Публикуваме статията на Георги Пирински в изпълнение на решението на

...
Публикуваме статията на Георги Пирински в изпълнение на решението на
Коментари Харесай

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

Публикуваме публикацията на Георги Пирински в осъществяване на решението на Националния съвет на Българска социалистическа партия за осъществяване на полемика за бъдещето на партията на страниците на ДУМА и сп. " Ново време ". Текстът е персонално мнение на члена на Националния съвет и не ангажира редакцията. Готови сме да публикуваме и други отзиви по повдигнатите въпроси.

В изявление във в. " 24 часа " от 16 август К. Добрев ни оповестява, че " постепенно, само че настойчиво водим цялата борба за смяна и вътре, и отвън партията ". Що се отнася до партията, в действителност управлението прави не смяна, а безогледна замяна на нейната същина на модерна социалистическа партия!

Първо - замяна на програмните полезности. Съобщава ни се, че в политиката би трябвало да се водим не от друго, а от полезностите на Българска социалистическа партия. Естествено, единствено че подмяната в този момент стартира точно от полезностите с тезата за " левия консерватизъм ", настойчиво проповядвана от управлението на партията. На събора на Бузлуджа К. Къдринова в словото си напомни това произведение на Георги Кирков, в което той написа: " от всичките животни под небето консерваторът е най-практичното: турете го сред парадайса и куп жълтици и бъдете сигурни, че той ще избра жълтиците, ще подкупи стражарите на небето и отново ще се промъкне в парадайса ". И насочи следното благопожелание: " нека никой ляв човек в България не се асоциира в никакъв случай с консерватора. Дано левите хора в България бъдат хора на смяната, на бъдещето, на солидарността. "

В обява два дни по-късно " Награда за провокация... " (в. " Земя ", 29.07), подписана от прессекретарката на " Позитано ", се декларира, че с този апел надали не се отхвърляло правото на партията "... да бъде родолюбива, да пази националния си интерес, суверенитета, държавността, традицията и идентичността ", че изкуствено противопоставяла интернационализма и патриотизма - неуместни изказвания, нямащи нищо общо с истината. Разбира се, че никой не може да ни " забрани " сходни неща, както и че нищо сходно не е имала поради и носителката на тазгодишната премия " Георги Кирков ", изразявайки личното си мнение на самостоятелна лява журналистка по " структурата " " ляв консерватизъм ".

По тези въпроси

нашата Програма от 2008 година е пределно ясна:

" като национално виновна партия ние оставаме надълбоко свързани с полезностите на родолюбието - с българските национални обичаи и добродетели като патриотизма, трудолюбието, ученолюбието, откритостта към света, честността, привързаността към фамилията, другарството, гостоприемството, милосърдието, взаимопомощта - по този начин както ги определихме в нашата Програма от 1994 година " И още, отново там, в Програмата: " Българска социалистическа партия е патриотична партия - наша първостепенна задача е да отстояваме суверенитета и териториалната целокупност на българската държава; да се борим за съхраняването и популяризирането на българското културно-историческо завещание и за одобряването и развиването на българската еднаквост. Българска социалистическа партия е непозната на шовинизма и на всички форми на национално надменност и ксенофобия. "

Във въпросната обява се съдържат и следните напряко удивителни " прозрения ". Заявява ни се, че специалисти, политолози и историци считали, че интернационализмът бил тази част от теорията на марксизма, която била използвана за пролетарските революции през XIX и началото на XX век, само че през днешния ден, в многополюсния свят " интернационализмът и глобализмът (забележете - и двете се третират като тъждествени) отстъпват пред потребностите на националните страни и националните партии "! Теза, в цялостен прорез с Програмата на Българска социалистическа партия, според която " Българската социалистическа партия е част от европейската и международната левица. Съвременната глобализация прави невероятно решаването на основни проблеми на хората и обществата единствено на национално ниво. Глобалните провокации изискват световна взаимност, един нов интернационализъм. "

Второ - замяна на политическото управление. В изявлението от 16.08 се афишира, че " това, което щабът и политическото управление сме си сложили като стратегия най-много, е да удвоим общините, в които имаме наш или подсилен от Българска социалистическа партия кмет и най-малко 1200 съветници "! Но защо " политическо управление " става дума, откакто според Устава на партията не различен, а Националният съвет е този, който реализира политическата активност на партията в интервала сред съвещанията на Конгреса. Несъмнено основна част от която е определянето на задачите за дадени избори въз основа на изчерпателен политически разбор и най-сериозно разискване, вместо те небрежно да бъдат огласявани, освен това в прекомерно обтекаем тип.

В случая очевидно под " политическо управление " се има поради Изпълнителното бюро. Само че според Устава то реализира само оперативно-политическо управление по настоящи и имуществени, финансови и икономически въпроси, които не са от изключителната подготвеност на Конгреса или Националния съвет. Нещо повече, Уставът задължава Изпълнителното бюро освен да привиква Националния съвет на съвещания, само че и да се регистрира пред него. На процедура нито един път през последните три години в Народно събрание не беше импортиран нужният доклад, нито за работата на бюрото, нито за разпределението на функционалностите и отговорностите на всеки от неговите членове - повече от сладкодумен образец за практиката на цялостно неуважение на основополагащи уставни правила!

Трето -

замяна на кадровата политика

В цитираното изявление К. Добрев афишира, че откогато е в управлението на Българска социалистическа партия, имал задача - " да възстановим поколенческия баланс и да постановяваме нови млади лица в Българска социалистическа партия ". Като за задачата в акцията за локалните избори сме щели " да изненадаме гласоподавателя с напълно ново потомство политици "! Хубаво - колкото може повече младежи на водещи позиции, само че къде остана " поколенческият баланс "? Какво стана с уставната норма за еднакъв достъп на социалистите до опциите за развиване и реализация в сходство с одобрени равнища и критерии "? С изстраданото схващане за неотменната нужда да се пази единството и да се обезпечава приемствеността сред поколенията в партията?

Необявената цел на въпросната " задача " в действителност е чистка на всички в партията, които се осмеляват да се опълчват на подмяната, която в този момент се реализира. Нищо ново под слънцето: всички с памет и с друго мнение се оказват врагове с партиен билет, с заболели упоритости за постове, за постоянно престояване по трибуни и президиуми и така нататък - все " причини ", нагнетяващи атмосферата за пробутване на дълбоки разграничителни линии в партията, за което да бъдат упреквани тези, които биват отхвърляни.

Наред с това сега управлението пристъпи към безогледни уволнения на съвсем всички политически и механически сътрудници от апарата на партията в центъра с претекста за липса на средства след орязаните държавни дотации. Вместо да се потърсят всички благоприятни условия за оптимално запазване на всички нужни и потвърдили успеваемостта си фрагменти, изключително поради идните избори. Все за по-нататък управлението да си образува личен " екип ", т.е. персонално лоялен личен състав. Само че работещите в апарата на Българска социалистическа партия са на първо място политически сътрудници, надълбоко ангажирани с идеята на Българска социалистическа партия, а не чиновници на послушание на ръководителя! Отново съгласно Устава: " политическите сътрудници са членове на партията, работят под управлението на изборния орган и се регистрират пред него. "

***

От началото на септември предстоят поредност от съвещания на Националния съвет. Наред с одобряването на номинациите на претендентите за идните избори належащо е Изпълнителното бюро да предложи в техния дневен ред да бъдат включени

най-неотложните политически въпроси

пред Българска социалистическа партия в настоящия сериозен миг, по които то да внесе нужните отчети и оферти за решения:

1. Доклад за настоящата политическа конюнктура и съответни оферти за решения по отношение на дилемите на партията и организацията на нейната активност през новия парламентарен сезон до и директно след локалните избори. В него въз основа на сериозен политически разбор да бъдат препоръчани задачите и дилемите за идните избори, които да бъдат разисквани и одобрени от Националния съвет.

2. Доклад с проекторешения за:

- бюджетна рамка на Народно събрание на Българска социалистическа партия при 1 (един) лев държавна дотация и други законни източници на финансиране, защото до момента актуализацията на бюджета, одобрена от Народно събрание, отразява единствено съкращенията вследствие на връщането на надвзетите от бюджета суми, само че не и съкращението на дотацията до 1 лев за глас; както и план за бюджет на Народно събрание на Българска социалистическа партия до края на 2019 г.;

- конструкция и щат на апарата на Народно събрание на Българска социалистическа партия (и на регионалните препоръки на БСП) и щатно разписание на работещите в Народно събрание на Българска социалистическа партия.

- правила, критерии и индикатори за асортимент и оценка на нужните и потвърдили успеваемостта си фрагменти за неотложно привличане на работа, включително и на доброволни начала, в Народно събрание на Българска социалистическа партия и други структури на партията.

3. Доклад за положението и нужните дейности във връзка с обектите на благосъстоятелност на партията с съответни ограничения в следните посоки:

- цялостна инвентаризация на обектите на партийна благосъстоятелност в столицата и по места с изчерпателно изложение на тяхното положение и на степента на законова осигуреност на правата на благосъстоятелност на партията върху тях;

- решение за мораториум върху всевъзможни покупко-продажби с такива обекти преди внасянето в Народно събрание на подробна информация с резултатите и заключенията от осъществената инвентаризация;

- оферти за нужните незабавни дейности с оглед съхраняването и стабилизирането (физическо и правно) на обектите, благосъстоятелност на партията.

4. Доклад за местонахождението и положението на Архива на Българска социалистическа партия за интервала от 1990 година до през днешния ден с оферти за гарантиране на неговата целокупност и отговорно запазване, както и за основаване на организация за неговото класифициране с оглед регламентираното му прилагане по предопределение.

Нека в идната работа до и след изборите точно " изпод ", по места, организациите повдигнат и поддържат техни, а не посочени " от горната страна " претенденти - същинското изискване за триумф на изборите; дано сами преценяват кой е за смяна и кой прави подмяна; кои са изконните полезности на социалиста и какви ни се натрапват в този момент... И още нещо - дано съгласните с казаното дотук не се лимитират с утвърждение и " угриженост " " под сурдинка " ; дано обявяващите желанията си каква да бъде Българска социалистическа партия намерено заявят отношението си към ставащото сега. Оттук нататък отговорността за идните развития е персонална, на всеки съзнателен член и симпатизант на Българска социалистическа партия.

Едно следва да е ясно - до момента в който " постепенно, само че настойчиво " ни се натрапва замяна на същината на партията, също по този начин настойчиво и непрестанно ще продължава съпротивата против тези, които се мъчат да я реализират!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР