Публикация в едно от най-известните списания в света що се

...
Публикация в едно от най-известните списания в света що се
Коментари Харесай

Проф. Георги Чернев: Независими чужди научни колективи потвърждават български наблюдения, че сартаните предизвикват меланом

Публикация в едно от най-известните списания в света що се отнася до ракови болести демонстрира, че констатацията от клинични наблюдения в България за това дали избрани медикаменти подтикват развиване на рак е оправдана. Това твърди известният кожен лекар проф. Георги Чернев .
Проф. Чернев, изминаха съвсем 2 месеца, откогато говорихме на тематика има ли медикаменти у нас, които предизвикват рак. Какво се случи от този момент?
Първо, би трябвало да споменем, че тези два месеца имаше леко една пауза, която е обяснима поради пандемията с COVID-19. Въпреки това желая да загатна, че тази пандемия бледнее пред проблемите, които провокира лекарствената канцерогенеза. Последните проучвания и изследвания са тревожни, бих споделил, и подкрепящи напълно нашите клинични данни – а точно, в края на 2019 година едно от най-квалитетните профилирани медицински издания за ракови заболявания в света Oncogene разгласява данни, които директно уличават сартаните във вмешателство в канцерогенезата. Най-просто казано, съгласно наличността на избрани рецептори в избрани елементи или течност на човешкото тяло, в случай че те бъдат задействани или блокирани, да провокират изцеление или да подтикват канцерогенезата т.е. да се ускори генерирането на рак.
Доколкото разбираме без да сме експерти в региона, в публикацията се споделя, че Лосартан има канцерогенен резултат и провокира размножаване на меланоми – вярно ли сме разбрали или бъркаме?
Още през 2018 година има сходно наблюдаване, още веднъж от чужбина – на Даниел Очевски и теоретичен колектив, за двойното деяние на сартаните съгласно локализацията на рецепторите – т.е. те могат да подтикват канцерогенезата и това е потвърдено 1 година по-късно, с обявата в Oncogene. Това е безусловно удостоверение на нашите данни, че след приема на лекарства с интензивно вещество сартан и неговите разновидности пораждат меланоми – във връзка с Лосартана (Лозартан). Ние фокусираме вниманието си във връзка с вероятното канцерогенно деяние на Ирбесартана, Валсартана и други сходни субстанции, за които чакаме занапред да излизат профилирани публикации, само че те са от една и съща група на ангиотензин рецепторни антагонисти и се чака резултатите да са аналогични.
Информацията е плашеща – публикацията в Oncogene е особено за меланомите т.е. рак на кожата и тя идва 6-7 месеца след нашите изследвания в България, като в списанието вземат за изходна позиция нашите проучвания.!
Значи ли това, че приказваме за научна обява, касаеща интензивно вещество (сартан) на медикаменти за кръвно налягане, която акцентира, че то единствено по себе си е причина за размножаване на ракови кафези, а не да има такова нещо поради случаи на замърсяване на дейното вещество?
Категорично да! Тези проучвания демонстрират точно в пробни условия, че точно чистата субстанция въздейства на канцерогенезата, очебийно у нас през 2018 година в списание Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences и очебийно, че това би трябвало да бъде изяснено – през 2018 година дадохме насоката, че непременно би трябвало да ревизира дали тези канцерогенни дейности се дължат на примесите или на елементарното интензивно вещество. Именно това са взели сътрудниците, разгласили публикацията в Oncogene – взели са чистите субстанции, тествали са ги и потвърждават, че Лосартана все още взе участие в канцерогенезата и може да подтиква – особено при меланом!
В предходния диалог казахте, че сте подали сигнал до ИАЛ – има ли реакция от страна на Агенцията?
Информираха ме, че са извикани 10 професори от здравния министър Кирил Ананиев, които обмислят по какъв начин да подходят – това беше преди 2-3 месеца. Оттам-нататък е цялостна тишина.
А има ли напън върху Вас да не продължавате с говоренето по тематиката и от кое място?
Непрекъснато има. Те ще бъдат обект на прокуратурата, не на този диалог. Нека се фокусираме върху това, че тезата ми беше доказана от самостоятелен колектив в едно от най-реномираните медицински списания в света. Оттук-нататък да обяснят здравно министерство и ИАЛ за какво тези отговори се бавят и ги няма!
Друг медикамент, за който ние сме подали сигнали още януари-февруари 2019 година, е Ирбесартан.
В USA Today има материал от края на 2019 година за готвени каузи навръх тематика сартани и изказвания, че провокират рак – оформя ли се голям интернационален скандал и какъв брой наранена ще е България съгласно Вас?
Това са много значими въпроси. За Америка това не е нищо ново – тя е правова страна, обикновено е когато има такива наблюдения, да има и искове. Доколкото знам, последният иск е групов и сплотява 260 пациенти. Когато има обединителни искове, задачата е да бъдат понижени компенсациите по единични искове, защото те почват от 2 000 000 $ до 1 000 000 000 $. По единично цената на исковете би била 1,5 трилиона $, в случай че всички, вземащи Валсартан в Съединени американски щати, решат да се извърнат към съда. А в случай че още в 65-70 страни почнем да считаме, какво ще се получи?
Дали това ще засегне България? Нормално е да я засегне при съществуване на такива данни. Може би е въпрос на време адвокатски адвокатски фирми да се задействат – изключително след публикацията за развиването на меланомите в Oncogene. Това е извънредно плашещо – би трябвало да се откри в допълнение и за другите канцерогени - от една страна дали на пазара се популяризират лекарства с непроверено деяние, позволени от Американската организация по медикаментите и храните (FDA), а от друга – че тези лекарства провокират други 5 тумора. Бих попитал какво в сартаните не провокира израстък? Всъщност, към този момент не са 5 типа, а 10-12.
За какви тумори приказваме?
За всевъзможни – с левкимии, лимфоми, на черния дроб, на панкреаса, на простатата. Имаме един медикамент, в който се споделя, че примесите провокират от 5 до 12 тумора и в които в този момент занапред се потвърждава, че провокират други тумори.
Т.е. за другите типове тумори, отвън меланома, предстоят още проби?
Не предстоят – FDA към този момент е споделила, че те са канцерогенни и провокират тумори. Съдилищата работят. Има информация за каузи последно от 25-26 март от Съединени американски щати, в този момент са прекратени поради COVID-19. Огромен е натискът в Америка, защото претенциите са толкоз доста, че би трябвало всички да бъдат под формата на някакви обединителни искове. В исковете там се включват Лосартан (Лозартан), Ирбесартан и Валсартан, както и на всички места по света в искове. По неофициални данни, вниманието в правосъдни искове е най-вече към Ирбесартана. Всеобщото мнение на сътрудници и от чужбина е, че евентуално всички те ще бъдат спрени.
В Съединени американски щати към 1,5 млн. души вземат сартани, по груба сметка е допустимо при 500 000 от тях да има градация на меланоми – с бързо решение за евакуиране на рискови медикаменти в България може да бъде избавен животът на 50 000 души. Ясно е, че изтеглянето би трябвало да е потеапно, с цел да не рухне и фармацевтичната верига на доставки.
Не сте специалист що се отнася до COVID-19, само че какво мислите за пандемията – по какъв начин ще се развият нещата, ще изчезне ли, няма ли, ще би трябвало ли да съобразим живота си оттук-нататък за дълго време с по-различни условия, за които в никакъв случай не сме си мислили, че са вероятни?
Надявам се тази пандемия да ни отмине. Според последни изследвания, коронавирусът, без значение къде има зараза, в разстояние на към 70 дни завършва. Имайки поради, че в България стартира някъде към март, дано се надяваме, че в края на май, в случай че съблюдаваме съответните карантинни ограничения, малко по малко това състояние да отмине. Не съм епидемиолог, само че наблюдавайки общата смъртност към общия брой на инфектираните, мисля, че по първични наблюдения не става въпрос за едно извънредно рисково заболяване и моето мнение е, че суматохата, която сега царува, е леко пресилена може би – не желая да бъда безапелационен. Явно е, че имаме ниска смъртност все още в световен мащаб – би трябвало да сме удовлетворени, само че тя може да бъде тълкувана по друг метод. На първо място – че ограниченията работят. На второ – че коронавирусът не е толкоз вирулентен. И на трето място – композиция от двете.
* Проф. доктор Георги Чернев е шеф на поликлиниката по дерматология, венерология и дерматологична хирургия " Онкодерма ", като от 2016 година и досега в същото време работи и като професор в Клиниката по дерматология и венерология, университетска болница Министерство на вътрешните работи в София. От 2011 година до 2016 година той е доцент по дерматология и венерология в поликлиниката на Университетската болница " Лозенец ". Между 2015 и 2016 година е хоноруван като професор и учител по дерматология в университета Gugliemo Marconi в Рим. Основател и ръководител е на БДДХ – Българското сдружение по дерматологична хирургия. От 20 години се занимава с патогенезата и лекуването на меланома и кожните тумори. - ТУК!
Интервю на Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР