Публикувано във факти.бг: Народното събрание прие на първо четене законопроекта

...
Публикувано във факти.бг: Народното събрание прие на първо четене законопроекта
Коментари Харесай

Единодушно приеха законопроекта за социалните услуги

Публикувано във обстоятелства.бг:

Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за обществените услуги. Депутатите гласоподаваха със 163 гласа " за ", без срещу и въздържали се.

Със законопроекта се урежда даването, използването, планирането, финансирането, качеството, контрола и мониторинга на обществените услуги в България. Въвежда се обмисляне на национално равнище на обществените услуги, финансирани от държавния бюджет, посредством създаване на национална карта на обществените услуги.

Създава се и Агенция за качеството на обществените услуги като изпълнителна организация към министъра на труда и обществената политика. Тя ще бъде основана в границите на щатната бройка на Министерството на труда и обществената политика, която включва и второстепенните разпоредители с бюджет към министъра.

Сегашният режим на възлагане на даването на основани от общината обществени услуги се резервира и се вкарва и още един нов режим, при който общината разпорежда на частен снабдител даването на услуга, която няма справедлива опция да сътвори.

 

 

За първи път се основава законов ред за даване на асистентска поддръжка за лица в надтрудоспособна възраст в неспособност за самообслужване, както и за лица с увреждания, в случай че не употребяват такава поддръжка по различен закон. Дефинира се наличието на асистентската поддръжка, дефинират се функционалностите на асистента и на общината, когато услугата се финансира от държавния и общинския бюджет. Регламентира се и заместващата грижа. Тя е уредена като поддръжка за лица, полагащи грижа за подвластни членове на фамилията, освен деца.

Със законопроекта ще се променят и добавят 26 закона. Част от измененията са свързани и с поетите задължения за закриване на домовете за деца и за пълнолетни лица с увреждания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР