Публикуваме интервю с регионалния министър Иван Шишков, споделено в -

...
Публикуваме интервю с регионалния министър Иван Шишков, споделено в -
Коментари Харесай

Иван Шишков: За мен на първо място стои строежа на магистрала от Русе до Маказа

Публикуваме изявление с районния министър Иван Шишков, споделено в

- Г-н министър, вотът за кабинет „ Габровски “ не мина. Чакахте ли с облекчение да ви сменят или просто продължавате работа?

- Имаме толкоз доста работа, че просто продължаваме, до момента в който парламент или президент не решат друго. Нищо повече. Проблемите и незабавните задания не разрешават и половин ден отмора.

- Кои са най-спешните задания в народен мащаб, тъй като всеки българин пътува и евентуално има своите визии по тематиката?

- Много е мъчно да дефинира най-спешните измежду незабавните. Първо, би трябвало да се проектират всички автомагистрали, тъй като те не са проектирани и надлежно няма по какъв начин да бъдат издигнати. Естествено, не сме създали сметката по кой метод ще бъде вложено в тях. Това е работа на политиците, само че аз към този момент отворих тематиката част от автомагистралите да бъдат дадени на концесия. Веднъж, това ще даде опция в границите на 8 до 10 години да бъдат издигнати всички автомагистрали, което значи съгласуваност на цялата страна. Второ, ще се освободят пари за обществени действия. Но това е тематика на политиците. Другият огромен проблем е ВиК секторът, който също е към министерството. За него не се приказва доста и ще ви кажа за какво - подземен е и не се вижда.

- Не тъкмо, тъй като има всекидневни репортажи за села без вода в България, безусловно един път в месеца виждат такава на някои места?

- Така е. Но повярвайте, проблемите с ВиК структурата са не по-малко от тези с пътищата. Държавата би трябвало да влага в бранша, другояче цената на водата в един миг ще стане непоносима висока, с цел да може да бъде направена реорганизация на ВиК мрежите. Тук има и обществен миг. Затова споделям, че страната би трябвало да поеме отговорност напълно. Все отново цената на водата е от извънредно публично значение.

- Колко пари трябват за завършването на всички автомагистрали и включва ли в това разбиране и Автомагистрала „ Черно море “, с изключение на довеждане докрай на „ Хемус “ и „ Струма “?

- Общата сметка е към 20 милиарда лв.. Включва „ Черно море “. Говорим още да скоростно трасе от Видин през Петрохан, към 70 километра по-късо от това сега. Добавям още автомагистрала „ Рила “ - това е връзката сред „ Тракия “ и „ Струма “, като би трябвало да доближи до границата със Северна Македония. И не на последно място, за мен на първо дори - автомагистрала от Русе до Маказа. Това е основен европейски кулоар, който досега, за жалост, се разясняваше единствено до Велико Търново. Аз непрестанно обръщам внимание на политиците, че автомагистралата би трябвало да стигне Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “.

- Къде ще премине през Балкана?

- През Прохода на Републиката, има към този момент абстрактен план, който включва дребен тунел. Тази автомагистрала като се изключи че ще свърже две граници, ще пресече три други автомагистрали - „ Хемус “, „ Тракия “ и „ Марица “. Разбирате какъв брой значимо е това за районите. Това ще бъде гръбнакът на всички автомагистрали и връзка север-юг.

- Звучи съвършено, само че по кое време е реалистично да бъде направена?

- В рамките на 6-7 години. Затова споделих първоначално, че всички автомагистрали могат да бъдат приключени до 8-10 години. Но! Подчертавам, в случай че незабавно стартира тяхното планиране и работа по финансиране. Иначе след 10 години ще живеем по този начин, както живеехме преди 20.

- Къде ще минава Автомагистрала „ Рила “, че ми стана забавно, разумно е да повтаря трасето на пътя Самоков-Дупница?

- Това са пътищата Ихтиман-Самоков и Самоков-Дупница, само че не в границите на сегашните трасета. Ще бъде изцяло независимо, дали автомагистрала, дали скоростен път, въпрос на решение и разбор на придвижването. Връзката обаче е значима. Първо, съставлява отдалечен обход на София, второ, отново свързва две автомагистрали.

- Път под прохода Петрохан ще промени ли проектите за цялото трасе Видин-Ботевград, което е стартирано, само че не и проектирано на 100 %?

- Започнато е и ще бъде приключено, без значение дали са били определени най-удачните разновидности. Но за мен е наложително да име трасе и под Петрохан, което потегля непосредствено от Монтана на юг и излиза на автомагистрала „ Европа “, а оттова има бърза връзка със „ Струма “. Представете си какъв брой по-малко придвижване ще има следователно на обхода за София. Ще способства и за екологията, тъй като се пестят много километри. Важно е още, тъй като без път под Петрохан скоростният път от Видин до Ботевград ще натовари в допълнение тъкмо тази част от „ Хемус “, която и в този момент е претрупана. Тоест, ще дам образец с „ Тракия “, която до разклонението с „ Марица “ към този момент ни стана тясна. Ако не желаеме това да се повтаря и на „ Хемус “, е необходим път под Петрохан.

- Добре, по кое време ще бъде комплициран завършек на този извънреден позор - автомагистрала „ Хемус “ още да не е проектирана на 100%, при изискване че Тодор Живков удря първа копка през 1974 година?

- Хубав въпрос! Това приказвам 4 месеца като министър, а и преди този момент като заместител - ние нямаме планова подготвеност. Вече имаме ясна идея за проблемите при избрани лотове. Най-вероятно в границите на половин година да ги почистим и да продължаваме към тяхното утвърждение. Следва отчуждаване и Подробен организационен проект. При другите лотове сме на разнообразни стадии, само че добър, бърз период е след година, година и половина да имаме позволения за градеж.

- И по кое време водачът ще възпламени колата от София и ще стигне до Варна, наложително, без очакване за митичните ремонт на ремонта на следващия тунел?

- Още 4 години след позволения за градеж. Тоест още 5 години и половина до цялостно довеждане докрай.

- Оптимистичен вид на строителство - от 1974 до 2028-а година. То не е смешно, но си вървим към един човешки живот?

- Така е. Нека политиците си признаят къде са бъркали, кой е отговорен и по кое време щяха да бъдат издигнати автомагистралите. Защото по този метод, който виждахме, това нямаше да стане в никакъв случай. И дано политиците вземат най-сетне решението, другояче и след 30 години ще си приказваме в тази постройка същото. А в това време ще сме построили 200-300 километра и прерязали много лентички. Но пък тези автомагистрали, които към този момент имаме, ще бъдат амортизирани.

- Последни въпроси, напълно към Пловдив и района. Кога човек ще може да завърти цялостна обиколка на едно ново околовръстно с 4 платна. Знам, че тематиката не е единствено към вас?

- Околовръстното на Пловдив беше ремонтирано преди време, само че не и разширено. Много градове желаят сходни обходи, а е добре да се дадат повече пари, само че да са смислени. Не да се дават пари за реорганизация на пътища, които след това не могат да поемат придвижването. Пловдив е емблема по тематиката. Трябва да бъде направено с 4 ленти.

- Кога и с какви пари?

- От началото това приказваме - няма планове, няма идея и изясненост по какъв начин да бъде финансирано всичко това. Ако част от автомагистралите бъдат дадени на концесия, ще останат пари за подобен вид пътища.

- Кой би трябвало да изготви този план?

- Лесно е да го инициира министерството, естествено, с присъединяване на Общината. Но виждате образец със София, където околовръстното още не е приключено след 8 години обещания и огромно говорене. Същото евентуално се повтаря и в Пловдив.

- Запознат ли сте с плана „ Въча “ за доставяне на Пловдив и района с вода?

- Да, още повече имаше въпроси на парламентарен надзор. Изготвя се разбор. Запознат съм и с проблемите с водата на Брестовица. Пак споделям, може да създадем карта с точки на проблематичните места във връзка с водата. Няма да са малко.

- Реален ли е скоростен път Асеновград-Смолян с 4 ленти?

- Голямо е говоренето и там. За мен действително е да бъде повторено решението на пътя от Симитли към Банско, където има тук-там 3 ленти, с цел да се изпреварва в едната или другата посока. Предвид тежкия релеф това е сполучлив вид.

Иван Шишков е роден на 14 септември 1963 година в София. Завършва просветителна степен магистър по „ Архитектура “ през 1990 във ВИАС София. Работил е като архитект в „ Интерпроект “ и „ Софпроект “. В интервала 1992 г.-2000 година е заемал длъжността на основен проектант на Община Драгоман, от 2002 година до 2008 година е основен проектант на регион „ Банкя “ в Столичната община (СО), а от 2008 година до 2021 година заема същата служба в регион „ Триадица “-СО. По време на двете служебни държавни управления, назначени от президента Румен Радев през 2021 година, е консултант и заместник-министър в Министерство на регионалното развитие. До назначението му за министър на районното развиване и благоустройството работи като проектант.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР