Публикувано във факти.бг: Продажбата на електронни винетки започва от 17

...
Публикувано във факти.бг: Продажбата на електронни винетки започва от 17
Коментари Харесай

Важно за шофьорите: Всичко за електронната винетка

Публикувано във обстоятелства.бг:

Продажбата на електронни винетки стартира от 17 декември, само че най-ранната дата на начало на валидността им е 1 януари, защото на тази дата те влизат в действие съгласно Закона за придвижване по пътищата, съобщи за Дарик шефът на „ Националното ТОЛ ръководство “ Антон Антонов. Шофьори, които нямат винетки, а ще пътуват по републиканската пътна мрежа до края година, би трябвало да си закупят хартиени стикери с по-къс период на годност, добави той.

От 1 януари електронните винетки ще могат да се валидират за деня на закупуването, като това ще лишава до 5 минути след приемане на заплащане в системата.

От 17 декември също по този начин водачите, които имат хартиени стикери, годни и през идната година, ще могат да ги преобразуват в електронни. Преобразуването не е наложително, а целесъобразно. Шофьорите, които не са конвертирали винетките си няма да бъдат глобявани при инспекция, стига да са запазили хартиените стикери на предното стъкло на колата.

Продажбата на електронни винетки и преобразуването на годните и идната година хартиени винетки в електронни стартира в понеделник на уеб страницата bgtoll.bg, мобилното приложение за Android и iOS bgtoll.

 

„ Най-важното е хората да знаят регистрационния номер на автомобила, за който желаят да закупят електронната винетка, както и за какъв интервал от време им е нужен. Ако я купят на 17 декември, най-късната дата, на която може да я задействат е 17 януари. Тяхната годност в закона за пътищата стартира от 1 януари, тъй че това е и най-ранният интервал, в който могат да валидират. Ако през това време нямат още винетка, могат да си закупят хартиена за 1 седмица или най-краткият период е до 1 януари “, изясни Антон Антонов.

При превръщане на хартиена винетка, която е годна и идната година, водачите би трябвало да вкарат регистрационния номер и дата на годност на винетката.

Преобразуването не е наложително, а целесъобразно. Шофьорите, които не са конвертирали винетките си, няма да бъдат глобявани при инспекция, стига да са запазили хартиените стикери на предното стъкло на колата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР