публикува разказ за кариерното развитие на един от биячите в

...
публикува разказ за кариерното развитие на един от биячите в
Коментари Харесай

Как наказан за полицейско насилие над протестиращи срещу Гешев започна работа при Гешев |

разгласява роман за кариерното развиване на един от биячите в нощта на 10 юли 2020 година Миналия петък с помощта на служебния Министерство на вътрешните работи министър Бойко Рашков и на парламентарната комисия за следствие на полицейското принуждение против митингите против Борисов и Гешев, ръководена от адв. Николай Хаджигенов, публично притежание стана абсурден запис от една от охранителните камери на Министерски съвет. На нея се вижда по какъв начин хора в полицейски униформи бият, ритат, унижават и издевателстват над младежи, които са се присъединили в митинга против властта.

Ето и текста на публикацията на Борис Митов и Полина Паунова:

Кои са тези служители на реда? Те нямат ли деца? Как е допустимо да риташ и биеш с палка окован човек? Що за служител на реда е този, който снима разголена гръд на момиче с белезници? Това са единствено част от въпросите, които стотици хора задават в обществените мрежи, откакто в петък бяха оповестени записи от полицейско принуждение против протестиращи на 10 юли 2020 година

Кадрите, записани от охранителна камера на Министерския съвет (МС), не бяха обществено известни досега. Миналата година в обществените мрежи и медиите се показваха единствено клипове, снимани от протестиращи и публицисти. Те станаха мотив за голям брой сигнали за полицейско принуждение, поради които беше формирана вътрешна инспекция в Министерство на вътрешните работи.

Тя завърши със умозаключение, че единствено четирима чиновници на столичната полиция са надвишили правата си по време на митингите с искане за оставките на тогавашния министър председател Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Имената им обаче не бяха оповестени, а заради липса на каквото и да е информация по тематиката казусът полека-лека заглъхна.

През последните дни обаче стана ясно, че и клипът, и имената на сниманите в него служители на реда, са станали известни на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата още предходната година. Преди ден проверяващите даже оповестиха, че са повдигнали обвинявания за полицейско принуждение на четирима униформени, само че още веднъж не разкриха имената им.

Оказва се, че макар уличаващите фрагменти и последвалото дисциплинарно наказване, най-тежко глобеният след 10 юли 2020 година служител на реда сполучливо е сменил работата си и към този момент работи в... Бюрото за отбрана на очевидци към основния прокурор. Това се е случило до момента в който прокуратурата продължава да проверява полицейското принуждение от 10 юли 2020 година

Става въпрос за Андон Андонов, който по време на миналогодишните митинги заема на управителна позиция в звеното за битка с безредиците към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

От пресцентъра на прокуратурата потвърдиха пред Свободна Европа тази информация с уточнението, че все още, когато е постъпил на работа, е отговарял на " всички законови условия за заемане на длъжността ". Оттам допълниха още, че сега Андонов е отхвърлен от работа, откакто му е било повдигнато обвиняване за нанасяне на лека телесна щета на протестиращи.

Действията на Андонов пред Министерски съвет

На фрагментите, публикувани преди дни, се вижда по какъв начин Андонов бие с палка първите арестувани, които сътрудниците му влачат зад колоната на Министерския съвет. Впоследствие на няколко пъти е сниман да се приближава до разнообразни служители на реда и да им споделя нещо от близко. Най-вероятно става въпрос за предоставяне на разпоредби, защото той е най-висшият чиновник на Министерство на вътрешните работи измежду сниманите в записа.

Преместването на Андонов в Бюрото за отбрана беше доказано пред Свободна Европа от два самостоятелни един от различен източника. Заради публичния интерес по тематиката потърсихме и служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който удостовери, че въпросният служител на реда към този момент не работи в Министерство на вътрешните работи.

" От началото на 2021 година Андон Андонов работи в Бюрото за отбрана на очевидци ", сподели Рашков пред Свободна Европа.

От думите му стана ясно, че точно Андонов е най-тежко осъденият за превишаване на полицейски пълномощия по време на миналогодишните митинги.

Бюрото за отбрана към основния прокурор е описвано от разнообразни медийни изявления като " персонална преторианска армия " на Иван Гешев. Служителите в него не са обществено известни, а за всичко протичащо се там прокуратурата не дава доклад.

Към 10 юли 2020 година Андонов е шеф на бранш в отдел " Специализирани полицейски сили " към Столична дирекция на вътрешните работи. Този отдел се употребява за защита на всеобщи мероприятия като футболни мачове и митинги, да вземем за пример. Служителите му са тренирани особено за справяне с вълнения.

Като шеф на бранш Андонов се явява директен началник на една промяна от чиновници на " Специализирани полицейски сили ", която сега е на терен. Това не значи, че той е отговарял за цялата защита на митинга на 10 юли 2020 година, само че е разпореждал съответни дейности на директните му подчинени, част от които са снимани и в показания в Народното събрание клип.

Дисциплинарните санкции в Министерство на вътрешните работи

Вероятно това е и повода той да получи най-тежкото наказване след края на миналогодишната вътрешна инспекция в Министерство на вътрешните работи на данните за полицейско принуждение по време на митингите.

Свободна Европа насочи питане по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) какъв брой и какви са всички наложени санкции по този мотив, както и какви данни са били предадени по-късно на прокуратурата. От отговора на Столична дирекция на вътрешните работи излиза наяве, че един служител на реда е глобен със възбрана за повишение за период от две години, негов сътрудник е получил същото наказване, само че за период от една година, а останалите двама – единствено порицания. От полицията обаче по този начин и не оповестиха техните имена.

В неделя " Сега " разгласява данни за водено от един от осъдените служители на реда несполучливо дело против наложеното му административно наказване.

Става дума за точно за Андон Андонов, който е получил най-тежкото наказване от четиримата. От доказателствата по делото излиза наяве освен, че прокуратурата е била осведомена с показания в петък запис още предходната година, само че и че е разполагала с имената на сниманите в него служители на реда. В обществените материали от делото те са посочени единствено с букви – комисар М.С., основен контрольор А.А., младши инспектори Д.Д. и А.А., младши специалист И.Ф., младши контрольор В.Г., и младши контрольор С.С.

Въпреки че прокуратурата е разполагала още преди година с фрагментите, запечатали полицейско принуждение зад колоните на Министерския съвет, както и с откритите самоличности на провинилите се служители на реда, допреди ден тя не беше обявявала никакъв прогрес в следствието на тези данни.

Два дни след проявлението на фрагментите в Народното събрание обаче, Софийската районна прокуратура изненадващо заяви, че е повдигнала обвинявания на четирима служители на реда за нанасяне на леки телесни повреди на протестиращи през предишното лято. Засега оттова обаче не прецизират дали четиримата обвинени са същите четирима униформени, които бяха осъдени дисциплинарно от Министерство на вътрешните работи.

По тази причина Свободна Европа насочи два въпроса до пресцентъра на държавното обвиняване и до говорителката на основния прокурор Сийка Милева. Попитахме дали е правилно, че Андон Андонов е почнал работа в Бюрото за отбрана към Иван Гешев, както и дали той е измежду четиримата обвинени за полицейско принуждение.

" Към момента на преназначаването на А.А. в Бюрото по отбрана, той е отговарял на всички законови условия за заемане на длъжността. След привличането му в качеството му на обвинен по посоченото в запитването Ви досъдебно произвеждане, служителят е отхвърлен от служба в Бюрото по отбрана ", дадоха отговор от пресцентъра на държавното обвиняване.

В отговора се показва още, че " прокуратурата неведнъж е показвала, че съблюдава закона и работи безкомпромисно по отношение на лица, привлечени в качеството им на обвинени, в това число и във връзка с магистрати или чиновници на Прокуратура на Република България ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР