Публикацията е част от платеното съдържание в Капитал Light. За

...
Публикацията е част от платеното съдържание в Капитал Light. За
Коментари Харесай

Продължаваме нагоре: Катерене във Враца с Ани Манова

Публикацията е част от платеното наличие в Капитал Light.

За благополучие през днешния ден още веднъж е безоблачен, пъстър и топъл ден. Благодарение на него пътищата са отворени за нас като необятни порти, водещи към мощни и смели прекарвания. " Ако потеглям към Враца, деликатно ревизирам прогнозата за времето, както и какво се е случвало предходните дни. Там би трябвало да е изсъхнало, да не е валял напълно скоро дъжд и да не се чака подобен, когато тръгнеш по скалата. Специфичното за региона е, че скалата е варовик и сега, в който паднат даже няколко капки, става извънредно хлъзгаво и катеренето се обезсмисля. В по-хладни месеци, както е в този момент при започване на април, доста се радваме на топли, сухи дни, какъвто съм сигурна, че ще имаме през днешния ден. Те оферират прелестни условия за катерене. Стават и за припичане на скалата ", изяснява ми Ани още в първите минути, до момента в който се приготвяме за новото ни пътешестване с BMW X2. Рано сутринта е, само че тя към този момент е необятно усмихната, тъй като потегляме към обичаното й място. Колата пали тихо, xDrive система за задвижване на всички колела започва пъргаво и ние поемаме на път.

" Всъщност в случай че не се окажа върху някоя канара или пък на ски или преход в планината през почивен ден, значи времето е било в действителност извънредно ", смее се Ани. " Според мен обаче, както и да е то, постоянно може да си измислиш какво да правиш и по какъв начин да спортуваш. "

Тя не се стопира и за миг. Вече пет години е криейтив шеф в Walltopia, т.е. индивидът, който дава отговор за рекламните материали на компанията и задава посоката на образната й връзка. Занимава се с писане на текстове, свързани с катерене, и то в най-различни негови аспекти. Работата й е обвързвана с чести пътувания, доста от които до далечни дестинации, тъй като е част от екипа, който показва компанията на интернационалните изложби и събития, свързани с катерене. С една дума – попаднала си е навръх мястото.

Слънцето към този момент стартира да свети малко безсрамно във вътрешно огледало за назад виждане, само че се включва автоматизираната функци я срещу заслепяване и Ани може да продължи да ми споделя умерено. Макар да е началото на април, температурата в колата се повишава осезаемо и автоматизираната климатична апаратура се включва.

Когато била на 22, Ани работила като дизайнер в рекламна организация в продължение на две години, само че решила да напусне. Причината – желала да пътува по света, тъй че вместо това й предпочитание да остане фантазия като при множеството хора, направила първите стъпки към реализирането му. Прекарала три летни сезона в Аляска като сервитьорка в малко градче в средата на Дивото. Това е мястото, от което потеглят всички експедиции за вр. Денали (бивш Маккинли), тъй че там съумяла да се срещне с доста авантюристичен настроени хора. След това се върнала в България, с цел да приключи университет и да продължи с пътуванието по света, само че видяла обявата за работа в Walltopia, кандидатствала по нея и по този начин няколко години по-късно към момента си обича избора.

Сега работата й най-често я води до Съединени американски щати, където са и огромна част от клиентите на компанията. Когато пътува, се пробва, доколкото е допустимо, да съчетава служебните задания с катерене за наслаждение, а постоянно и със ски – другият спорт, по който е съществено запалена. При последните си две командировки в Колорадо да вземем за пример съумява да кара ски на свеж сняг през едната година и да се катери на огрени от слънцето скали през другата.

Колкото и да обикаля по света обаче, едно от обичаните места на Ани си остава Враца. Близо до емблематичния катерачен обект живеят родителите й и това я прави още по-свързана с варовиковите скали. " Вратцата " край града е мястото с най-вече катерачни и алпийски направления в България, също така скалите ѝ със своите 400 метра са най-високите на Балканите. По тях са прокарани стотици направления за катерене от най-различен тип и категории. Има къси, дълги, доста дълги и извънредно дълги. Последните са ситуирани по величествената 350-метрова Централна стена и катерещите ги би трябвало да плануват, че ще им се наложи да опъват въжето 10-13 пъти, до момента в който стигнат ръба. Има направления, които са подобаващи за начинаещи, само че и такива, по които и най-хубавите международни катерачи биха пролели доста пот.

Ани е по скалите от 2009 година " За мен катеренето постоянно е било развлечение на свободното време. Никога не съм влизала в спортен режим, в който да пъдя спортни достижения. Възпримам го за разтоварване и пречистване на главата. " Докато изяснява, усещам това пътешестване точно като отмора и отделяне от офисното напрежение и студения март. Усещам, че съвсем задрямвам. Оказва се, че резултатът е поради системата за удобен достъп, която дава лумбална опора на предните седалки. Ако беше по-студено, щях да включа отоплението им и сигурно да подремна.

" Често съм във Враца. Миналата есен бях там съвсем всеки уикенд. Това за мен е мястото в България с най-вече благоприятни условия за катерене ", продължава Ани. Казва ми, че там най-вече й харесват дългите направления, които са по няколко въжета. Предпочита обаче към този момент оборудваните с болтове, с които да се обезпечава, а не голата канара, по която разчита единствено на сложени от нея в цепнатините " джаджи " и се поемат доста повече опасности. " Харесва ми да се изкача, прокарвайки въжето няколко пъти, да се озова на високо, на въздушно, с панорамни гледки. Това е моето катерене. В този спорт доста оценявам това, че сега, в който се катериш, се изисква цялостна централизация. Ти би трябвало да бъдеш там на 100% и да не мислиш за безусловно нищо друго. Това е моят тип медитация и пречистване на главата от всевъзможни злободневни неща, които другояче биха ме тормозили. "

Скалите на Вратцата са извънредно елементарно налични с автомобил. " Можеш елементарно да стигнеш до така наречен " Малка дупка " - обект, ситуиран малко по-нагоре по пътя в посока Леденика. " Там се изкачваш с колата по-високо и е доста красиво, изяснява Ани. С BMW X2 бих го правила всякога, с цел да се любувам на гледката.

Основните катерачни обекти се намират по пътя от Враца към пещерата Леденика, преди отклонението за село Згориград, тъй че ето ни до тях. В подножието на скалите има дребен паркинг, в региона и хотел с ресторант, както и място за палатки.

Докато Ани паркира, функционалността надзор на дистанцията при паркиране (PDC) и асистентът за паркиране се включват, тъй че няма заплаха да навлезем в живота и бронята на някой състезателен съидейник, а за какво не да се изхлузим от някоя канара... Тя слиза от колата и се смее: " Ш офирам от десетина години и базата ми за съпоставяне и опитът не са доста огромни, само че все пак мога да кажа, че автомобилът е извънредно прелестен и елементарен за шофиране. Това са думи на руса жена водач... значи е по този начин. "

Забелязвам, че паркиралите към този момент в близост водачи следят с неприкрит интерес кои са тези дами, каращи сходна впечатляваща кола. Как другояче, тъкмо тук е мястото, на който тя изпъква образно, а може би и припомня на рали спорта с неговите външните дизайнерски детайли, полегат покрив, изпъкнали арки на калниците...

Тук ни чака и свръзката на Ани - Силвия, т.е. индивидът, който ще й оказва помощ при катеренето. Двете се познават неотдавна - единствено към година, само че доста бързо надушват, че са от една порода и имат сходни ползи за развлечение в свободното време. Ани признава, че Силвия има повече опит в катеренето, а самата тя в ските, тъй че постоянно обменят опит и умения в двете занимания и с изключение на добра компания, са си взаимно потребни.

Докато се подготвя за нанагорнище в прохода, тя изяснява, че Враца е място, което носи характерен дух и изисква характерна катерачна техника. Скалата има присъщи дребни, остри ръбчета, които смъкват от кожата, само че в това време, когато се хванеш крепко, имаш добра опора върху тях. Характерни са и така наречен " винкели " и " дюфери " по скалата, в които можеш да се опреш толкоз устойчиво с крайници, че да отпуснеш ръцете си да почиват. " Тук нормално е доста прелестно за катерене до края на месец май. Зависи какъв брой топло става, само че лятото може да е неприятно. След това още веднъж е уместно през есента и то до края й от време на време. В най-топлите месеци, тъй като там е ниско надморското ниво, става много горещо. Дори през днешния ден е доста топло, а още е едвам месец април. Хубавото е, че има скали с направления с друго ревю и постоянно има по какъв начин да се скриеш от слънцето, в случай че напича прекомерно мощно или пък да го потърсиш, в случай че ти е студено. Често, когато е горещо, тръгваме да катерим в сянката на един скален масив, когато го напече, се преместваме на различен и по този начин се движим със сянката. "

Интересното за " Вратцата " е, че има и катерачни направления, които стартират безусловно от пътя. Човекът, който обезпечава катерещият се, се случва да стои на пътя и да се оглежда за преминаващи коли. Ако мястото беше комфортно за паркиране, можеше да се практикува и обезпечаване напряко от колата. " Ние не се осигурявахме от колата, тъй като беше рисково да паркираме на завоя, само че другояче е добра концепция, а и съм сигурна, че от BMW X2 това може умерено да се случи ", разяснява Ани.

Мястото е уместно и за начинаещи. Тук има така наречен къси и лесни " образователни скали ", където се организират доста курсове за първи стъпки в катеренето. Онова, за което би трябвало да се внимава обаче, са по-битови моменти: " Случва се да изчезват неща от инвентара. Районът към скалите е много обитаем и човек би трябвало да внимава какво къде оставя, изключително в случай че нещо му е скъпо. Веднъж изчезнаха цялостен куп колела, оставени край палатките на лагеруващи там. "

Багажникът на колата се отваря автоматизирано и Ани вади десетки метри въжета и килограми съоръжение за катерене, коства ми се да като знамение да се оправи сама с тях. Съблича якето си – топло е, ще се катери по потник.

Аз оставам в подножието на скалата и виждам по какъв начин тя и свръзката й стартират да се изкачват като паяци нагоре по нея – изкусно и чевръсто, по този начин както единствено мога да си бленувам да направя в миналото аз. През това време ще остана до някоя канара, с цел да хвана първия си загар. Вече скърбя, че не взех моя велосипед, тъй като имах опция да го закрепя на покрива на автомобила с релсите за багаж Aluminium satinated.

Докато я очаквам да се върне, се въодушевявам от времето. Решавам, че не би трябвало да изгубвам и минута и стартирам да възнамерявам пролетната си почивка из България. Влизам в колата, включвам онлайн търсенето посредством Гугъл TM от менюто Connected Drive. Оттук ще стане ясно всичко - рекомендации за настаняване и хотел, благоприятни условия за паркиране, даже и какво ще е времето...

Ани се връща – изморена, само че удовлетворена. Тя отново ще кара до София, само че без напрежение, тъй като функционалността Head-Up, която проектира на предното стъкло пред водача ограничаването, годно за дадения сектор от пътя и настоящата скорост, както и други значими ограничаващи знаци, я улеснява. " Определено няма вид да пропуснеш значим знак на пътя, до момента в който си пееш някоя ария или дискутираш със свръзката си за катерене кой маршрут следва да нападаме скоро отново или по какъв начин супер стилно сме минали най-сложния откъс в линията. "

Преди да се разделим, тя ми споделя за пътешествието, което й следва след няколко дни. В момента, в който четете този текст, тя ще е в Аляска, където ще се наслажда на зимата с нейните спортове още дълго време. След малко и ще се свърже с няколко от приятелите си по едно и също време от колата, с цел да уточнят последните детайлности.

Запознайте се с първото BMW X2
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР