Публиката в Павликени реши: кокошката е преди яйцето. Така гласуваха

...
Публиката в Павликени реши: кокошката е преди яйцето. Така гласуваха
Коментари Харесай

Павликени реши: кокошката е преди яйцето

Публиката в Павликени реши: кокошката е преди яйцето. Така гласоподаваха участниците в петия Празник на яйцето, който се организира в града. Местният фестивал се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и безконечен град и събра тази година над 5000 души. Организатори на събитието са Община Павликени и компания „ Хайпро България “ ООД.
 pavlikeni2  pavlikeni1  pavlikeni  pavlikeni3
По традиция на празника имаше специфична сцена с гост-звезда Гери-Никол, щандове на занаятчии, детски кътове и доста атракции за посетителите в градския парк „ Кирил Ракаров “.

Изненада за всички присъстващи и специфичен подарък към публиката беше появяването на младата поп-звезда EVA, която извърши огромна част от шлагерите си и подгря почитателите за Гери-Никол.

Под мотото „ Кокошката или яйцето” се организира тази година фестивалът, който няма аналог в България. На специфични талони всеки клиент можеше да даде отговор на въпроса. В края на деня всички талони бяха преброени от жури и стана ясно, че болшинството са показали кокошката. Сред участвалите в томболата един завоюва 43 “ тв приемник, различен – смарт телефон, а още десетки награди бяха раздадени на публиката.

От рано сутринта в парка закипя трескава подготовка за събитието. В специфична шатра локалната готвачка Елена Божанова забърка стотици омлети и палачинки за гостите на събитието. Над 4000 яйца, подаяние от спонсора на събитието, отидоха за приготвянето на ястия, за спортните съревнования, за награди и така нататък по време на празника.

Началото беше обещано сутринта от домакина – кмета инж. Емануил Манолов, който приветства павликенчани. „ В Павликени започнахме традиция, която ще ни сплотява още дълги години напред! За пета поредна година това е мечтан и предстоящ празник за всички в нашия град “, сподели кметът. Инж.Манолов благодари на всички спонсори, уредници на програмата и посетители, пристигнали на празника в града. За да бъде мероприятието на равнище, своите сили и креативен хрумвания впрегнаха чиновниците на читалището, учебните заведения, детските градини, на Общинския пазар, на предприятието „ Благоустрояване и комунални действия “, общински чиновници, креативен колективи, локални дейци на изкуството и други

Сред формалните посетители бяха културният аташе на Русия Павел Журавльов, националният представител Явор Божанков, кметове от цялата страна, представители на културни институти и неправителствени организации от региона.

Спортни игри, кулинарни надпревари, изложби, изкуство с яйца и концерти съпътстваха празничната стратегия през целия ден. И тази година бяха проведени атрактивните игри сред представители на локалната власт в страната.

Кметът на Община Сухиндол Пламен Чернев се оправи най-бързо с отделянето на белтъци от жълтъци. В играта участваха още Кольо Домеников – зам.-кмет на Община Левски, Георги Бянов – зам.-кмет на Община Стражица и домакинът – инж.Емануил Манолов.

Във втората конкуренция, където трябваше да се обелят най-вече яйца завоюва Ивета Кабакчиева – заместител регионален шеф. Съревноваваха се още Павел Журавльов – началник на РКИЦ, Явор Божанков – депутат, Христо Узунов – шеф ВиК Павликени.

В естетската дисциплинираност за аранжиране на поднос с яйца се включиха инж.Анастасия Вачева – зам.-кмет на Община Павликени, Венеция Иванова – „ БМ лизинг “ и доктор Милко Янакиев – Българска организация по “Безопасност на храните”. Петя Чолакова – нач. отдел “Образование” в Община Левски се оказа максимален занаятчия в аранжировката.

Кулинарния конкурс на произведения, приготвени от яйца още веднъж впечатли всички участници в Празника на яйцето. Всички оценки в състезанието даваше жури с ръководител Иван Звездев.
Най-добро предястие с яйце съгласно журито са основали в ПГАТ „ Цанко Церковски “ с тяхната салата „ Фантазия “. Първо място в категорията „ Основно ядене “ отиде при екипа на магазин „ Абсолют + “ с тяхното руло с прошуто и крема сирене. Маргарита Добрева от с.Мусина завоюва наградата за най-хубав десерт за нейната пълнена торта – кошница. Ястията бяха подредени на маси покрай сцената и всеки можеше да ги прегледа.

Уникалното ревю на яйца от разнообразни типове птици направиха от Зоокъта в Павликени. Кафез с 30 бели гълаба, които бяха пуснати на независимост също беше атракция за присъстващите. Мнозина си направиха и селфи с птиците нанду, които от десетина дни живеят в Зоокът Павликени.

През целия ден на главната сцена се изявяваха детски сформира и локални самодейци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР