Публикуването на СРС, в които се намеква, че президентът е

...
Публикуването на СРС, в които се намеква, че президентът е
Коментари Харесай

Румен Радев: Прокуратурата девалвира важни за държавността понятия

Публикуването на СРС, в които се загатва, че президентът е съпричастен към законови нарушавания, нажежи връзките сред прокуратурата и президента. " За страдание прокуратурата девалвира две значими за опазването на държавността понятия - " държавна измяна " и " нарушаване на Конституцията ", като ги използва като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а след това ги стимулира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха. Атаките против мен и фамилията ми не са спирали, само че към този момент получават уродливи измерения и се водят без оглед на средствата ", разяснява президентът Румен Радев. Президентът означи, че сходни практики единствено потвърждават какъв брой остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока правосъдна власт и нейната самостоятелност. От независимостта на прокуратурата зависи по какъв начин ще наподобява и държавността в България, уверен е президентът.

Мотивирайки се със " прецизното съблюдаване на правилото за разделяне на управляващите ", основният прокурор Иван Гешев разгласи, че прокуратурата прекратява всевъзможни контакти с президентството, с изключение на формалната писмена преписка. Това ще важи до произнасянето на Конституционния съд по питането на Гешев за президентския имунитет и опциите против президента да бъдат проведени " инспекции ". Мотив за това решение е и нуждата да се избегнат всевъзможни подозрения и опити за въздействие над институцията, декларира Гешев.

" Звуковите файлове, които пуснахме за Румен Радев, не са СРС. Това, което е в медиите, не са СРС, а са извадки, за които има позволение от наблюдаващите прокурори ", оплете се по-късно основният прокурор. Той настоя, че нямал персонални спорове с президента. " Работата на прокуратурата е да съблюдава закона. Такива дейности прокуратурата подхваща към всички лица. Нямаме никакви терзания да ангажираме наказателна отговорност за всяко едно лице без значение от неговия пост ", сподели Гешев.

На държавното съвещание по-рано министър председателят Бойко Борисов забрани на министрите да разясняват споровете сред други институции, визирайки разногласието сред основния прокурор и президента. " Могат да се опитат да кажат, че и ние сме страна. Не, ние не сме никаква страна. Ние си гледаме нашата институция. Като ви питат, това отговаряте. Не е наша работа, реагираме единствено когато сме упрекнати в неистина ние ", изкомандва той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР