Публикации в традиционни и в социални медии твърдят или изказват

...
Публикации в традиционни и в социални медии твърдят или изказват
Коментари Харесай

Нов кремълски фейк – за „заловен“ натовски генерал в Мариупол

Публикации в обичайни и в обществени медии настояват или изричат съмнение, че почитан натовски военачалник е покорен в Мариупол, Украйна, макар че на тези информации не може да бъде намерено каквото и да било удостоверение, съобщи БНР.

В изявленията се отбелязва " усилване на упоритите клюки, че генерал-лейтенант от армията на Съединените щати Роджър Л. Клутие-младши е взет в плен в Мариупол ". А пост в Facebook, съгласно който информацията е " доказана ", е споделен над 9000 пъти.
Съобщенията се базират на " добре осведомения портал " " Ветеранс Тудей ". Американският уебсайт обаче е уличаван от дълго време в прокремълска агитация. Това се споделя и в на Държавния департамент на Съединени американски щати от 2020 година за съветската агитация и дезинформация.
Сайтът е основан през 2003 година в опозицията на нашествието в Ирак. Десет години по-късно стартира да препечатва и публикации на " Ново източно обозрение " (New Eastern Outlook), издание на институт на Руската академия на науките.

Сайтът е основан през 2003 година в опозицията на войната в Ирак. Десет години по-късно стартира да препечатва и публикации на " Ново източно обозрение " (New Eastern Outlook), издание на институт на Руската академия на науките.

В отговор за вероятно пленяване на ген. Клутие в Украйна от пресслужбата на НАТО обявиха, че " изказванията, че генерал-лейтенант Роджър Клутие, командващ Съюзното сухопътно командване на НАТО, е хванат при осъществяване на военни действия в Украйна и по-точно в Мариупол, са изцяло погрешни ":

" Последната аудиенция на ген. Клутие в Украйна бе през юли 2021 година за договаряния с командването на сухопътните сили в Киев за усилване партньорството на НАТО със смелите и боеспособни украински сили ".

От пресслужбата на Алиансa означават още, че няма да спекулират за задачите или претекстовете зад тези клюки, както и че " няма сили под командване на НАТО в Украйна ".

На британски език в обществените медии изказванията за пленяването на ген. Клутие се появяват още в самото начало на април и скоро по-късно той разгласява фотоси от в Турция, а в мнения назовава изказванията за пленяването си " изцяло погрешни ".

В акаунта в Туитър на Съюзното сухопътно командване на НАТО пък са оповестени фотоси и клипове от няколко скорошни (след първичните изказвания за пленяването му) с присъединяване на ген. Роджър Клутие.

Твърдението за пленяването на генерал-лейтенант Роджър Клутие е НЕВЯРНО. Информацията бе опровергана от пресслужбата на НАТО, която показва, че Украйна няма сили под командването на Алианса. Освен това видеокадри в и в от 14 април - т.е. след изказванията, че е бил хванат в Мариупол, демонстрират, че генералът не е в плен.

46th LAND OPERATIONS WORKING GROUP????????

Reps of 24 allied nations, four partner nations and members of Command and Force Structure are currently tackling the challenges of land warfare through development of land doctrine for in Izmir, Turkey.
— NATO Allied Land Command (@LANDCMD)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР