Публичното събитие, което се състоя в залата на Общинския съвет,

...
Публичното събитие, което се състоя в залата на Общинския съвет,
Коментари Харесай

Ето кои са приоритетите в новия проектобюджет на община Видин

Публичното събитие, което се състоя в залата на Общинския съвет, бе намерено от кмета доктор Цветан Ценков. Той изрази вярата си, че бюджет 2020 ще стабилизира Общината и оттук-нататък всички старания ще бъдат ориентирани към решаването на главните проблеми на град Видин , като се стартира от създаване на методите на новостроящата се автомагистрала Видин - Ботевград и се стигне до облагородяването на кварталите и обитаемоте места. След това кметът даде думата на Гергана Генова, шеф отдел „ Финансово-счетоводна активност и бюджет “ да показа параметрите на проектобюджета за 2020 година Предложението е общият му размер да бъде в размер до 42 697 611 лв.. Общата дотация за делегираните от страната действия - 27 141 245 лева, което по отношение на дотацията за 2019 година е с 2 447 491 лева повече.
И през тази година се резервират данъчните ставки за общинските данъчни доходи. За налог върху транспортните средства да вземем за пример се възнамеряват по-високи приходи - 2 314 028 лева, по отношение на продължение на дейностите по събиране на остарели непогасени отговорности. От налог при придобиване на имущества по подаяние и по възмезден метод се чака да постъпят 864 574 лева Прогнозираните доходи от туристическия налог са в размер на 13 839 лева Очакванията са от доходи и приходи от благосъстоятелност в общинската хазна да влязат 1 713 588 лева, а от общински такси - 4 062 769 лева За делегираните от страната действия според Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година се възнамеряват средства в размер на 29 278 783 лева
Целевата дотация за финансови разноски е в размер на 1 275 300 лв., в това число за създаване и главен ремонт на общински пътища. С обектите, включени в листата за финансови разноски, присъстващите срещна заместник-кметът по устройство на територията и развиване на инфраструктурата Светослав Скорчев. Предвидено е асфалтиране на междублокови пространства, на методите от надлеза към остарелия и новия гробищни паркове в град Видин, саниране и съществени поправки на учебни здания, закупуване на кухненско съоръжение за детски градини, замяна на седалки и слагане на енергоспестяващо осветяване за спортна зала „ Фестивална “ и други
По време на разискването Десислава Тодорова – заместник-кмет по европейски политики и вложения осведоми, че са заложени средства в размер на 170 000 лева, част от които са за правене на общ организационен проект на Община Видин и на град Видин. „ С това целим да се нанесат настъпилите промени през последните 15 години, съобразени и с новостроящия се скоростен път и да се плануват новите входове към града, да се възнамерява индустриална зона върху общински терен с нужните връзки, с цел да стане Видин прелъстителен за непознати вложения “. Главният проектант Ангел Недялков даде детайлности по тематиката и акцентира какви ще са изгодите от подхванатите действия: „ Новият вход ще бъде откъм село Новоселци. След това би трябвало да се осъществя надлежно и пробивът към ж.п. гарата. В в този момент настоящия обстоен организационен проект е заложен този пробив, само че не е заложен в общия. Ще се започва продецура по актуализация на настоящия проект на град Видин и изменение на общия организационен проект на Общината. Основният проблем е в достъпа до парцелите, които са ситуирани двустранно на настоящия околовръстен път. Проектът планува двулентово придвижване с разграничителни линии, което значи, че методът към парцелите ще бъде доста усложнен. „ С общия организационен проект ние би трябвало да го решим генерално “ – съобщи арх. Недялков.
В сумата от 170 000 лева е заложен и план за енергийно проучване на уличното осветяване в цялата община . Очакванията са да бъде дереализирана годишна спестовност на електричество на към 200 000 лева годишно, които ще бъдат ориентирани за други общински услуги – като спортни и културни мероприятия. Включени са и средства за механически планове, проучване и паспортизация на спортни обекти и уреди. „ Искаме поетапно да реновираме всички спортни обекти, като предвиждаме подготовка на планови документи и планове в екологията и градското обмисляне, с акцент крайните квартали на Видин и дребните обитаеми места. Предвиждаме правене на механически план за Крайдунавския парк с нови алеи и осветяване, поливна система, детски площадки, указателни табели “ – заяви още Десислава Тодорова.
Заместник-кметът по филантропични действия и обществена политика Борислава Борисова сподели, че тази година Общината отпуска спомагателна дотация в размер на 75 лева за всяко видинско дете, което посещава детска градина: „ Считам, че на този стадий храненето на децата в детските градини, където един храноден е 2.12 лева – нещо, което не е променяно от 2013 година, е безусловно незадоволително, да не приказваме за здравословно. Смятам, че всичко това може да се разиска с жителите на Видин и дружно да решим, съгласно вероятните средства от бюджета, да увеличим хранодена за дете “.
Борисова приказва и за акцентите в новия културен календар, като концепцията е Видин да се трансформира във фестивален град. Ще се продължат обичайните културни начинания, които Общината е провеждала - като Фестивала по изкуствата „ Дунавски талази “, Алботинския фолклорен събор и други Ще бъдат включени нови прояви – Международен фолклорен фестивал и Младежки фестивал.
Стартират пробно и безплатните визити за деца на кино и други културни мероприятия, като се дават тъй наречените културни ваучери.
За първи път Общината ще вкара фондове за просвета и за юношески действия, в които жители, читалища, кметства и спортни клубове ще могат да аплайват с разнообразни начинания. „ Увеличаваме средствата за одобряването на Видин като добра туристическа дестинация, като сътворяваме нов туристически артикул. Готови сме действително да поемем ръководството на крепостта „ Баба Вида “ и се надяваме посредством визитите да увеличим приходите в общинския бюджет “ – сподели Борислава Борисова. Повече ще са парите за всеобщия спорт, планува се съфинансиране на клубове и училищен тимове при представянето им на национални и интернационалните надпревари. „ Готови сме да назначим треньори на общинска заплата, с цел да може децата на родители с финансови усложнения да спортуват гратис. За клубовете, които към този момент са почнали шампионатите сме планували средства, с цел да могат да ги довършат и по-късно ще стартираме необятен публичен спор. Уверявам ви, че Община Видин ще бъде правилен сътрудник на спортните клубове, при изискване, че средствата от общинския бюджет се разходват транспарантно “ – добави още заместник-кметът. Общият размер на средствата за културен, туристически и състезателен календар на Общината е над 400 000 лева, като от тях 63 000 лева са за спортните клубове.
На публичното разискване бяха сложени редица въпроси от жители, на които управлението на Община Видин отговори.
След привършване на днешното разискване следва правене на окончателния бюджет за 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР