Публицистът Винфрид Шнайдер-Детерс, чиято нова книга се нарича Войната на

...
Публицистът Винфрид Шнайдер-Детерс, чиято нова книга се нарича Войната на
Коментари Харесай

Немски публицист посочи приликите и разликите между Путин и Хитлер

Публицистът Винфрид Шнайдер-Детерс, чиято нова книга се назовава " Войната на Русия в Украйна. Германските диспути за мира, фашизма и военните закононарушения 2022-2023 ", познава Украйна доста добре – той от време на време живее там. Пишейки за това по какъв начин на Запад, и по-конкретно в Германия, се възприема войната в Украйна, той насочва рецензии към сдържаните позиции на Берлин както преди нахлуването на Русия, по този начин и по-късно. Според него нерешителността на канцлера Олаф Шолц при доставките на оръжие за Киев е измежду аргументите, довели до сегашната позиционна война в Украйна. Но до това е довела освен политиката на Шолц, само че и на водачите на водещите западни страни като Съединени американски щати, Франция и други, изяснява Шнайдер-Детерс пред Дойче веле.

Пацифисти или " потребните идиоти " на Путин?

В книгата е отделено особено място на тези, които е признато да бъдат наричани пацифисти. През 2022 година немски публицисти, политици, учени, писатели, музиканти, актьори – най-вече последователи на левите възгледи и доста от тях в пенсионна възраст – разгласиха няколко открити писма, в които осъдиха нахлуването на Русия в Украйна, само че в същото време приканиха канцлера да не доставя тежко оръжие на Киев (тогава ставаше дума за танкове).

Основният им мотив – страхът от допустима Трета международна война и замесването на Германия в нея. Шнайдер-Детерс назовава подписалите тези писма " потребни идиоти ". Той е уверен, че тези хора не познават обстановката в Украйна. Авторът насочва остри рецензии към пацифистите, чиито възгледи са се формирали във Федерална Република Германия и Германска демократична република по време на придвижването за мир и страха от нуклеарна война. Днес този боязън се е върнал.

Всички германци бяха шокирани от нападението на Русия против Украйна, само че пацифистите " вместо да си създадат верните заключения за агресора, приказват за това по какъв начин може да се реализира договореност с него ", показва Шнайдер-Детерс. Той дефинира това като доверчив и неправилен опит за успокояване на агресора. Публицистът е засегнат от това, че апелите към Украйна да подписа с Русия договорка на правилото " подмяна на земя против мир " не регистрират обстоятелството, че на окупираните територии живеят милиони украинци.

Путин и Хитлер – прилики и разлики

Винфрид Шнайдер-Детерс е един от малцината немски специалисти, които съпоставят Путин и Хитлер. Има такива, които считат, че сходни съпоставения не трябва да се вършат. Но " да сравняваш " не значи " да отъждествяваш ", акцентира създателят на новоизлязлата в Германия книга за войната на Русия в Украйна. Той желае както да покаже сходствата, по този начин и да изтъкне разликите. Едно от тях да вземем за пример е антисемитизмът, който е " значима част от националсоциализма на Хитлер ", само че който уверено отсъства при Путин, показва публицистът.

Прилики с изключение на другото има в реториката, написа Шнайдер-Детерс. Така да вземем за пример телевизионното послание на Путин от 24 февруари 2022 припомня речта на Хитлер от първи септември 1939. Путин приказва за " огромната неистина, която непрекъснато повтаря по маниера на Хитлер ", а точно – че украинското държавно управление в продължение на години " изтезавало и убивало " рускоезичното население в Украйна. Шнайдер-Детерс напомня, че преди време Хитлер е оправдал нападението против Полша с това, че немското малцинство там е " лишено от права " и е " подложено на изтезания ".

Ето и образец за разлики сред двамата. Ако Хитлер е приказвал намерено за имперските си планове, то шефът на Кремъл " изначало криеше своя план за възобновяване на Руската империя ", счита Шнайдер-Детерс. Той назовава Путин и Хитлер диктатори, които си наподобяват и по това, че са " егомани, изпълнени с ирационални, анахронични хрумвания. По думите на немския журналист, Хитлер е желал " да завоюва и пороби население ", а Путин също " може да бъде вписан в тази категория, неговата цел е да унищожи украинската еднаквост ".

Методите на двамата

Но методите на нацисткия " фюрер " и на съветския президент " не са идентични ". " Холокост против украинците в Украйна към този момент няма ", показва Шнайдер-Детерс. Има обаче сходства в методите, изключително в случай че се приказва за дейностите на съветската войска в Мариупол и в Буча. " На Путин му е все едно. Той оплаква ориста на палестинските деца в Ивицата Газа, само че изобщо не се вълнува от това, което самият той прави в Украйна. "

Шнайдер-Детерс счита, че " при Путин има религиозни и расистки детайли, само че те не са изявени по този начин отчетливо, както при Хитлер ". Публицистът дава за образец изявленията на съветския президент за разликите сред руснаците и американците, за това, че в Съединени американски щати " всеки е против всеки ", до момента в който " в кръвта на руснаците било братството и любовта към близък и така нататък ". Шнайдер-Детерс назовава това мислене " расистко ".

Какви са възможностите за " Нюрнберг-2 "?

Германският журналист и политолог преглежда и възможностите да бъде проведен " Нюрнберг-2 " - интернационален арбитражен съд против тези, които той назовава " основните военни нарушители " в Русия. Въпросът дали ще има подобен развой е открит, само че в обозримо бъдеще Путин надали ще бъде предаден на Хага, признава Шнайдер-Детерс. Той обаче счита, че е належащо да има присъда против Путин, даже и да не бъде изпълнена. Шнайдер-Детерс счита, че заповедта за арест против съветския президент е първа крачка в вярната посока и написа, че резултатите от работата в Украйна на стотици интернационалните следователи би трябвало по-бързо да дава резултати. Неговата оценка е, че има задоволително доказателства за интернационален развой против " военния нарушител в Кремъл ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР