Пуешко с мед, черни трюфели и лимонова мащерка, с крем

Пуешко с мед, черни трюфели и лимонова мащерка, с крем ...

Пуешко с мед, черни трюфели и лимонова мащерка."Пуешко с мед, черни трюфели и лимонова мащерка, с крем от сладки картофи, жу сос и зелени смокини с индрише" е пълното име на тази авторска рецепта на Стоян Кирин. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече заСтоян Кирин - тук, а за проекта - в края на текста.

Отделете пуешкото филе от кожата и разделете на две равни части. Едната нарежете на ситни кубчета. Добавете сметаната, солта и пипера и блендирайте сместа до получаването на фин фарс. Овкусете с мед и трюфели и след това намажете върху кожата. Прибавете останалото филе, овкусено със сол и пипер, и навийте на руло.

Вакуумирайте и пригответе sous-vide 45 минути на 63˚C. После запечатайте на тиган с масло и глазирайте с жу сос. Сладките картофи обелете и нарежете на малки кубчета. Варете в подсолена вода. Когато са готови, прибавете сметана и пасирайте до получаване на крем.

Нарежете стерилизираните зелени смокини на резени. Глазирайте ги в касерол с масло и овкусете с индрише. Гарнирайте с пресни подправки.

Необходими продукти за 2 продукти

130 г пуешко филе с кожа
150 г сладки картофи (батат)
30 мл жу сос
30 г стерилизирани зелени смокини
30 мл готварска сметана
20 мл зехтин
10 г мед с черен трюфел
1 г лимонова мащерка
1 г индрише (барбароза)
1 г бял пипер
1 г сол

В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (87)

Източник: dnevnik.bg