна бюрократизация. Тя обезкуражава хората да минат през цялата система на признание.

„ Това назоваваме загуба на мозъци “, заключи Маргаритис Схинас.

Привличането на квалифицирани мигранти е част от цялостния метод на Европейски Съюз към миграцията, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. По думите й Европейски Съюз ускорява превантивната страна на нещата, с цел да предотврати смъртни случаи в Средиземно море, както и да затвори противозаконните пътища на идване.

В момента в Европейски Съюз има 10 милиона квалифицирани фрагменти от страни отвън него, сподели Йохансон.

Сферите, в които се търси работна ръка, са опазването на здравето, грижите за възрастни, осведомителните и информационните технологии, зеленият и цифровият преход, транспортаът и други. В пула на гениите като начало ще влязат общо 42 професионални квалификации. 

Всяка страна членка може да реши кои специалности да отпаднат и кои да се добавят към този лист.

Необходимо е също улеснение и ускорение на процедурите при промяна на работата. Това би трябвало да се ползва в случаите, когато на един дипломиран мигрант изтече договорът за наемане или визата. Той би трябвало да има опция да си откри нова работа по специалността в Европейски Съюз.

Същевременно Съюзът желае да обезпечи повсеместен достъп до висококачествено обучение, тъй че хората да могат да учат и работят на всички места в него.

Това посочи Илиана Иванова – българският еврокомисар с ресори - нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша.

„ Само 15 на 100 от приключилите висше обучение в Европейски Съюз “, установи тя.

Комисията си слага цели в тази тенденция до 2030.

Дотогава най-малко 25 на 100 от приключилите висше обучение в Европейски Съюз би трябвало да са претърпели подвижност. В момента те са 20 %.

За професионалното образование задачата е 15 на 100 от хората да са взели участие в стратегиите за подвижност. Същевременно Европейска комисия има желание да отстрани пречките, съществуващи заради обществени, стопански, културни, религиозни или географски ограничавания. Брюксел залага присъединяване в подвижността на 20 % от хората от тези катигории.

Преподавателите също ще бъдат насърчени да вземат участие в подвижността, добави Иванова.

С тези начинания всеки европеец може да придобие скъп опит от образование в чужбина. За да се случи всичко това, страните членки на Европейски Съюз би трябвало да обезпечават непрекъснато информация по въпроса. Добре би било всички учащи да минат през подвижност. Освен това националните управляващи би трябвало да усилят образованието на непознати езици.

Препоръка за подвижността има още от 2020 година, напомни Илиана Иванова в отговор на въпрос на Клуб Z за какво пакетът се предлага чак в този момент и не е ли прекомерно късно. Тогава Европейска комисия е излязла със известие за европейското пространство на образование.

След това обаче е пристигнала пандемията от COVID-19. И подвижността е спряла за много дълъг интервал. Принос за настоящето предложение има и Конференцията за бъдещето на Европа с присъединяване на жителите на страните членки. Именно те са препопъчали повече подвижност, сподели еврокомисарят от България.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР