Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра

...
Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра
Коментари Харесай

Коментар №1 на седмицата: Пеевски да поема и даренията и да се приключва

Публикуваме най-четените и харесвани мнения тази седмица. Този коментар събра над 15 000 ваши прочитания в Actualno.com.
 
Ако вярвате в дървеното желязо, можете да повярвате и в държавна неправителствена организация. Идеята на Движение за права и свободи за основаване на държавно съдружие, което да управлява даренията, може да се впише тъкмо в границите на класическия парадокс.
Не е работа на страната да се занимава с даренията. Кризата на доверие към този бранш, зародила след случая с " ХелпКарма ", заслужава особено внимание, само че това е друга тематика.
По-интересно е за какво Пеевски протяга ръка и към този бранш. Вносител на предлагането е Йордан Цонев, който по предписание е съвносител на всички законопроекти на Пеевски.
Би било необичайно и дори леко смешно да е единствено поради единия милион, който се изисква за основаването на такава конструкция, поради паричните потоци, следени от Движение за права и свободи и Пеевски.
До момента обществено е оповестено от непосредствен до Пеевски, че даренията му са близо 5 млн. лева Дали са минали единствено през една компания или през повече, дали са спазени законовите условия, - за сходни въпроси у нас публицистите са подлагани на репресии. И въпреки всичко тези въпроси стоят, тъй като без да се съмняваме в положителното сърце на Нашия Дарител, той не прави в никакъв случай нищо без полза. Затова даренията му към " Левски " и към Българска академия на науките провокираха възмущение и апели за връщането им. Но по какъв начин в изискванията на пандемия лечебни заведения да върнат дарения? Не могат. Отлично попадение и съвършен тайминг за даряващия.
Само допреди година - година и нещо даренията бяха зона, свободна от Пеевски. Защо ли внезапно реши да подарява?
С даренията хората демонстрират човещина, а фирмите - по този начин наречената корпоративна обществена отговорност. Все за неща с социална значителност - дела, лекуване на заболели деца, подкрепяне на хора в риск. Но, както във всички неща, свързани с пари, се появиха мошеници, които до известна степен опорочиха дарителството.
И в този момент под благовидния предлог страната да управлява даренията ни се пробутва една концепция, чиято съществена цел е някой да се разпорежда с тези пари - с едната ръка да внася, с другата да изнася. Впрочем, това е фантазията на всеки сериозен перач на пари. Легализацията на милиарди долари по целия свят минава през най-различни схеми, в това число и през дарения.
По света плащащите големи налози си вършат фондации, през които вършат дарения за понижаване на налозите. Но страните не се месят в това - има регулации и който ги наруши, попада под ударите на закона.
У нас, естествено, нещата стоят по различен метод, тъй като постоянно тези, които са призовани, са част от вършещите тези измами и репресират всеки, който надигне глас.
Създаването на конструкция за даренията би дало още власт и на финансовия министър, и на държавното управление, а евентуално и персонално на премиера. Това елементарно би било превърнато в още един канал за преразпределение на пари, за тяхното ориентиране към подобаващите хора, организации и ведомства. В тази конструкция, несъмнено, ще работят и хора, ще има и други разноски, само че не това е главното. Основното е контролът. Отново върху нашите пари - наред с налозите ни, от които се заплащат заплатите на всички некадърници и кожодери, упражняващи се в ръководство на страната.
Ако страната, разбирай Движение за права и свободи, разбирай Пеевски, постави ръка и върху този бранш, би било не просто следващият цинизъм. Би било крайна подигравка с обществото, сведено до оцеляване без опция за нещо друго, да вземем за пример - за мислене или задаване на въпроси.
 
Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР