Публикуването миналата седмица на нецензурни снимки на приятелката на един

...
Публикуването миналата седмица на нецензурни снимки на приятелката на един
Коментари Харесай

Порно журналистиката в България стигна до Би Би Си

Публикуването предходната седмица на нецензурни фотоси на приятелката на един от претендентите за кмет на София провокира яд и бе наказано от от видни български медии, публицисти и политици.

Асоциацията на европейските публицисти в България поде самодейност, съпроводена с хаштага "Не на порно публицистиката ", призоваваща държавните институции, партиите и частните компании да бойкотират новинарски уеб сайтове, ползващи неетични практики. Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори излезе с сходно изказване, а настрана над 20 новинарски уеб страницата разгласиха декларация, озаглавена "Днес е денят ", призоваваща всички медии да си наложат граници.

"Работата ни, достойнството ни, етиката и разпоредбите ни нямат нищо общо с опита да бъде дискредитиран един от участниците в акцията за кмет на София по несъответстващ с специалността ни метод … Още по-категорично възразяваме против тези партии и обособени политици, които легитимират сходни "медии ", като им дават изявленията, канят техни представители на събитията си, заплащат им за рекламни и пиар акции по време на избори ", се споделя в декларацията.

От офиса на президента Румен Радев бе оповестено изказване, осъждащо "замърсената медийна среда " в страната и "целенасоченото разтрошаване " на етичните стандарти в българската публицистика.

Президентът особено обърна внимание върху политиците и партиите, които обществено осъждат тези "грозни " практики, само че в това време легитимират причинителите с поддръжката и патронажа си.

"Чудовищна офанзива "

Най-новата цел на уеб страницата "ПИК " е Борислав Игнатов - претендент за идните избори на софийски кмет.

Игнатов дефинира публикуването на фотосите като "чудовищна офанзива " в прочувствен пост във Facebook. "Питам се с какво провокирах такава грозна експанзия, която хвърли индивида до мен в бездънен потрес и срив? ", попита той.

Игнатов отхвърли изказванието на "ПИК " че партньорката му има профил в порно уебсайт. Тя е жертва на тормоз от години поради фотосите от страна на човек, който е обичала и на който се е доверявала. Когато връзките им са завършили, той ги е разгласил от подправени профили за да я унизи.

"Явно си мислят, че всичко е разрешено, с цел да запазят отровното статукво и да откажат естествените хора да желаят смяна ", написа той, имайки поради уеб страницата "ПИК ". Аз обаче не се отхвърлям, в противен случай - ще повеждам тази акция с още по-голяма решимост… Стоя до моето момиче и я обичам. "

Снимките към момента не са заличени

"ПИК " отговори на лавината от рецензии, като застана зад първичното си решение и отхвърли да смъкна фотосите.

Сайтът разгласява продължителна дрънканица против своите критици, като ги дефинира като "негодници “ и "представители на американизма в България “.

Тирадата им продължава с "урок по какъв начин работят медиите и политиката ". Било от публичен интерес публикуването на фотосите, защото съществуването на сходни изображения би направило Игнатов уязвим за операция и изнудване, в случай че той стане кмет. Статията приключва с апел той да се откаже от присъединяване в изборите.

"Свободата на словото не е безспорна "

Публикуването на фотосите наподобява е засегнало до краен лимит толерантността на обществото към неетичните журналистически практики, разяснява английската телевизия

Скандалът значително отразява нежеланата позиция на България в класацията за медийна независимост на "Репортери без граници " - най-лошата измежду всички страни от Европейския съюз.

"ПИК " постоянно е упреквана, че клюки, с цел да подронва репутацията на съперниците си. През годините уеб сайтът неколкократно е осъждан да заплаща компенсации на физически и юридически лица.

В един от случаите през 2018 година съд в София постанови, че "ПИК " би трябвало да заплати обезщетение на журналиста и деятел Николай Стайков поради клеветническа акция. "Свободата на словото не е безспорна ", се споделя в решението на съда, както и че "изключва разпространяването на погрешна информация, засягаща персоналните, гражданските и човешките права ".

След "безпрецедентния " отпор против публикуването на изображенията няколко политически партии оповестиха, че ще изключат онлайн организацията "ПИК " от предизборната си акция. Премиерът Бойко Борисов удостовери, че това ще е казусът и с неговата партия ГЕРБ.

"Оздравителен развой "

Опитът на "ПИК " да дискредитира кандидат-кмета може да се обърне против уеб страницата, както гласи едно от известията във Facebook, изразяващо настроенията: "Не съм уверен, че сте идеалният кмет, само че това ме убеди да гласоподавам за вас. Успех и се надявам да имате късмет да се докажете пред нас и като кмет ", цитира Би Би Си.

Освен гнева има и вяра за смяна. Привържениците на медийната самодейност са безапелационни, че ще се борят за изчистване на българската публицистика от неетични практики, и провеждат митинги.

Президентът на страната Румен Радев съобщи в свое изявление: "Надяваме се, че това ще бъде началото на спор, който ще докара до възстановителен развой в българската публицистика. "

Превод Атанаси Петров и Иван Гуляшки
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР