Публичното представяне на анкетата Желаните промени в адвокатурата и условията

...
Публичното представяне на анкетата Желаните промени в адвокатурата и условията
Коментари Харесай

Адвокатите сочат като най-сериозен проблем отношението на институциите

Публичното показване на анкетата " Желаните промени в адвокатурата и изискванията за практикуване на адвокатска специалност ", в която са взели участие 575 респонденти, бе показано на Дискусионен конгрес в сряда в конферентната зала на Съюза на юристите в България.

Близо 60 % от столичните юристи регистрират като най-сериозен проблем в работата си това, че институциите не им оказват дължимото почитание и подпомагане. На второ място измежду проблемите е несъразмерната административна тежест, съпътстваща адвокатската активност, което са отбелязали 52,43 % от интервюираните. Следват: нелоялната конкуренция, ниските размери на адвокатските хонорари и сложната им събираемост.

Това са част от данните на изследване измежду столичните юристи, оповестено в навечерието на идното в събота и неделя общо заседание на Софийската адвокатска гилдия, на което би трябвало да се изберат и нови управителни органи на колегията за идващия тригодишен мандат – нов адвокатски съвет и неговия ръководител, нов надзорен съвет, дисциплинарен съд и неговия ръководител. Проучването е извършено сред 14 и 21 януари от екип " Адвокати за юристите " – група юристи, обединени за взаимно явяване на изборите, отпред с претендента за ръководител Стефан Марчев (съдружник в адвокатско съдружничество " Гигова и сътрудници " ). Целта му е да разпознава изискванията и проблемите в работата на столичните юристи и надлежно – техните визии за верните решения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В рамките на изследването са отправени предложения до 4739 столични юристи, чийто сбор е 6100 души. На поканата са се отзовали относително огромен % – 575 души, от които 458 са дали отговор на всички 15 въпроса на анкетата, а 117 – единствено на част от тях.

Анкетираните са посочвали в свободен отговор и разнообразни други проблеми - от влошаващото се добро име на адвокатската общественост поради неналичието на надзор върху етиката и подготовката, през корупцията в правосъдната система, институционална уязвимост и взаимозависимост, некачествено и лобистко законодателство, рестриктивните мерки за реклама, които съществуват, само че не се съблюдават, затруднената електронна връзка и други

На въпрос за проблемите с органите на адвокатската гилдия преди всичко означават нуждата от по-активна отбрана на професионалните права и усъвършенствана електронна връзка със съда. 58.25 % слагат преди всичко незадоволителната институционална поддръжка и неприятно взаимоотношение сред органите на САК и съда, 43.88% - несъответстващата нормативна уредба, 40.97% бездействието на органите на адвокатурата, 36.89% неналичието на електронна връзка с органите на САК и така нататък А на въпроса по какъв начин би трябвало да се промени работата на органите на колегията преди всичко е сложена дейната отбрана на професионалните права на юристите, следвано от въвеждане на електронни услуги за юристи.

Най-значително възстановяване на активността чакат юристите от електронната връзка със съда. Невъзможността за електронна замяна на бумаги пречи съществено на работата на юристите, тъй като им губи доста много време, съобщи Стефан Марчев при представянето. Липсата на електронизация при водене на електронни партиди на юристите и невъзможността за електронно подаване на документи за вписвания са посочени като проблеми от 53 % от интервюираните, а 48 % означават невъзможността за електронни заплащания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР