Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра

...
Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра
Коментари Харесай

Коментар №3 на седмицата: Ако македонците искат да избягат от сръбския Биг Брадър, сега е моментът

Публикуваме най-четените и харесвани мнения тази седмица. Този коментар събра над 3500 ваши прочитания в Actualno.com.
 
Великосръбската теория постоянно е включвала покровителствено отношение към Македония. Днес тя откри проявяване в изявлението на ръководителя на сръбския парламент Ивица Дачич, съгласно който България направила в предишното " тежки фашистки закононарушения ".
За тези си думи, тъй като обвиняване във фашистки закононарушения не е смешка работа.
По-интересно е друго - по какъв начин Сърбия продължава да се държи като Биг Брадър и се пробва да командва Северна Македония. Нещо, което България в никакъв случай не си е разрешавала, дори в противен случай - първи признахме самостоятелната страна, тъй като имаме обща история, общи цели и общи ползи на Балканите и в Европа.
Да се обърнеш с размахване на пръст към министър председател на суверенна страна издава две неща - комплекс за непълноценност и подбудено от него предпочитание за доминиране. И двете, в случай че в Сърбия не знаят, не се толерират в Европейския съюз. Нито пък езикът на омразата, който Дачич употребява.
Това, че България е била в съюз с Германия, е исторически факт и за него има редица научни проучвания. Нито е нещо прикрито, нито е нещо срамно. Самото Кралство Югославия е било в този съюз, въпреки и единствено за два дни, преди пробританските сили в страната да осъществят прелом. Съюзници на Германия в една или друга фаза на войната са били Кралство Румъния, Първата Словашка република, Кралство Унгария, Независимата Хърватска страна, Финландия, даже Албания, влизайки в състава на Италия. Плюс самата Италия и, несъмнено, Япония.
Дали съгласно Дачич всички тези страни са фашистки?
Или го нервира единствено България, която има ролята на координатор за Западните Балкани заради потвърдената си преданост към Европейския съюз и неговите полезности? Или просто не знае по какъв начин по различен метод да продължи линията на Милошевич, своя водач и преподавател, за сръбската надмощие на Балканите?
Днес времената са други. има всички шансове да стане действителен член на Европейски Съюз и да взе участие в европейския политически развой. И нейните разногласия с България са си единствено сред двете страни. Намесването на Сърбия единствено издава изтощение и комплексарщина, завещание от Коминтерновските напъни за съветизация на Балканите.
И в случай че Дачич приказва за окупация от страна на България по време на Втората международна, дано да изброи " закононарушенията " от нея: пътища, построени от България, основани работни места в тези територии,  издигнати заводи, учебни заведения, читалища и публични здания. Да, и милиони тогавашни български левове за българска администрация. Ако това е фашизъм, дано да погледнем малко в северна посока.
Всеки среднограмотен знае, че в действителност Западните околности са откъсната от България територия след Ньойския диктат. Много елементарно може да се види какъв брой е било българското население в тази част на Сърбия през 1941 година и какъв брой е в този момент - десетки пъти е намаляло поради насилствена асимилация, запустяване на района, отнемане от благоприятни условия за работа и обучение. Всичко това - заслуга на сръбската страна от Титово време, та до момента.
И в случай че българските политици имат виновност, тя е в непоследователното отношение към Западните околности. България и до през днешния ден няма публична тактика, нито визия, нито дейности. Не е толкоз надалеч времето, когато Красимир Премянов от парламентарната естрада назова Западните околности Южна Сърбия. Малко по-късно същият този парламент беше затрит от същински национален яд. Но и днешното ръководство, макар съществуването на някакви патриоти в него, не се интересува и на процедура нищо не прави по този въпрос.
Ако малко по-детайлно проследим антибългарската нервност, ще забележим, че по някакво стичане на събитията единствено два дни преди изявлението на Дачич имаше и друго българофобско изказване, направено от водача на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ. Той патетично заяви, че " този уикенд в София ще бъде разпарчетосана Македония ". Нищо сходно, несъмнено, не се случи, с изключение на българофобското изявление на Дачич.
Колкото до Заев и неговите врагове, това си е техен вътрешен въпрос. Но просръбски настроените политици в Северна Македония не трябва да не помнят, че за разлика от България, Сърбия беше подготвена на делба с Гърция и в случай че това беше станало, никаква Република Македония нямаше да има. Те би трябвало да помнят, че по югославско време не можеше и дума да става за македонско самоопределяне, съзнание и автономия. И в случай че желаят един път вечно да се еманципират от този Биг Брадър, в този момент е моментът да го създадат.
Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР