Публикациите и коментарите в социалните мрежи, че Министерството на образованието

...
Публикациите и коментарите в социалните мрежи, че Министерството на образованието
Коментари Харесай

Министерството на образованието: Не се провеждат обучения на педагози с ромски език

Публикациите и мненията в обществените мрежи, че Министерството на образованието и науката организира наложително под каквато и да е форма образование на педагози за начална педагогика с ромски език, не дават отговор на истината. Това се показва в известие от пресцентъра на МОН.

В него се споделя, че в електронната платформа, представена в обществените мрежи, преподавателите записват специалността, която са придобили в границите на своето висше обучение. Именно в този лист участва и компетентност " Начална учебна педагогика с ромски език ". Фигурират и всички останали педагогичен специалности, изучавани във висши учебни заведения. Наличието на " Начална учебна педагогика с ромски език " в платформата подсигурява правото на приключилите тази компетентност през годините, когато е имало такава, също да имат достъп и да се включат в другите образования за спомагателна подготовка. От 2004 до 2009 година тази компетентност е съществувала във Великотърновския университет, била е закрита в сходство със мнение на Националната организация за оценяване и акредитация. Сега компетентност " Начална учебна педагогика с ромски език " няма в нито едно от висшите учебни заведения в страната, осведомят от МОН.

Визираната платформа ще послужи за доброволното кандидатстване на педагози, които желаят да придобият спомагателна подготовка по изпълняван от МОН план на оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Допълнителна подготовка по " Начална учебна педагогика с ромски език " не е планувана и не следва да се организира.

Официалният език в системата на образованието в Република България е българският. За децата и учениците с друг генезис е обезпечена опция да учат и своя майчин език в избираемите и/или във факултативните образователни часове. Към момента, както и за последните 10 години данните на Министерството на образованието и науката демонстрират, че в нито едно учебно заведение в страната няма възпитаници, които да са избрали като майчин език ромския, и надлежно не са провеждани, нито се организират такива занятия, се прецизира в известието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР